5 könnyű recept tavaszi piknikhez

Ha kisüt a nap, irány a természet! És ha már kint vagyunk, miért ne ehetnénk egy jót?

Fotó: Shutterstock

A piknikezés nemcsak hangulatos időtöltés egy szép dunai partszakaszon, vagy egy eldugott kis erdei tisztáson. Lehet maga az evés is a kirándulás célja, motivációja, főleg, ha gyerekekkel kirándulunk és kifogytunk az ötletekből, mivel lehetne még rávenni az apróságokat több sétára. Most olyan recepteket mutatunk, amelyeket könnyen és gyorsan elkészíthetünk a kirándulás előtti estén, vagy akár még reggel is. Ezek az ízletes fogások laktatóak és felszeletelve, dobozban jól bírják az utaztatást, cipelést is – és ami a legfontosabb, melegben sem romlanak meg, ha a napon telepedtek le piknikezni!

A piknikezés aranyszabályai:

  • Kizárólag olyan ételekben gondolkodj, melyek nem romlanak meg egykönnyen, különösen akkor, ha már 20 fok feletti a hőmérséklet, vagy sokat lesztek napon.
  • A „Minél egyszerűbb, annál jobb" elvet mindig tartsd szem előtt. Tehát semmi flanc, a látványos, sok összetevős ételeket tartogasd otthoni, ünnepi alkalmakra!
  • Előre kockázd fel az ételt, és hanyagold a túl csöpögős fogásokat, falatkákat.
  • Készülj szeletelt pizzával vagy quiche-sel, de a szendvics is tökéletes, amihez kirakhatsz olívabogyót, kapribogyót, kemény sajtokat – a lényeg, hogy kézzel is könnyedén el lehessen fogyasztani.
  • A pazar látvány érdekében állíts össze egy színpalettát a fejedben, és aszerint pakolj: a zöld színű uborka a narancssárga répával és a fekete szederrel vagy fekete olajbogyóval csodálatosan mutat.
  • Desszertként jöhet egy pite, keksz vagy bármilyen gyümölcsös, de semmiképpen sem krémes vagy habos sütemény.
  • A szemetet, csomagolóanyagokat mindig gyűjtsétek össze egy zacskóba, amit a legközelebbi szemétgyűjtőig magatokkal tudtok vinni!

Spenótos-fetás burek

Fotó: Shutterstock

Ez az étel, minden előkészülettel együtt 30 perc alatt elkészül, viszont hűtés nélkül is egy napig eláll, gusztusos marad és nem ázik fel, ha hidegen, teljesen kihűlve csomagolod el.

Hozzávalók:

  • 1 cs. konyhakész réteslap
  • 400 g fagyasztott spenótlevél/vagy 3-4 marok friss spenót
  • 250 g feta sajt apróra törve
  • 1 tojás
  • 1 ek. tej
  • őrölt bors
  • egy gerezd fokhagyma
  • 1 ek. szezámmag a szóráshoz
  • 1 ek. vaj a tetejére
Elkészítés: A sütőt melegítsd elő 180 fokra légkeveréssel. A spenótot párold meg pár perc alatt az egy gerezd lereszelt fokhagymával, és borsozd is meg. Amíg a spenót kihűl, addig villával törd össze a fetát, add hozzá a tojásfehérjét, egy másik tálba tedd a sárgáját és a tejet. A fetához tedd hozzá a spenótot. A réteslapot terítsd ki és egyenletesen oszlasd el rajta a spenótos-fetás tölteléket, majd csavard fel a tésztát és tekerj belőle a fenti képen látható csigát. A tészta tetejét kend meg a tejes tojássárgájával, majd szórd meg szezámmaggal és süsd 25 percig.

Áfonyás muffin

Fotó: Shutterstock

Ez az áfonyás muffinrecept gyakorlatilag bármilyen bogyós gyümölccsel jó, ha pedig szeretnél a fehér liszt helyett egészségesebb alternatívát, akkor a liszt felét cseréld zablisztre.

Hozzávalók:

  • 20 dkg liszt
  • fél kiskanál sütőpor
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 80 ml étolaj vagy kókuszolaj
  • 1 tojás
  • 1 dl tej (növényi is lehet)
  • 10 dkg áfonya

Elkészítés: A sütőt melegítsd elő 200 fokra légkeveréses üzemmódban. Az áfonyát leszámítva mindent tegyél egy edénybe és keverd el csomómentesen. A végén szórd bele a gyümölcsöt és kanalazd bele a tésztát a sütőformába. 15-20 perc alatt süsd meg!

Vegán kuszkuszos saláta

Fotó: Shutterstock

Ez az étel nagyon jól bírja a meleget és ha összerázódik kirándulás közben, ugyanolyan jól fog kinézni, mintha frissen készítetted volna – ennek azonban az is a titka, hogy az öntetet csak fogyasztás előtt szabad ráönteni.

