Ételek Izlandról, ha belekóstolnál a szigetország konyhájába

Bár van egy-két furcsaság.

Fotó: Shutterstock
Az olasz, a mexikói vagy a francia konyhából szinte mindenki könnyedén fel tud sorolni egy-egy klasszikust, de ha arra kérdeznének rá, hogy említsünk meg egy izlandi fogást, akkor lehet, hogy sokan bajban lennének. Mutatunk pár jellegzetes ételt a szigetországból, amiket érdemes lehet kipróbálni, ha az országban járunk, vagy éppen a konyhában kísérleteznénk.

Skyr 

Ha egy olyan ételt szeretnénk megkóstolni, ami az izlandiak körében is rendkívül népszerűnek számít, akkor érdemes egy adag skyrt kérnünk az utazás során. Egy sűrű és krémes termék, amit a legjobban úgy lehetne leírni, mint a joghurt és a túró keveréke. A sajtszerű ételt pasztörizált zsírszegény tejből és a joghurthoz hasonló fermentált termékből készítik, és gyakran tejszínnel, valamint fanyar bogyós gyümölcsökből készült lekvárral tálalják.

Ha a leveseken keresztül utaznánk be a világot: 10 leves, 10 ország: levesötletek, ha a konyhából járnád be a világot

Hákarl

A hákarl egy fermentált cápahúsból készült étel, ami ugyan ma már kezd kikopni a helyi gasztronómiából, de szerves részét képezi az izlandi kultúrának. A cápahúst általában ecetbe áztatják, majd a száradás érdekében nagyjából négy-öt hónapig fellógatják. A húsnak meglehetősen ammóniadús illata van, így egyesek szerint felveszi a harcot a balti surströmminggel. Az intenzív íze miatt a cápahúst gyakran egy izlandi szeszesitallal, a köményből készült Brennevinnel öblítik le.

 Hangikjöt

Izlandon az egyik legfontosabb húsfélének a bárány számít, általában ebből készül a hangikjöt néven ismert ünnepi étel is. A bárányhúst a tartósítás érdekében füstölik, de gyakran egyfajta prosciuttóként fogyasztják. Köretnek rendszerint burgonyát, béchamel-szószt, valamint borsót tálalnak mellé, karácsony idején pedig nem szokott kimaradni mellőle az izlandi karácsonyi kenyér, a csipkéhez hasonlító laufabrauð.

Ez is érdekelhet: Tradicionális inuit fogások a jég birodalmából

Harðfiskur

A viking időszakból származó harðfiskur egy szárított halból készült étel, amit a hagyomány szerint a szélben szárítanak ki, majd laposra klopfolják, hogy a halak egy kicsit puhábbak legyenek. A ropogós rudacskákat Izlandon általában vajba mártva rágcsálják el.

Még több ropogtatnivaló: 8 különleges street food a világból, amit lehet, nem is ismertél

Rúgbrauð

A rúgbrauð egy izlandi rozskenyér, amit a tradicionális módszer szerint a föld alatt, a gejzírek közelében készítenek el. A puha, sűrű és a hozzáadott cukor miatt édeskés kenyeret többféle hozzávaló társaságában fogyasztják: vajjal, halakkal, zabkásába olvasztva, tejszínhabbal, különböző pástétomokkal, de akár gyümölcsök társaságában is.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET