A 821 fős francia falu, ami lámpásként vonzza a könyvmolyokat

Nem véletlen szimpatikus a romantikus város annyira az olvasóknak.

Montolieu
Shutterstock

Franciaország déli részén, két folyó között, a Francia-középhegység lábainál fekszik Montolieu apró települése. A falu tankönyvi példája a francia vidéki életnek: takaros vöröslő házikók, egy romantikus kápolna és szűk utcácskák díszítik területét. Van viszont egy különlegessége is: amint az óra reggel tizet üt, a rácsok felhúzódnak és a falu megtöltődik könyves árusok faasztalaival.


Shutterstock

Montolieu, Franciaország

Míg a régió többi falva bájos, álmodozó babérjaikon üldögél, addig Montolieu az elmúlt harminc évet egy pezsgő művészeti közösség kiépítésével töltötte. Ugyan mindösszesen 821 fő lakja házait, a helyiek tettrekészségét ez egyáltalán nem befolyásolja: a faluban 15 könyvesbolt és több mint 20 nyilvános, illetve magánműterem várja a világ minden tájáról érkező látogatókat.

Dél-Olaszország se mondható kevésbé festőinek: Az elnéptelenedő dél-olasz régió, ahol milliókat fizetnek, ha odaköltözünk

A kozmopolita falu könyvek iránti szeretete a Travel + Leisure szerint még 1990-ben kezdődött, amikor is Michel Braibant belga könyvkötő a közeli Carcassone településén bolygatta meg a mindennapokat. Braibant már ezidőben gyűjtötte a könyveket, lelkesedését pedig hamar át is ragasztotta Carcassone lakosságára:

a mester folyamatosan ösztönözte a helyi gyűjtőket és kisvállalkozókat arra, hogy nyissanak könyvesboltokat a szomszédos Montolieu településén.

Braibant hozzájárulása ráadásul nem merült ki a motiválásban, ugyanis a könyvkötő még a ma már igen nagy népszerűségnek örvendő Musée des Arts et Métiers du Livre könyvkötő műhely elindulásához is segített pénzt keresni.

Ma Montolieu utcái olyanok, mint egy szabadtéri könyvtár. Sophie Chaverou és Sébastien Ducrocq, a La Manufacture & Eclectic művészeti és dizájnkönyvekre szakosodott bolt tulajdonosait is elvarázsolta a festői falu, ugyanis a lényegesen nagyobb Toulouse városát is feladták azért, hogy ideköltözzenek.

Duccroqnak ugyanis eredetileg két üzlete volt: egy Montolieuben, egy pedig a fent említett Toulouse városában, ám érdekes módon idővel a montolieui bolt jóval sikeresebbé vált, mint a városi testvérüzlete. A házaspárt pedig egyre inkább vonzotta a vidéki életmód és a falu irodalmi és művészeti eseményekkel teli naptára, így végül 2010-ben véglegesen átrakták székhelyüket.

„A közösség itt inkább kiegészíti, támogatja egymást, mintsem verseng”

– jellemezte a helyi életet Ducrocq.

A könyvek és a művészetek általában jól megférnek egymás mellett, ezt Montolieuben jól bizonyítja a La Coopérative-Musée Cérés FRANCOmúzeuma, ahol a rendszeres kortás kiállítások mellett előadásokba, konferenciákba is belehallgathatnak a látogatók, illetve próbára tehetik képességeiket a számos workshop egyikén.

Ha az utcai művészet is érdekelne minket: Mesterművek az utcán: Európa 5 legizgalmasabb street art városa

Hasonlóképpen a Pôle Culturel de la Manufacture kulturális központ 14 ezer négyzetméteres raktárépületében is megismerkedhetnek a látogatók a különböző stílusban alkotó művészek munkáival, illetve átérezhetik a falu nyüzsgő kulturális életét.

Az eredetileg textilgyárként funkcionáló épület ma többek között fesztiváloknak és koncerteknek ad otthont, de a L’Apostrophe étteremnek és bárnak köszönhetően a francia vidéki gasztronómiába is belekóstolhatnak az éhes vendégek – persze erre a hangulatos helyi éttermekben, borászatokban is van lehetőség.

Ha már francia gasztronómia: Bőséges és laktató: 7 klasszikus francia étel a télre

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET