Ezt a 9 dolgot ne tedd Mexikóban!

Néhány hasznos tipp, hogy minél jobban elvegyülj a helyiek között.

Fotó: Shutterstock

A legtöbb útikalauz kizárólag arról ír, mit nézz meg a kiszemelt célországban, városban, azonban arra egyik sem tér ki, mi az, amit mindenképpen el kell kerülnöd a saját és a veled nyaralók testi épségének érdekében. Főleg, ha egy olyan helyre utazol, mint Mexikó, ahol veszélybe sodorhatod magad, ha nem tartod be a következő tanácsokat.

Leinteni egy taxit az utcán

A taxik rendkívül népszerűek a turisták körében, azonban Mexikóban jobb elkerülni ezt a közlekedési lehetőséget. A dél-amerikai országban számos olyan taxitársaság létezik, amely nem rendelkezik engedéllyel, tehát senki nem ellenőrzi a sofőröket. Mivel minden szálloda legális és létező cégekkel áll kapcsolatban, a recepción keresztül kérj autót, de a biztonság kedvéért még az indulás előtt kérdezd meg a pontos viteldíjat, nehogy a végén érjen meglepetés.

Értékes holmikkal mászkálni

Ha csillogó ékszerekkel sétálsz az utcákon, láthatóan drága fényképezőgép lóg a nyakadban vagy márkás táskát lóbálsz a válladon, bizony könnyű célponttá válhatsz a tolvajok számára. Igyekezz szerény és kevésbé hivalkodó ruhákban, kiegészítőkkel várost nézni, hogy minél jobban elvegyülj a tömegben, így a zsebeseknek sem szúrsz azonnal szemet.

A csúcsforgalomban metrózni

Fotó: Shutterstock

Mexikóvárosi metró

Amikor eljön a hora pico (csúcsidő), Mexikó nagyobb városainak utcái és autópályái zsúfolásig megtelnek emberekkel, autókkal. Csúcsidőben, reggel 7-10 és délután 17-20 óra között jobb, ha nem szállsz metróra, ha csak nem bánod, hogy összenyom a tömeg és alig kapsz levegőt.

Csapvizet inni

Cancún előkelő üdülőhelyein és éttermein kívül – ahol vízszűrő rendszert használnak – tilos a csapból vizet fogyasztani! Az a legjobb, ha mindig, mindenhol ragaszkodsz a palackozott folyadékhoz. Az üveges víz mindenhol olcsó és kapható is, de azt mindig ellenőrizd, hogy a palack valóban perforált legyen, nehogy a csapból legyen újratöltve. Fogat is csak ásványvízzel moss!

 Vécéülőkét keresni

Bármilyen furcsán is hangzik, a nagyobb turisztikai helyeket, kisebb városokat és hivatalos intézményeket leszámítva a vécéülőkék az üzemeltetők részéről a választható kellékek közé tartoznak, amit sűrűbben nem választanak, mint igen. A porcelán „trón” ott áll a mellékhelyiségekben, ám a nekünk megszokott felső tartozék bizony hiánycikk. Így tehát jobb felkészülni az ügyes egyensúlyozásra a kagyló felett, és arra is, hogy a papírt soha nem a vécébe, hanem a mellette elhelyezett kukába vagy papírdobozba kell dobni, ugyanis könnyen eldugítaná a rendszert.

Este 9 előtt vacsorázni

Lehet, hogy neked már nyolc óra is késő a nap utolsó étkezésére, azonban a mexikóiak – ahogyan a latin országok többségében – soha nem vacsoráznak 21 óra előtt. Ha mégis úgy döntesz, hogy ezelőtt betérsz egy étterembe, ne lepődj meg, ha teljesen egyedül ülsz a helyen.

Megbontani a számlát

Megismerkedtél egy helyi lakossal és elhívtad ebédelni? Itthon nagy divat közösen fizetni a végösszeget, azonban Mexikóban ez ismeretlen fogalom. Ha meghívsz valakit enni, készülj fel arra, hogy mindent te fizetsz, de ha téged invitálnak meg, biztosan a másik fél rendezi a számlát.

Alku nélkül vásárolni

Fotó: Shutterstock

A kézműves- és folklórpiacok felfedezése az utazás egyik csúcspontja. Hacsak nem egy meghatározott áras boltban vásárolsz, az eladók elvárják, hogy alkudj a kiszemelt darabra. Hagyd, hogy a kereskedő indítson egy nyitóárral, majd számold ki közel a felét, és mondd be! Ezt addig játszhatod, míg meg nem egyeztek egy kölcsönösen elfogadható árban. Soha ne legyél kapzsi – valószínűleg csak néhány forinton civakodsz majd, ami kétségtelenül többet ér egy helyi embernek, mint neked. Viszont az alku kötelező ceremónia. Jó szórakozást hozzá!

Kihagyni a helyi ízeket

Mexikóban a kulináris élvezetek gazdag tárháza vár, és az utazás egyik legnagyobb élvezetéről maradsz le, ha nem kóstolod végig az autentikus kínálatot. És ha ráérzel az ízekre, ezeket az ételeket mindenképp írd fel a listára: pozole, tamale, gordita, chapulines.

Szöveg: Sinkó Edit

AMI MÉG ÉRDEKELHET