A franciák egyik kedvenc desszertje, amit szinte bármilyen gyümölcsből elkészíthetünk

Ráadásul nagyon egyszerű.

pite, clafoutis, francia, desszert, cseresznye

A franciák klasszikusa, a gyümölcsökben gazdag tejes clafoutis egy kiváló desszert olyan alkalmakra is, amikor nem akarunk rengeteg időt áldozni egy kis édesség elkészítésére.


Bár a francia Limousin megyéből származó süteményhez eredetileg fekete vagy vörös magos cseresznyét használtak, az évek során a receptek számos más gyümölccsel is kísérleteztek. A kezdetekben valószínűleg azért esett a magos cseresznyére a választás, mert a gyümölcs kevés nedvességet ereszt ki magából és aromája áthatja az egész fogást.

Mára többek között szilvával, barackkal, körtével, almával, áfonyával, szederrel is ízesítik, így nyugodtan használhatunk szinte bármilyen szezonális gyümölcsöt hozzá. Mi most a Sóbors almás receptjét hoztuk.

Ha már francia ételek: Bőséges és laktató: 7 klasszikus francia étel a télre

Hozzávalók:

  • 250g alma
  • 3 tojás
  • 50g cukor
  • 100g finomliszt
  • 1,5dl tej
  • 1tk őrölt fahéj
  • 1 citrom leve
  • vaj a forma kikenéséhez
  • porcukor a díszítéshez

A magyar tortáról hallottál már? Őseink konyhája: a legelső írott magyar recept és a legrégebbi szakácskönyvünk

Így készítsük el:

  • Hámozzuk meg az almát, majd vágjuk fel tetszőleges szeletekre.
  • Forgassuk meg az almaszeleteket a citrom levében, hogy ne barnuljanak meg.
  • Rakjuk bele a tojásokat egy tálba, verjük fel azokat, majd adjuk hozzá a lisztet, a cukrot, a fahéjat és a tejet. Dolgozzuk át addig, amig csomómentes nem lesz.
  • Egy közepes méretű sütőformát kenjünk ki vajjal, oszlassuk el benne a masszát és tegyük az almaszeleteket a tetejére.
  • A clafoutis-t rakjuk be a 180 fokra előmelegített sütőbe és 30-35 perc alatt süssük aranybarnára.
  • Szórjuk meg a tetejét egy kis porcukorral.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET