Extra adóval kell számolniuk a Görögországban nyaralóknak

A bevételt főleg a természeti katasztrófák okozta költségek fedezésére használnák fel.

A Görögországban tapasztalt tavalyi erdőtüzek és áradások nem befolyásolták a turistaérkezéseket, idén ráadásul a várakozások szerint az eddigi rekord 33 millió látogatónál is többen fognak majd érkezni. A görög kormány turistaadó helyett klímaadó megfizetésére köteleznék a turistákat, az így befolyt összeget pedig a természeti katasztrófák okozta károk orvoslására fordítanák.


Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök átfogó támogatást ígért az árvízkatasztrófa áldozatainak, és hangsúlyozta a kormány elkötelezettségét az elvesztett javak kárpótlását illetően. A szaloniki idegenforgalmi vásáron Micotákisz egy, a természeti katasztrófák miatt létrehozott alap létrehozását jelentette be, illetve a cégek számára a természeti katasztrófákat érintő, kötelező teljes körű biztosítás bevezetéséről is szót ejtett, írja a Greek City Times.

Az idegenforgalmi ágazat pedig döntő szerepet fog játszani ezen intézkedések és az újjáépítési erőfeszítések finanszírozásában.

A turistákat érintő extra adókat ebben a cikkben gyűjtöttük össze: Turistaadó: ezekkel az úti célokkal bővül a lista 2024-ben

Fotó: Anadolu / Getty

A 2023 szeptemberi Elias vihar óriási pusztításokat végzett Görögországban

Azért, hogy fedezni tudják az újjáépítési költségeket, illetve finanszírozni tudják az áldozatok megsegítését, a kormány 2024-től a klasszikus „ágyadót” (idegenforgalmi adót – a szerk.) lecserélné egy „éghajlatellenállási adóra”.

Ennek díja szezononként változni fog, de a március és október közötti időszakban a turistáknak várhatóan számolniuk kell majd a szállásokat érintő extra költséggel.

Várhatóan a szállásdíjak a következőképpen emelkednek majd:

  • az egy, illetve kétcsillagos szállodák esetében a korábbi 0,5 euró helyett idén 1,5 eurót (kb. 570 forintot);
  • a háromcsillagos szállodák esetében a korábbi 1,5 euró helyett idén 3 eurót (kb. 1140 forintot);
  • a négycsillagos szállodák esetében a korábbi 3 euró helyett idén 7 eurót (kb. 2650 forintot);
  • az ötcsillagos szállodák esetében pedig a korábbi 4 euró helyett idén 10 eurót (kb. 3800 forintot) kell majd egy éjszakára vonatkozóan megfizetniük a turistáknak.

A novembertől februárig tartó holtszezonban viszont a klímaadó mértéke visszaesik az eddigi „ágyadó” 50 cent és 4 euró közötti összegeire – ezzel ösztönözni szeretnék a téli turizmust az országban.

Fotó: Clement Souchet / Unsplash

Amorgósz, Görögország

A görög kormány arra számít, hogy az új szabályozás 2024-ben akár 300 millió eurós (nagyjából 113 milliárd forintos) bevételt generál majd Görögországnak. A korábbi adóval ellentétben az új változat a különböző online platformokon történő rövid távú bérbeadásra (azaz például az Airbnb-re) is vonatkozni fog majd.

Az apartmanok esetében ez a díj éjszakánként 1,5 eurót tesz majd ki, míg az egylakásos házak, illetve a luxusszállások esetében az összeg 10 euróra emelkedik.

Velencét már nagyon megviseli a tömegturizmus: Nyártól már a turistacsoportokat is korlátozzák Velencében

Grigorisz Tasziosz, a Panhellenic Szállodaszövetség elnöke aggodalmát fejezte ki az új intézkedés kapcsán, elmondása szerint ugyanis az adóemelés negatív hatással lehet a 2024-es turistaforgalomra.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET