Autóval a horvát tengerpartra: erre az 5 dologra mindenképp figyelj!

Ha már tervezitek a nyaralást.

autó horvátország

Horvátország közelsége miatt sok magyar utazó dönt úgy, hogy autóval keresi fel a kiválasztott úti célt, hiszen a tengerpartok viszonylag közel vannak, a csomagtartóba pedig rengeteg dolog belefér. Ajánlott viszont felkészülni, és előre megtervezni az indulást, hogy véletlenül se fussunk bele meglepetésekbe. Mutatunk öt dolgot, amit érdemes szem előtt tartanunk!


Sebességmérő kamerák

Fotó: Shutterstock

2024. januárjától megkezdték Horvátországban az új sebességmérő kamerák telepítését, a modern, két irányban mérő eszközök viszont nemcsak a sebességre figyelnek majd, hanem más szabálysértésekre is – például a telefonozásra vagy a biztonsági övre.

Országszerte összesen 1700 kamera felszerelésére lehet számítani, ezek egy részét az alagutakban és azok környékén helyezik ki majd ki, de a közutak se maradnak ki az újításból.

A büntetéseket külföldre is kiküldik, amit az uniós szabályozás értelmében az adott ország hatósága fog begyűjteni. A telefonozásért akár 100 eurós büntetést is kaphatunk, a sebesség több mint 25 százalékos átlépéséért pedig akár 300 euróval is megbírságolhatnak.

A sebességhatárok megegyeznek a KRESZ-ben rögzítettekkel: autópályán 130 km/h, gyorsforgalmi úton 110 km/h, egyéb úton 90 km/h, lakott területen belül pedig 50 km/h a megengedett sebesség. A 24 évnél fiatalabb, illetve a két évnél frissebb jogosítvánnyal rendelkezők számára ez egy kicsit eltér: sztrádán maximum 120 km/h, gyorsforgalmi úton 100 km/h, egyéb úton pedig maximum 90 km/h sebesség megengedett.

Ezeken a szakaszokon bőven akad látnivaló: 4 látványos autós útvonal Horvátországban, ha kocsival vágnál bele a nyárba

ENC

Fotó: Shutterstock

A határmenti sorban állás elkerülése végett a magyar utazóknak (is) lehetőségük van egy úgynevezett ENC kártya bérlésére, amivel elkerülhető, hogy a beléptetőkapuknál várakozva, egyesével fizessük ki az adott autópálya, útszakasz díjait. Az ENC egy elektronikus berendezés, amit Varazdin (Varasd) és Sveta Helena (Szentilona) fizetőkapuinál, illetve a forgalmasabb benzinkutakon is megvásárolhatunk.

Vásárlás után egy felhasználónevet és egy jelszót is kapunk, a számlaegyenleget pedig a HAC honlapján, illetve a mobilapplikációban is nyomon követhetjük.

ENC megvásárlásra, de bérlésre is van lehetőségünk, segítségükkel pedig sorban állás nélkül, külön kapukon léphetünk be Horvátországba, a kártya meglétét automatikus rendszer ellenőrzi. Az Isztriai-félszigeten (Rijekától kezdve) viszont külön ENC-rendszer létezik, ugyanis ebben a régióban más szolgáltató kezeli az utakat.

Az Isztriai-félszigeten érdemes Humot is felkeresnünk: A világ legkisebb városa, ahol olyan pálinkát készítenek, amilyenről még nem hallottál

Anyósülés, láthatósági mellény

Fotó: Tim Mossholder / Unsplash

Szintén nem árt tudni, hogy Horvátországban az autók kötelező tartozéka a láthatósági mellény. Továbbá 12 évesnél fiatalabb gyerekek nem ülhetnek az anyósülésen, 5 éves korig (illetve 150 centiméteres magasság alatt) pedig a gyerekülés használata is kötelező a hátsó ülésen. Két éves kor alatti gyerek egy speciális ülésben ülhet az anyósülésen, de a légzsákot ki kell kapcsolni, illetve az ülést a menetiránynak háttal kell felszerelni.

Kerékpár, robogó

Fotó: Lawrence Chrismorie / Unsplash

A kerékpárosokra vonatkozó szabályok értelmében Horvátországban a 16. életévüket nem betöltött fiataloknak kötelező a bukósisak viselése. Ha robogóval vágnánk neki az útnak, akkor fel kell készülnünk arra, hogy legyen rajtuk rendszámtábla, illetve érvényes forgalmi engedély is szükséges. A horvát szabályok szerint a robogó egy olyan két- vagy háromkerekű motoros jármű, aminek motorja nem haladja meg az 50 köbcentiméter hengerűrtartalmat, és közúton haladva sebessége nem lépi át az 50 km/órát.

Ha már kerékpár, Horvátországban csodás partmenti szakaszokba futhatunk bele: 6 tengerparti kerékpárút Európában, ha bringázva nyaralnál

Autópályadíjak mértéke

Fotó: Tom Wheatley / Unsplash

2024-ben az autópályadíjakon nem változtattak, így ugyanazok az árszabások érvényesek. 2023-tól Horvátországban is euróval fizethetünk, így néznek ki az egyes szakaszok árai:

Határátlépéshez:

  • Gorican - Zágráb szakasz: 8,6 euró

Kvarner régió:

  • Zágráb - Rijeka szakasz: 16,8 euró
  • Zágráb - Krk sziget: 14,7 euró
  • Zágráb - Rab szigeti komplehajtó: 13,2 euró
  • Zágráb - Pag szigeti komplehajtó: 18,5 euró

Dalmácia:

  • Zágráb - Zadar észak (Vir sziget, Nin) szakasz: 25,6 euró
  • Zágráb - Zadar dél szakasz: 26,5 euró
  • Zágráb - Biograd szakasz: 28,1 euró
  • Zágráb - Vodice, Murter szigeti lehajtó: 30,2 euró
  • Zágráb - Sibenik szakasz: 32,1 euró
  • Zágráb - Trogir szakasz: 33,4 euró
  • Zágráb - Split (Brac, Hvar) szakasz: 37,6 euró
  • Zágráb - Makarska szakasz: 42,2 euró
  • Zágráb - Ploce (Peljesac, Korcula) szakasz: 47,6 euró
  • Peljesac híd: ingyenes

(díjak mértékeihez felhasznált forrás: horvatorszaginfo.hu)

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET