Ezt kell tudni Európa kulturális fővárosairól

Három, kevesek által ismert településről van szó.

tartu

Tartu, Észtország – Fotó: Shutterstock

Az Európai Unió nagysikerű kezdeményezése már 1985 óta hívja fel a figyelmet a kontinens sokszínű kulturális örökségeire. A cím minden évben más városhoz kerül: 2024-ben az ausztriai Bad Ischl és Salzkammergut régió, az észtországi Tartu és a norvégiai Bodø mutathatják be értékeiket. Kedvcsináló a kontinens kulturális fővárosairól, amiket érdemes lesz meglátogatni egész évben!

Az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) programot még 1985-ben indította el az Európai Unió azzal a céllal, hogy a kitüntetéssel ...

Kevesen hallottak róluk, de nem véletlen lettek Európa kulturális fővárosai

Az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) programot még 1985-ben indította el az Európai Unió azzal a céllal, hogy a kitüntetéssel elősegítse Európa – sokszor ismeretlen – úti céljainak turizmusát. A kiválasztott városok a cím elnyerése révén egyedülálló lehetőséget kapnak arra, hogy bemutassák a helyi művészetüket és a kultúrájukat.

Tavaly a görög Eléfszina, a román Temesvár és a magyar Veszprém nyerte el a díjat, idén pedig

Észtország, Ausztria és Norvégia városainak ítélték a kitüntetést.

Salzkammergut régiója és Bad Ishcl – Ausztria

Az alpesi hegyvonulatokról, több tucat taváról és gazdag történelméről ismert Salzkammergut régió 23 települése együttesen nyerte el az idei díjat, de az Európa Kulturális Fővárosa projekt központjának Bad Ischl települése tekinthető. A turisták körében is népszerű alpesi térséget általában természeti adottságai miatt látogatják meg: hegyvidéki tájai, kristálytiszta tavai és zöldellő mezői tökéletesek azok számára, akik egy kis aktív pihenésre vágynának.

A régió egyik legfontosabb városára, Bad Ischl-re már régebben is felfigyeltek, többek között Ferenc József császár és Sissi hercegnő is előszeretettel nyaralt területén. Vidéki osztrák település egyébként még nem részesült a díjban, így a 2024-es év fokozottan nagy ünneplésre ad okot. Idén a legtöbb esemény a régió történelmére, a környezetvédelemre és a (túl)turizmusra helyezi a hangsúlyt.

Ezek az események négy fő témakörben kerülnek megrendezésre:
  • A hatalom és hagyománya kulturális identitás témáját járja körül: a sóbányászattól a Habsburg uralmon át a világháborús időszakik, a változatos programok bemutatják, mekkora nyomot hagytak az adott történelmi időszakok a régióban.
  • A kultúra áramlása programkör szokatlan, újkeletű kulturális és művészeti formákra fókuszál, ezeket kiállítások, beszélgetések és különböző installációk segítségével tárják a látogatók szemei elé.
  • A Sharing Salzkammergut témakör a turizmusra, a fenntartható utazásra és a különböző fejlesztésekre összpontosít.
  • A vidéki területek szerepének fontosságát pedig a GlobaLokal programsorozat keretében vitatják meg.

A DW cikkében kiemeli, a kiállítások között lesz például olyan,

ami a nácik által elrabolt műalkotásokat mutatja be, akik a második világháború idején a környékbeli hegyi alagutakba rejtettek el több műkincset, alkotást.

A térségnek egy EKF-jelmondatot is meg kellett fogalmaznia, mely Salzkammergut esetében annak történelmére hívja fel a figyelmet: a „só és a víz” mottóval a régió hétezer éve működő sóbányái előtt tisztelegnek. Összességében 2024-ben több mint háromszáz projekten keresztül szeretnék bemutatni, hogy Ausztria vidéki településeire nem csak a gyönyörű tájak miatt érdemes ellátogatni.

Ez is érdekelhet: 7 látványos ünnepség, amivel a tavasz megérkezését üdvözölik a világ kultúrái

Tartu – Észtország

2024-ben Észtország második legnagyobb városa, Tartu kerül majd a középpontba. Az intellektuális központként számontartott városban találkozhatunk Észtország legrégebbi és egyben legnívósabb egyetemével, a Tartui Egyetemmel. Persze Tartu nem csupán a pezsgő akadémikus életnek köszönheti szellemi hírnevét, hiszen ezt az észt irodalom, művészet és a színház vezető egyéniségeinek sikeressége is megalapozta azt.

Tartu a „túlélés művészete” jelmondatot adta az évnek, amit több mint ezer különleges program keretében fognak körüljárni.

Ennek fejében a város az egyediségre, a fenntarthatóságra, a közös alkotásra és a tudatosságra fókuszál, a teljes program pedig négy színtéren fog megvalósulni. Ezek a Tartu és a Föld, a Tartu és az emberiség, a Tartu és Európa, valamint a Tartu és az univerzum.

Az Eesti Rahva Múzeum például egy nagyszabású kiállítással ünnepli majd meg a szürrealizmus 100. évfordulóját, de a város közös kirándulásokat, kenutúrát, az Észt Nemzeti Múzeumban koncerteket, asztronómiai előadásokat, fényfesztivált és még sok más eseményt is megszervezett.

Észtország közéjük tartozik: A világon jelenleg csak ebben a 7 országban elfogadható a levegő minősége

BODØ, NORVÉGIA

A Norvégia északi részén rejtőző Bodø a legelső európai kulturális főváros, ami az északi sarkkörön túl helyezkedik el. A 2024-es programsorozatban elsősorban az észak-norvégiai Nordland régió tengerparti kultúrájára, ezen belül is a számi kultúrára fókuszálnak.

A számik Észak-Skandinávia őslakosai, akiknek egyébként Norvégiában, Svédországban és Finnországban is van saját parlamentjük. A hagyományos kultúra megismertetése mellett jelentős hangsúlyt fektetnek a számi nyelvek megőrzésére, a színházra, a történetmesélésre és a művészetekre is.

A kisváros programkínálata viszont nem kizárólag a számi kultúrára szorítkozik: a helyi sörfőzdéktől kezdve a divattervezésig, méretének ellenére több mint ezer program közül válogathatnak majd a látogatók. A Lofoten-szigetek kapujaként számontartott településről hajós utazások, vezetett túrák, és a számi kultúrát érintő edukatív kirándulások indulnak majd.

A Lofoten-szigeteken autózni is megéri: 5 európai autóút, ahol garantáltan tátva marad a szánk vezetés közben

A művészeti programok egy része a Kjerringøy Land Art Biennaléban kap majd helyet, de időszakos installációkkal, koncertekkel, tehetségkutatóval, gasztronómiai bemutatókkal, történelmi túrákkal is készültek.

Érdekes esemény a „csend hangja” néven futó program, ami a veszélyeztetett tengeri madarakra összpontosít, illetve az egyik utolsó eseménynek számító fényfesztivál, ami tulajdonképpen nem a fényeket, hanem a sötétséget, a csillagos égboltot helyezi a középpontba: a novemberi projekt során az egész nordlandi régióban lekapcsolják majd a világítást, hogy a látogatók teljesen át tudják érezni, milyen varázslatos is a távoli norvég táj.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazin néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET