
Már írtunk arról, hogy mibe csomagoljunk tízórait vagy uzsonnát ökötudatosan, most pedig arra adunk tippeket, hogy mivel tömjük meg az ételes dobozkákat szalvétákat.
Milyen a tápláló tízórai?
Nehéz igazságot tenni a szakértők között: miközben a gyerekorvos pudingot javasol, a dietetikus pedig teljes kiőrlésű kenyeret, Vekerdy Tamás pszichológus arra hívta fel a szülők figyelmét, hogy a fehér kenyérből készült szendvics az iskola legerősebb valutája az egészséges változatokkal szemben, amik a szemétben landolnak. A lényeg, hogy erőszakkal nem lehet egészségre szoktatni a gyerekeket, jó példával és odafigyeléssel inkább. Ennek jegyében csomagoljunk a gyereknek tápláló, de finom és kívánatos ételeket, amelyekhez ha lehet, ne túl távolról érkező, inkább hazai és szezonális hozzávalókat használjunk.
5 tipp, hogy a legjobbat add!
1. Friss kása
Fotó: Unsplash
Zabkása
Ezer variáció létezik a zab- vagy köleskására, ami ebédig megfelelő energiával látja el a kicsiket. A romlandóság elkerülése érdekében készíthetjük mandula- vagy rizstejjel, dúsíthatjuk natúr joghurttal, és keverhetünk hozzá friss gyümölcsöt, olajos magvakat, reszelt almát, esetleg kókuszreszeléket, fahéjat, kakaót.