A világ leghosszabb kompjárata, ami közel 3 napot vesz igénybe

1981 óta létezik.

komp alaszka
Az MV Kennicott - Fotó: Shutterstock

Míg a hajós körutazások esetében a lényeg pont az, hogy napokat, esetleg hónapokat is a fedélzeten töltenek az utasok, addig a kompjáratok tekintetében az elsődleges cél a hatékony közlekedés. A két kikötő közti időtartam a legtöbbször fél órát sem vesz igénybe, ám vannak olyan járatok, amelyeknél jóval több időt kell szánnunk az utazásra: ilyen a Washington és Alaszka között mozgó, extrém hosszú kompút is.


Ahhoz, hogy egy hajós utazást kompjáratnak lehessen mondani, ahhoz annak rendszeres menetrenddel és fix megállóhelyekkel kell rendelkeznie, valamint értelemszerűen alkalmasnak kell legyen utasok szállítására.

Ebbe a kategóriába pont beletartozik a hongkongi Mai Liu Shui kerületéből a Peng Chau szigetére közlekedő komp, amin összesen 90 órát szükséges eltölteniük az utasoknak. Ez a komp viszont csak hétvégenként közlekedik, ilyenkor viszont tény, hogy menetrendszerűen.

Létezik viszont egy olyan járat is, ami ennél is rendszeresebben közlekedik. A közel háromezer kilométeres szakaszon suhanó komp az Egyesült Államokban található Washington államából Alaszka fagyos vidékére viszi el a türelmes utasokat.

A washingtoni Bellingham településéről Skagwaybe közlekedő kompjárat egy kisebb kirándulással is felér, mivel a távot közel három nap alatt tudja megtenni.

A járat a Viking Travel cég jóvoltából üzemel, első útjára még 1981-ben indult el, és ma már az 1998-ban épített MV Kennicott nevű hajó viszi el az utasokat az egyik kikötőből a másikba.

A tájékoztató szerint a komp 499 utas szállítására képes, és összesen 48 négyágyas, 34 kétágyas, továbbá 24 olyan kabinnal van felszerelve, amelyben kizárólag egy-egy fekvőhely található – előbbiek esetében például mellékhelyiség is megtalálható a szobában.

A fedélzeten mindemellett kilátóterasz, szolárium, étterem, moziterem, gyermekeknek fenntartott részleg és egy csendes társalgó is megtalálható.

Ha egy kicsit melegebb tájakon hajókáznánk: Olaszország 5 legjobb úti célja, ha egy jót hajókáznál a nyáron

Shutterstock

Az MV Kennicott Alaszkában

Így nem meglepő, hogy a járatnak sok pozitív értékelést sikerült begyűjtenie a TripAdvisoron is. Az egyik felhasználó például ezt írta:

„A járat legszebb pontja kétségkívül a kilátás: az MV Kennicotton utazva a csodálatos jéghegyeken kívül fókákat, bálnákat, sasokat és más állatokat is láthattunk. A jó élményhez a személyzet is hozzájárult: mindenki rendkívül segítőkész és kedves volt, az ételek teljesen rendben voltak, és még az árak sem voltak vészesek.”

(New Zealand Herald, Express)

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET