Egy kutatás szerint erre kell figyelni, ha leküzdenénk a jetlag tüneteit

Meglepő, de a megoldás nem az alváshoz köthető.

jetlag
Shutterstock

A repülőn utazó turisták számára a jól ismert jetlag jelenti az egyik legnagyobb problémát, ám úgy tűnik, nem alvással, hanem a megfelelő étkezéssel tudjuk a legkönnyebben felvenni vele a harcot.


Az elmúlt évtizedekben rengeteg „biztos tippről” és „bevált praktikáról” olvashattunk. Egy új kutatásnak köszönhetően viszont most talán úgy tűnik, valóban van valamilyen megoldás a jetlag kellemetlen tünetei ellen. .

A megoldást pedig nem a kiadós alvás, a testmozgás vagy éppen a folyadékpótlás jelenti, hanem a biológiai óránk.

Azz amerikai tudósokból álló csoport az emberi test cirkadián ritmusát (napi biológiai óráját) vizsgálta, és sikerült kiderítenie, hogy hogyan tudjunk a leghatékonyabban kezelni a jetlag okozta problémákat, számol be az eredményekről a hamuesgyemant.hu.

A tábortüzi füst ellenszere is szokatlan: Van egy meglepő ellenszere a füstnek, ami megmentheti ruháinkat

Giphy

„Ha az új időzóna kora reggelén nagyobb mennyiségű ételt fogyasztunk, az segíthet leküzdeni a jetlaget. Az étkezési időbeosztás állandó változása vagy az éjszakai étkezés nem javasolt, mivel az ilyen esetek a belső órák közötti eltéréshez vezethetnek”

– mondja a modellezési tanulmányt vezető Yitong Huang, az illinois-i Northwestern Egyetem alkalmazott matematikusa.

Huangék eredménye így részben igazolja a rendszeres utazók feltételezéseit, a kutatás azonban a cirkadián ritmussal összefüggő tágabb képet is vizsgálta. A tanulmánynak ugyanis sikerült rámutatnia egy korábban feltételezett, ám eddig még be nem bizonyított összefüggésre.

Ha alvás helyett mással töltenéd az időt a repülőtéren: 10 tipp, hogyan üsd el az időt a repülőtéren, ha késik a géped

Emellett az öregedés kétségkívül hatással van a cirkadián ritmusra, így kimondható, hogy minél idősebbek vagyunk, annál nehezebben tudunk kilábalni a jetlag „fogságából”.

„Ezek az eredmények rávilágítanak a perifériás órák fontosságára a cirkadián ritmus szabályozásában, és új betekintést nyújtanak az öregedés és a cirkadián rendszer rugalmassága közötti összetett kölcsönhatásba”

– írták a szakemberek.

AMI MÉG ÉRDEKELHET