4+1 európai úti cél, ahol ingyenesen használhatjuk a tömegközlekedési eszközöket

Jó tudni.

luxemburg
Budapesten az elmúlt időben több utazási kedvezményt is bevezettek, most pedig a Budapest-bérlet árán is csökkentettek. Európa-szerte viszont csak néhány városban, régióban van lehetőségük az utazóknak arra, hogy díjmentesen közlekedjenek adott helyszínek között. Míg egyes helyeken ez a lehetőség csak a lakosok számára elérhető, addig olyan területek is akadnak, ahol a turistáknak sem kell jegyeket, bérletet kiváltaniuk ahhoz, hogy felszálljanak a buszokra, villamosokra, metrókra.


Luxemburg 

Luxemburgban 2020 óta mindenki ingyenesen használhatja a tömegközlekedési eszközöket, ami azért is bír jelentőséggel, mert az országon számos nemzetközi ingázó halad át. Így turistaként is bátran felszállhatunk a buszokra, villamosokra és a vonatokra anélkül, hogy büntetésre kellene számítanunk.

Dunkerque, Franciaország

Észak-Franciaország partmenti városában 2018 óta a helyieknek és a turistáknak sem kell fizetniük a tömegközlekedésért. A kezdeményezés célja az volt, hogy csökkenteni tudjanak a forgalmon és a dugókon, a DW szerint pedig ez meg is hozta az eredményt: pár hónappal később már a lakosság fele azt mondta, hogy autó helyett rendszeresen használja a helyi buszokat.

A helyieknek egy másik francia városban is díjmentes a tömegközlekedés: Újabb európai városban tették ingyenessé a tömegközlekedést

Málta, Málta

Málta szigetén 2022 októberétől lépett érvénybe az ingyenes közlekedésre jogosító lehetőség, mely azokra az utazókra vonatkozik, akik rendelkeznek az úgynevezett Tallinja-kártyával. Ezt a kártyát mindenkinek le kell csippantania a buszokon, amennyiben viszont valaki a kártya, illetve ennek hiányában jegy nélkül közlekedik, akkor egy 50 eurós bírsággal kell számolnia.

Avesta, Svédország 

A Stockholmtól északnyugatra található Avesta településén már 2012 óta ingyenes a tömegközlekedés. Az intézkedéssel a környezettudatosságot szerették volna elősegíteni, ösztönözve a helyieket arra, hogy autók helyett használják inkább a buszokat.

Ezeken a helyeken bár nem ingyenes, de nem is drága: 5 ország, ahol 100 forint alatt megúszhatjuk a tömegközlekedést

Genf, Svájc

Arról már mi is írtunk, hogy Svájc második legnépesebb városában, Genfben is díjmentessé tették a tömegközlekedést. Ehhez a turistáknak igényelniük kell a Geneva Transport Cardnak nevezett kártyát, viszont ezt csak akkor tehetik meg, ha egy bejelentett genfi szálláshelyen tartózkodnak.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET