A világ 5 távoli pontja, ami egy hajós utazás során fedi fel az igazi arcát

Nem csak a mediterrán régiókban érdemes hajókázni.

Sokak számára a hajós körutazások egyet jelentenek a Karib-térség legszebb strandjaival vagy valamilyen mediterrán város meglátogatásával. De létezik néhány hely a Földön, amit szintén csak hajóval érhetünk el, de egy egészen más élményben lehet részünk.Mutatunk pár távoli, hajóval megközelííthető helyet, ahol vad tájakkal, érdekes kultúrákkal és a természetes környezetükben élő állatokkal találkozhatunk.


Galápagos-szigetek, Ecuador

Fotó: Shutterstock

Ecuadortól közel ezer kilométerre, az Atlanti-óceán mélyén fekszenek a Galápagos-szigetek. Nem sokan tudják, de a lenyűgöző szigetcsoport volt az UNESCO első világörökségi helyszíne, mely 1978-ban került fel a listára. Az szigeteken mintegy kilencezer állatfaj érzi otthon magát, így nem meglepő, hogy a természetvédelemnek kulcsfontosságú szerepe van.

Ez egyébként a sétahajók körében is érezhető, ugyanis a szigetcsoportra csak olyan hajóval lehet eljutni, melynek utasszáma nem haladja meg a száz főt.

A hajós utasok Lima, Cusco és Quito történelmi jelentőségű helyszíneinek meglátogatása mellett a Galapagos-szigeteket is bejárhatják, ha pedig szerencséjük van, olyan állatokkal találkozhatnak, mint a partokon szunyókáló oroszlánfókák, a kéklábú szulák, vagy a fürge tengeri leguánok.

Az utazás igazi csúcspontja a Cerro Colorado teknősrezervátum lehet, ahol a kihalással fenyegetett galápagosi teknősök megmentésén fáradoznak. Mielőtt visszakerülnének a tengerbe, a félig fogságban felnevelt fiatal teknősök szabadon kószálnak a 15 hektáros erdőben.

És erről hallottál már? A 600 éves víz alatti város, amiről megfeledkeztek Kínában

Antarktisz

Fotó: Shutterstock

A Déli-sark bolygónk egyik legtávolabbi pontja, ám éppen ezért is bír különös vonzerővel. Akit érdekel a hetedik kontinens zord világa, annak hajtótársaságok sokasága kínál olyan utakat, melyek sziklás, jéghegyekkel borított partokon és vulkanikus lejtőkön viszik keresztül a résztvevőket.

A National Geographic Expedíció „Utazás az Antarktiszra” hajójának utasai például bálnákkal, fókákkal és rengeteg pingvinnel is találkozhatnak – a becslések szerint ráadásul mintegy 20 millió pingvinpár él a déli jégtakaró régiójában. A Euronews szerint az igazi élményhez érdemes olyan hajókat választanunk, melyeken ötszáznál kevesebb utas fér el, ugyanis ezek nehezebben megközelíthető helyekre is be tudnak jutni, illetve gyakran kajakozási lehetőséget is biztosítanak.

Sepik folyó, Pápua Új-Guinea

Fotó: Shutterstock

Krokodil Fesztivál a Sepik folyó mentén, Pápua Új-Guinea

Több hajós út is lehetővé teszi az utasok számára, hogy betekintést nyerjenek egy adott úti cél vagy régió kultúrájába. A Sepik folyón hajózva hasonló élményben lehet részünk: Pápua Új-Guinea távoli területén évezredek óta élnek törzsek, akik máig gyakorolják ősi hagyományaikat.

A True North „Sepik Soiree” elnevezésű útján például az utasok egy egész napot tölthetnek a Ponam-szigeten, búvárkodhatnak a vizekben és egy 70 tengeri mérföldes út során ellátogathatnak a folyó mentén álló Kambaraumba faluba is. A résztvevők itt megcsodálhatják a törzsek által készített művészeti alkotásokat, így például a fából készült maszkokat, pajzsokat, totemeket és dobokat is.

Ha pedig érdekes hagyományok: 5 hely, ahol tradícionális módon ünneplik az év legsötétebb napját

Skye, Skócia

Fotó: Shutterstock

Sziklaformáció Skye szigetén, Skócia

Bár hajós körutazásra gondolva nem feltétlenül Skócia jut elsőre az emberek eszébe, a zord szikláiról és zöld mezőiről ismert tagországot hajóról is érdemes megszemlélni.

A Hebrid Cruises vállalat például „Skye and Small Isles” néven futtat egy ilyen kirándulást, mely Skócia legszebb tájait mutatja be: az út olyan szigeteket érint, mint Muck, Eigg, Rum, Canna és persze a Skye-sziget, melynek drámai külseje egyébként több rendezőt is megihletett: a Skye szerepelt például a Prometheus, a 47 Ronin és A vesszőből font ember című filmekben is. A túra során ráadásul még állatokkal is találkozhatunk, így delfinekkel, fehérfarkú sólymokkal és bálnákkal is.

A tengerpartokat sem csak nyáron érdemes meglátogatni: 7 tengerpart, aminek a zord időjárás ad igazi hangulatot

Japán trópusi szigetei

Fotó: Ippei Naoi / Getty Images

Irimote szigete

A sok utazó bakancslistáján szereplő Japán neonfényes városok, kulturális élmények és lenyűgöző tájak keverékét kínálja az utazók számára. A Tokiót, Kiotót, Hirosimát és Szapporót magába foglaló szárazföldeken kívül viszont az ország több mint 14 ezer apró szigettel is rendelkezik, melyek közül néhány érintetlen, lakatlan csodának számít.

A Ponant vállalat szubtrópusi szigeteket érintő körutazásán például az utasok a Rjúkjú-szigetekre is ellátogathatnak és felfedezhetik az UNESCO listáján szereplő Jakusima ősi cédruserdőit, zubogó vízeséseit és éles hegyvonulatait. A kulturális élményért ellátogathatunk az ország legdélebbi parkjában, az Iriomote-Ishigaki Nemzeti Parkban található hagyományos faluba. Itt a jó állapotban fennmaradt házak között ismerhetjük meg, hogyan éltek az emberek a Rjúkjúi Királyság (1429 – 1879) ideje alatt, a szerencsések pedig még egy hagyományos Eisa dobbemutatót is meghallgathatnak.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET