25 évig nem emeltek, most rögtön megduplázták a belépődíjat a mesebeli szigeten

A természetvédelem érdekében.

Galápagos-szigetek
Hajók a Galápagos-szigetcsoporthoz tartozó San Cristóbal-szigeten - Fotó: Shutterstock

Egyre több országban vált szükségessé a turisták megadóztatása azért, hogy a tömegek által okozott károkat ellensúlyozzák.


A túlturizmus egyre több népszerű úti célon nehezíti meg a mindennapokat. A sajtóban talán a legnagyobb visszhangja a velencei kezdeményezésnek volt: a bájos olasz városban ugyanis nagyjából ötször annyi egynapos látogató érkezik, mint amennyien ténylegesen ott is laknak.

Velencében idén startol az egynapos turisták adóztatására vonatkozó rendszer, a város példáját pedig azóta számos helyszín követte. Ugyan az idegenforgalmi adók mértéke sehol sem kirívó, az így összegyűlt bevétel jelentős segítséget jelenthet az illetékes városoknak, régióknak. Az összeget általában a helyiek megsegítésére, a turisták által okozott károk helyreállítására, valamint az infrastruktúra fejlesztésére költik az adott szervezetek.

A velencei rendszerről itt írtunk bővebben: Turistaadó: elindult a regisztrációs rendszer Velencében, erre számíthatnak a látogatók

2024 augusztusától pedig a teknősökről, színes madarakról és ritka állatfajokról ismert Galápagos-szigetek is csatlakozik ezekhez az úti célokhoz. Az Ecuadorhoz tartozó 14 nagyobb és 6 kisebb szigetből álló szigetcsoporton ugyan már 1998 óta szükséges egyfajta turisztikai adót fizetniük a látogatóknak, a helyi hatóságok azóta egy centet sem emeltek az összegen.

A legtöbb országból érkező látogatónak egy 200 dolláros (nagyjából 73 ezer forintos) egyszeri összeget kell majd kifizetnie, mely kétszerese az eddigi, 92 eurós díjnak.

Ez is érdekelhet: Galápagos-szigetek – Dél-Amerika egyedi csodája képekben

Egyes országok polgáraira viszont más előírások lesznek majd érvényesek: a Bolíviából, Kolumbiából, Peruból, Argentínából, Brazíliából, Paraguayból és Uruguayból érkező turistáknak ennél jóval kedvezőbb, 50 dolláros (körülbelül 18 ezer forintos) költséggel kell majd számolniuk.

A legnagyobb eltérés az ecuadori turistákat érinti majd, akiknek az eddigi 6 dolláros díj helyett augusztustól 30 dollárt (közel 11 ezer forintot) kell maguk után fizetni.

Miért emelnek ekkorát a turistaadón?

Mint minden más olyan helyszínen, ahol bevezették a turistaadót, a Galápagos-szigeteken is azt remélik, hogy az extra pénzzel mérsékelni tudnak az odalátogató utazók mennyiségén.

Az ecuadori úti célon ráadásul kifejezetten fontos, hogy a turisták ne károsítsák az élővilágot, hiszen az számos endemikus, ritka állatfajnak ad otthont. A szigetcsoporton több mint kilencezer faj érzi otthon magát, köztük olyanok, mint a veszélyeztetett galápagosi óriásteknős, a galápagosi medvefóka vagy a galápagosi albatrosz és pingvin.

Fotó: Shutterstock

Az élővilág a globális pandémia alatt egy kicsit fellélegezhetett, ám 2022-ben már majdnem 268 ezer turista utazott a térségbe. A rengeteg látogató pedig óriási nyomást gyakorol a víz-, illetve az élelmiszerforrásokra is, de a rendkívül érzékeny ökoszisztémát is könnyedén meg tudják zavarni.

Az antarktiszi túrán is sok kivételes állattal találkozhatnak majd az utasok: 11 országon áthaladó, 87 napos luxushajóút indul az Antarktiszra

„A Galápagos-szigetek nemcsak nemzeti, hanem globális kincsnek számítanak. Emiatt közös felelősségünk, hogy megvédjük és megőrizzük ezt a páratlan ökoszisztémát a jövő generációi számára”

– idézi a Time OutNeils Olsen ecuadori turisztikai minisztert.

Az így generált bevételt a hatóságok a természet védelmére, az infrastruktúra fejlesztésére, valamint a helyi közösségek megsegítésére fogják fordítani.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET