A világ szendvicsei – Melyiket kérnéd azonnal?

Lépjünk túl a szalámi-vaj-paprika-zsemle kombináción, hiszen a szendvics valójában gazdag, színes, laktató fogás.

Fotó: Getty Images

Vietnámi bagett, extra falafel, háromszög formájú indiai ízbomba, rozsos-lazacos és hasonló finomságok várnak bennünket az egész világon, hogy végre megkóstoljuk őket.

Mi, magyarok szendvicset vagy reggelire vagy vacsorára fogyasztunk (a világ más tájain ebédre esznek szendvicset és este kerül sor a meleg ételre), utazás vagy kirándulás elképzelhetetlen májkrémes, sajtos, szalámis kenyér nélkül, de a 90-es években megismerhettük a háromszög szendvicseket és a BTL-t (bacon, paradicsom, saláta, majonéz), amelyek a maguk egyszerűségében igazán izgalmas és finom fogásnak számítottak a sok felvágott és trappista sajt után. Megnyíltak itthon az első szendvicsbárok és rájöttünk, hogy a körözöttön kívül is van élet, és elkezdtük az egyhangú otthoni szendvicseinket is feldobni valami izgalmassal, magpástétomokkal, salátalevelekkel, sajtkülönlegességekkel, humusszal, avokádóval. Itt állunk most, és a következő válogatással azt szeretnénk bemutatni, hogy a varációk sora még mindig végtelen.Tegyük a szendvicseinket ízletesebbé és színesebbé!

Báhn Mí (Vietnám)

A francia telepesek konyhájának és a keleti gasztronómiának az ízletes kombinációja: a hosszában elvágott bagettbe fűszeres pástétom, valamilyen húsféle, friss és savanyított zöldségek, majonéz, korianderzöld kerül. Ezeket variálják ezerféle módon – tulajdonképpen egy ázsiai ízvilágú szendvics, európai külsővel.

Falafel pita (Közel-Kelet)

Fotó: Instagram

Az összes közel-keleti büfében megtalálható ez a gyors, gazdag és laktató szendvics, amelyhez általában te magad válogathatod össze, mit szeretnél kérni bele. Friss zöldségeken kívül, joghurtos öntet vagy tahini, csípős paprikás szósz, friss koriander, petrezselyem és hagymafélék járnak a csicseriborsó-fasírthoz. Mindenhol kenyérlepényben vagy pitában árulják.

Gatsby szendvics (Dél-Afrika)

Fotó: Instagram


1976-ban Rashaad Pandy halbolt-tulajdonos nem tudta, mit adjon reggelenként vagy ebédidőben a boltjába betérő dolgozóknak, akik szeretnének valami gyorsan, maszatmentesen fogyasztható ételt. Így született meg ez a szendvics, amely egy kiflibe töltött valamilyen húsféle (löncshús, szafaládé stb.), acsár (olajban eltett, nagyon csípős indiai savanyúság) és sültkrumpli. Aki nagyon bírja az erőset, tehet bele a dél-afrikai piri-piri szószt is.

Pork Belly Bao (China)

Fotó: Instagram


Ezt a szendvicset Amerikában két kínai származású séf tette nagyon népszerűvé. Az étel egyébként nagyon egyszerű, mégis ízorgiát okoz: egy fehér, meleg péksüteménybe egy szelet, szaftos, sült hasaalja szalonnát (értsd, ez egy nagyon zsíros hús), mustárt, savanyúságot, korinaderzöldet és egész földimogyorót tesznek.

Alaszkai lazacos rozskenyér 

Fotó: Instagram


Az alaszkai lazacos szendvics a lehető legegyszerűbb és talán a legegészségesebb szendvics a világon: a magos rozskenyérre vajat vagy sajtkrémet kennek, majd egy friss nyers vagy füstölt lazacszeletet tesznek rá. A végén csepegtetnek rá egy kis citromot is, és kerülhet rá egy kis zöldfűszer is.

Avokádó club sandwich (Kalifornia)

Fotó: Instagram


Ezt népszerű snacket talán már az egész világon fogyasztják, mégis Kaliforniát nevezhetjük az otthonának, hiszen ott rengeteg verzióban megkóstolhatjuk. Vagy toastból csinálnak emeletes szendvicset vagy lehéjazott puha fehér kenyérből, amire kerül fokhagymás majonéz, sült bacon, krémes avokádó és paradicsomkarika. Kész is a laktató, ízletes ebéd!

Garnélás kifli (Prawn rolls, Ausztrália)

Fotó: Instagram


Az ausztrálok kedvence puha hotdog kifliből készül, ezt megtöltik majonézes garnélával (az édeskés ezersziget öntet is népszerű), tesznek mellé salátaleveleket, a legújabb verziót pedig avokádó is gazdagítja.

Sabich (Izrael)

Fotó: Instagram


A sabich a vegák egyik életmentője (a másik a falafel pita). Ebben a nyitott szendvicsben rengeteg íz és tápanyag koncentrálódik: grillezett padlizsánt, főtt tojást, friss zöldségeket, korianderzöldet pakolnak a kenyérlepénybe, majd a végén meglocsolják pesto-szerű, olajos zöldfűszeres öntettel és tahinivel, hogy az egész szaftos és még ízletesebb legyen.

Bocadillo (Spanyolország)

Fotó: Instagram


A spanyolok gazdag szendvicse, a bocadillo szinte bármilyen lehet, vannak persze vega verziók, de az eredetiben mindenképpen van jamón, azaz sonka. Andalúziában serrano sonkát, Leónban pedig véres hurkát tesznek a kiflibe, de létezik rántottás, pástétomos, rákos verzió is, a variációk száma végtelen.

Carrozza (Olaszország)

Fotó: Instagram


A mozarella in carrozza tulajdonképpen egy bundázott sajtos melegszendvics. Ez a mediterrán bundáskenyér Dél-Olaszországban népszerű, egy kicsit nehéz, de emiatt laktató ebéd. A meleg, sajtos szendvicset paradicsomszószba mártogatják és friss salátával tálalják.

Chutney szendvics (India)

Fotó: Instagram


A brit gyarmatosítás egyik legízletesebb eredménye: ezeket a szinte falatnyi szendvicseket a délutáni teához fogyasztják snackként, tehát nem egy ebédet vagy reggelit kiváltó gazdag, dús fogás. Indiában a fehér, szeletelt kenyeret megkenik valamilyen chutneyval (ez egy fűszeres gyümölcs- vagy zöldségszósz) és területnek megfelelően vega vagy húsos verziót készítenek belőle. A leggyakoribb a sajtos-chutneys szendvics, amiről levágják a kenyér héját és kis kockákra vagy háromszögekre formázzák.

AMI MÉG ÉRDEKELHET