A világ szendvicsei – Melyiket kérnéd azonnal?
Lépjünk túl a szalámi-vaj-paprika-zsemle kombináción, hiszen a szendvics valójában gazdag, színes, laktató fogás.

Vietnámi bagett, extra falafel, háromszög formájú indiai ízbomba, rozsos-lazacos és hasonló finomságok várnak bennünket az egész világon, hogy végre megkóstoljuk őket.
Mi, magyarok szendvicset vagy reggelire vagy vacsorára fogyasztunk (a világ más tájain ebédre esznek szendvicset és este kerül sor a meleg ételre), utazás vagy kirándulás elképzelhetetlen májkrémes, sajtos, szalámis kenyér nélkül, de a 90-es években megismerhettük a háromszög szendvicseket és a BTL-t (bacon, paradicsom, saláta, majonéz), amelyek a maguk egyszerűségében igazán izgalmas és finom fogásnak számítottak a sok felvágott és trappista sajt után. Megnyíltak itthon az első szendvicsbárok és rájöttünk, hogy a körözöttön kívül is van élet, és elkezdtük az egyhangú otthoni szendvicseinket is feldobni valami izgalmassal, magpástétomokkal, salátalevelekkel, sajtkülönlegességekkel, humusszal, avokádóval. Itt állunk most, és a következő válogatással azt szeretnénk bemutatni, hogy a varációk sora még mindig végtelen.Tegyük a szendvicseinket ízletesebbé és színesebbé!
Báhn Mí (Vietnám)
A francia telepesek konyhájának és a keleti gasztronómiának az ízletes kombinációja: a hosszában elvágott bagettbe fűszeres pástétom, valamilyen húsféle, friss és savanyított zöldségek, majonéz, korianderzöld kerül. Ezeket variálják ezerféle módon – tulajdonképpen egy ázsiai ízvilágú szendvics, európai külsővel.
Falafel pita (Közel-Kelet)
Fotó: Instagram
Az összes közel-keleti büfében megtalálható ez a gyors, gazdag és laktató szendvics, amelyhez általában te magad válogathatod össze, mit szeretnél kérni bele. Friss zöldségeken kívül, joghurtos öntet vagy tahini, csípős paprikás szósz, friss koriander, petrezselyem és hagymafélék járnak a csicseriborsó-fasírthoz. Mindenhol kenyérlepényben vagy pitában árulják.
Gatsby szendvics (Dél-Afrika)
Fotó: Instagram
1976-ban Rashaad Pandy halbolt-tulajdonos nem tudta, mit adjon reggelenként vagy ebédidőben a boltjába betérő dolgozóknak, akik szeretnének valami gyorsan, maszatmentesen fogyasztható ételt. Így született meg ez a szendvics, amely egy kiflibe töltött valamilyen húsféle (löncshús, szafaládé stb.), acsár (olajban eltett, nagyon csípős indiai savanyúság) és sültkrumpli. Aki nagyon bírja az erőset, tehet bele a dél-afrikai piri-piri szószt is.