Hozzávalók:

  • 5 dkg kuszkusz
  • 1 fej lilahagyma
  • Menta, koriander vagy petrezselyem (de lehet mind a három is)
  • 1 csicseriborsó konzerv (lehet bab vagy lencse is)
  • 1 kaliforniai paprika
  • Fél kígyóuborka
  • 1 marék dió
  • Az öntethez: 3 ek. olívaolaj, 1 kiskanál mustár, fél citrom leve, só

Elkészítés: Zárható, mély tálba (amiben majd viszed a piknikre az ételt) szórd bele a kuszkuszt, önts rá annyi forrásban lévő vizet, hogy egy ujjnyira ellepje és fedd le! Attól függően, mekkora szemű a kuszkusz, 5-10 perc alatt meg fog dagadni, ekkor vedd le a tetőt róla, villával lazítsd fel a kész kuszkuszt és hagyd kihűlni. Ezalatt szűrd le a csicseriborsó-konzervet, csepegtesd le, vágd fel nagyon apróra a lilahagymát, a kaliforniai paprikát, a kígyóuborkát, és a fűszernövényeket. Keverd össze a salátát, szórd a tetejére a felaprított, pirított diót, majd zárd le jól a dobozt. Az öntetet egy kis zárható edényben, keverd össze és csak tálalás előtt öntsd majd a salátára.

Spárgás quiche

Fotó: Shutterstock

A quiche szintén egy olyan recept, amit bárhogy lehet variálni. Ezúttal egy zöldséges verziót mutatunk, de lehet baconnel, füstölt sonkával is gazdagítani, remek szárított paradicsommal, zöldbabbal, brokkolival vagy gombával is.

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 15 dkg finomliszt
  • 12 dkg vaj
  • 1 kk só
  • 1 db tojás
  • 1 ek hideg víz
A töltelékhez:
  • 15 dkg zöldspárga
  • 2 szál újhagyma
  • 3 db tojás
  • 1 dl tejszín
  • 1 dl tejföl
  • 5 dkg túró
  • só, bors
Elkészítés: A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, hogy a vaj ne olvadjon meg benne teljesen. A kész tésztát tegyük a hűtőbe fél órára. Ha a tészta jól nyújtható, akkor nyújtsuk kb. 1 cm vastagra, és akkorára, hogy beleférjen a piteformába. A tésztát nyomkodd bele a formába, a felesleget csipegesd le a széléről, és szúrkáld meg párszor villával a tésztát. 200 fokos előmelegített sütőben süsd 10 percig a tésztát, utána kend meg tojássárgájával és süsd még 10 percig. A töltelékhez a spárgát pucold meg, főzd sós vízben 5 percig, csepegtesd le. Az újhagymát vág fel vékony karikákra. A tejszínbe keverd bele a tojásokat, a tejfölt, a túrót, a sót és a borsot, öntsd az elősütött tésztára a tejszínes keveréket, szórd rá a hagymát és a főtt spárgát és süsd 25 percig, de a sütő hőmérsékletét vedd lejjebb 170-180 fokra. Ez a sós pite remekül szeletelhető, ha teljesen kihűlt.

3 összetevős mogyorós keksz

Fotó: Shutterstock

Ez a világ egyik legegyszerűbb és leggyorsabb sütirecepje, ami ráadásul még glutén-, tej- és könnyen cukormentes is lehet, ráadásul mindössze 20 perc alatt elkészül egy nagy tepsi belőle.

Hozzávalók:

  • 1 bögre földimogyoróvaj (mindegy, hogy darabos vagy sima)
  • 1 bögre porcukor vagy más por állagú édesítőszer (a cukor adagot meg lehet felezni)
  • 1 nagy tojás
  • (1 kiskanál szódabikarbónát tegyél hozzá, ha azt szeretnéd, hogy kicsit porhanyósabb, levegősebb legyen a keksz, de akkor jobban morzsálódik majd.)

Elkészítés: A sütőt melegítsd elő 200 fokra légkeveréssel. A keksz hozzávalóit keverd össze jó alaposan, de ne gyúrd sokáig, mert akkor túl lágy, ragadós lesz. Formázz belőlük dió nagyságú golyókat és tedd a tepsire egymástól 10 centire. Egy villával lapítsd le a sütiket és süsd 8-10 percig, hogy a széle kicsit megpiruljon. Ne ess neki rögtön a sütinek, amikor kiveszed a sütőből, ugyanis forrón szétesik! Ha teljesen kihűlt, tedd dobozba a kekszeket, 1 hétig eláll.

AMI MÉG ÉRDEKELHET