Tavaszi fűszernövények, amiket még most ültess el a balkonon

Ha szívesen dobnánk fel házi termesztésű ízekkel a vacsorákat.

terasz erkély növények
Ha már egy ideje eljátszottunk a gondolattal, hogy a boltokban kapható termékek megvásárlása helyett inkább saját magunk termesszünk fűszernövényeket, akkor az április tökéletes alkalmat biztosít erre. Mutatjuk, milyen növényeket érdemes mostanában elültetni!

Első lépésként kezdjünk el azon gondolkozni, hogy milyen fűszernövényeket szeretnénk kiültetni a teraszra. A nagyobb gyökérrel rendelkező növényeknek értelemszerűen nagyobb helyre van szükségük, de az olyan növények, mint a petrezselyem, a bazsalikom, a menta, a koriander, a snidling és a rozmaring kiválóan elférnek egy-egy cserépben.

A medvehagyma például egy kicsit helyigényesebb növény: Egyenesen az erdőből: 3 szupergyors, krémes medvehagymás recept

Fotó: Amardeep Singh / Unsplash

Ezeknek ráadásul elég könnyű a gondozásuk, így azok számára is ideálisak, akik nem szeretnének sokat pepecselni. Minden esetben fontos az is, hogy jó minőségű virágföldet válasszunk, hiszen a megfelelő vízelvetetéssel kiküszöbölhető például a gyökérrothadás vagy a kiszáradás.

Fotó: Markus Spiske / Unsplash

Ügyeljünk arra is, hogy elegendő napfény érje a kiválasztott területet; a legtöbb fűszernövénynek legalább 6 órányi napsütésre van szüksége.

A fényigényes növények közé tartozik a bazsalikom, a kakukkfű, az oregánó, a rozmaring és a zsálya, míg a babér, a metélőhagyma, a petrezselyem és a tárkony kevesebbel is beéri.

A balkonkertészkedésbe belekezdhetünk magültetéssel, de aki még nem csinált ilyet, annak elsőre érdemes legalább egy kisebb palántát – vagy kifejlett növényt – vásárolnia.

Az alapanyagokat például beszerezhetük ezeken a helyeken: 7 termelői piac Budapest közelében, hogy a legfrissebb alapanyagok kerüljenek az asztalra

Fotó: Markus Spiske / Unsplash

Egyes fűszernövények (pl.: petrezselyem, zsázsa) a hidegebb időjárást is jól bírják, de a legtöbbnek már melegebb időjárásra van szüksége a megfelelő növekedéshez.

Áprilisban nyugodtan belekezdhetünk a rukkola, a kapor, a metélőhagyma, a kakukkfű és a levendula termesztésébe.

A bazsalikom, a menta, a majoranna, a borsikafű, a tárkony, a citromfű, az oregánó, a rozmaring és a koriander mind melegkedvelő növényeknek számítanak, így kedvező időjárási körülmények esetén április végén, május elején már bele is kezdhetünk nevelgetésükbe.

Fotó: Madeline

Arra is figyeljünk, hogy olyan cserepeket válasszunk, melyek alja lyukas, így biztosítják a vízelvezetést – ha pedig idővel kinőnék a cserepüket, mindenképpen ültessük őket át egy nagyobb edénybe. Mielőtt belevágnánk a projektbe, arról is tájékozódjunk, hogy mennyi víz szükséges egy-egy fűszerhez.

Vízigényes növények közé tartozik például a bazsalikom, a citromfű, a tárkony, a petrezselyem és koriander,

míg a snidling, a kakukkfű, a rozmaring, az oregánó, a zsálya és a menta nem feltélenül fogja azonnal feldobni a talpát, ha véletlenül elfelejtjük időben megöntözni.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!


AMI MÉG ÉRDEKELHET