5 varázslatos kastély Közép-Európában, amit autóval is egyszerűen elérhetünk

Tökéletes program lehet egy hosszú hétvégére.

predjamai vár,

Predjamai vár, Szlovénia – Fotó: Shutterstock

Előre eltervezett utazás során sokan olyan úti célokat választanak, amelyeket repülővel egyszerűbb megközelíteni. Egy rövidebb hétvégi kiruccanáshoz viszont bőven elegendő autóba ülnünk, hiszen Közép-Európa is tele van szebbnél szebb helyszínekkel. Egy ilyen kirándulás során érdemes a helyi kastélyokat is beleiktatni a programtervbe, ugyanis a grandiózus épületek nemcsak építészeti, történelmi szempontból jelentősek, de megmászva lépcsőiket gyakran pazar kilátást ígérnek.


Hohenwerfen vára – Ausztria 

A 155 méteres sziklákra épült Hohenwerfen vára Ausztria középső részén, Salzburg városától nem messze magasodik. A 11. században épült várról elképesztő kilátás nyílik a Salzach-völgyre és az itt futó Salzach-folyóra, ráadásul mára az erőd egyfajta kalandvárként üzemel, így a túrázás mellett is bőven akadnak programlehetőségek.

A várnak interaktív fegyverkiállítása és még solymászmúzeumja is van – utóbbinak köszönhetően naponta tartanak madarász bemutatókat is. Emellett a Hohenwerfenben rendszeresen tartanak eseményeket, fesztiválokat, mesedélutánokat, de még éjszakai túrákat is.

Bledi vár – Szlovénia

Fotó: Shutterstock

A bledi vár és környéke Szlovénia egyik legjellegzetesebb látnivalójának számít. A Triglavi Nemzeti Park szélén, a Júliai-Alpok lábánál fekvő Bledi-tó már önmagában is külön látványosságnak tekinthető, a partján magasodó Bledi-vár pedig a cseresznye a torta tetején. A várat még a 11. század elején építhették fel, melyet az évek során többször bővítettek és alakítottak át.

Az épülethez a tótól egy romantikus ösvény vezet fel, a látogatók egy fahídon keresztül juthatnak be a vár udvarába. Ha a nagy sétálás közben megéheznénk, kipróbálhatjuk a várban működő éttermet, amelynek teraszáról csodálatos látvány nyílik a smaragdzöld tóra.

Ezek a kastélyok ugyan kicsit messzebb vannak, de legalább ennyire csodálatosak: 5 mesebeli kastély a Földön, amit Csipkerózsika is megirigyelne

Törcsvári kastély – Románai 

Románia tele van szépséges kastélyokkal és várakkal, de talán egyiket sem övezi akkora legenda, mint a híres törcsvári kastélyt. A már távolból is mesebeli látványt nyújtó, tökéletes állapotban fennmaradt várat sokan Drakula-kastélyként ismerik, hiszen a 15. században Vlad Tepes uralkodóhoz tartozott. A Sárkány-rendhez tartozó Tepes gyakran használta a sárkány latin megfelelőjét, ennélfogva ragadt rá a Vlad Dracul, fiára pedig a Vlad Draculea név.

Az apró vár egyébként I. Lajos magyar király engedélyével a 14. század végén készült el, és abban az időben fontos védelmi, illetve a kereskedelem ellenőrzését szolgáló pont volt. A vámpírkultusz miatt minden évben rengeteg látogatót vonz az épület, melyben egy Drakula-piac is helyet kapott.

Nem csak a kastélyokhoz tudunk felmászni: 5 szokatlan lépcsősor a Földön, aminek megmászása megéri a fáradságot

Predjamai vár – Szlovénia 

Szlovéniában létezik egy másik bámulatos kastély, az ország nyugati régiójában elhelyezkedő predjamai vár. A gótikus stílusú kastély Szlovénia egyik legérdekesebb erődje, mivel a hatszintes erődöt egy 123 méter magas sziklafal oldalába építették bele. Az egykoron rejtekhelyként szolgáló várba csak egy sziklás hegygerincen keresztül lehet bejutni, mára pedig egy komplett kisvasút, egy – denevérek lakta – cseppkőbarlang, egy bálterem, múzeum és egy titkos alagút is rejtőzik benne.

A predjamai vár egyébként a világ legnagyobb barlangvárának számít, a környéken pedig a különleges szlovén narancssárga borokat is kipróbálhatjuk.

Bajmóci várkastély – Szlovákia 

A Besztercebányától északnyugatra található Bajmóci várkastély eklektikus tornyaival egy igazi tündérmesét idéz meg. A 12. században épült neogótikus vár még az egészen Trencsénig húzódó magyarországi védvárlánc tagja volt.

A kastély érdekessége, hogy alatta egy denevérek lakta cseppkőbarlang húzódik, parkjában pedig egy – a becslések szerint – több mint hétszáz éves, 12,5 méter átmerőjű hársfa pihen – ezt úgy tartják, hogy még Csák Máté ültette el 1301-ben. A várkastélyban ma múzeum működik, és számos rendezvénynek is otthont ad: a legnépszerűbbnek az április végefelé megrendezett Nemzetközi Szellem- és Kísértetfesztivál számít.

(Forrás: Condé Nast Traveler)

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET