Tavaszi fűszernövények, amiket még most ültess el a balkonon
Ha szívesen dobnánk fel házi termesztésű ízekkel a vacsorákat.
Első lépésként kezdjünk el azon gondolkozni, hogy milyen fűszernövényeket szeretnénk kiültetni a teraszra. A nagyobb gyökérrel rendelkező növényeknek értelemszerűen nagyobb helyre van szükségük, de az olyan növények, mint a petrezselyem, a bazsalikom, a menta, a koriander, a snidling és a rozmaring kiválóan elférnek egy-egy cserépben.
A medvehagyma például egy kicsit helyigényesebb növény: Egyenesen az erdőből: 3 szupergyors, krémes medvehagymás recept
Fotó: Amardeep Singh / Unsplash
Ezeknek ráadásul elég könnyű a gondozásuk, így azok számára is ideálisak, akik nem szeretnének sokat pepecselni. Minden esetben fontos az is, hogy jó minőségű virágföldet válasszunk, hiszen a megfelelő vízelvetetéssel kiküszöbölhető például a gyökérrothadás vagy a kiszáradás.
Fotó: Markus Spiske / Unsplash
Ügyeljünk arra is, hogy elegendő napfény érje a kiválasztott területet; a legtöbb fűszernövénynek legalább 6 órányi napsütésre van szüksége.
A fényigényes növények közé tartozik a bazsalikom, a kakukkfű, az oregánó, a rozmaring és a zsálya, míg a babér, a metélőhagyma, a petrezselyem és a tárkony kevesebbel is beéri.
A balkonkertészkedésbe belekezdhetünk magültetéssel, de aki még nem csinált ilyet, annak elsőre érdemes legalább egy kisebb palántát – vagy kifejlett növényt – vásárolnia.
Az alapanyagokat például beszerezhetük ezeken a helyeken: 7 termelői piac Budapest közelében, hogy a legfrissebb alapanyagok kerüljenek az asztalra
Fotó: Markus Spiske / Unsplash
Egyes fűszernövények (pl.: petrezselyem, zsázsa) a hidegebb időjárást is jól bírják, de a legtöbbnek már melegebb időjárásra van szüksége a megfelelő növekedéshez.
Áprilisban nyugodtan belekezdhetünk a rukkola, a kapor, a metélőhagyma, a kakukkfű és a levendula termesztésébe.
A bazsalikom, a menta, a majoranna, a borsikafű, a tárkony, a citromfű, az oregánó, a rozmaring és a koriander mind melegkedvelő növényeknek számítanak, így kedvező időjárási körülmények esetén április végén, május elején már bele is kezdhetünk nevelgetésükbe.
Fotó: Madeline
Arra is figyeljünk, hogy olyan cserepeket válasszunk, melyek alja lyukas, így biztosítják a vízelvezetést – ha pedig idővel kinőnék a cserepüket, mindenképpen ültessük őket át egy nagyobb edénybe. Mielőtt belevágnánk a projektbe, arról is tájékozódjunk, hogy mennyi víz szükséges egy-egy fűszerhez.
Vízigényes növények közé tartozik például a bazsalikom, a citromfű, a tárkony, a petrezselyem és koriander,
míg a snidling, a kakukkfű, a rozmaring, az oregánó, a zsálya és a menta nem feltélenül fogja azonnal feldobni a talpát, ha véletlenül elfelejtjük időben megöntözni.
Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!
- Egzotikus saláták tavaszra, ha már készülsz a bikiniszezonra ›
- Miért rajonganak annyira a csípős ételekért a meleg éghajlatokon? ›
- Csillogós, gourmet és extrafinom: már itthon is imádják a piramis alakú fűszert ›
- Imádják Svédországban a drága fűszert, ami a pékségek kedvenc hozzávalója lett ›
- Nem gondolnád, de egy hétköznapi fűszer új szintre emeli a marhapörköltet ›
- Így változhat a balatoni lángos ára 2024-ben ›
- 4 pofonegyszerű recept, amik tavasszal a legfrissebbek ›