Videó: felszállás közben érte villámcsapás az Air Canada repülőjét

A repülőgép minden további probléma nélkül tudott közlekedni.

villám, villámcsapás, repülő

A kép csak illusztráció – Fotó: Shutterstock

Látványos videó kezdett keringeni a közösségi médiában, melyben az látható, hogy az Air Canada légitársaság egyik Boeing 777 típusú repülőgépébe közvetlenül a felszállás után belecsap egy villám.


Kanadában, a vancouveri repülőtéren csípett el egy páratlan pillanatot az egyik pilótanövendék, melyben az látható, hogy a Boeing 777-es gépen a felszállást követően áthalad egy villámcsapás.

A szóban forgó gép az Air Canada légitársasághoz tartozik és a március 3-i útja során a londoni Heathrow repülőtérre szállította az utasokat. A tanulópilóta azért indította el a felvételt, mert a 777-es gép az egyik kedvenc utasszállítója, felszállása viszont méretéből adódóan elég nagy hanggal jár, ő pedig meg szerette volna örökíteni ezt.

Az Air Canada digitális ügyfélszolgálata nemrég bajba keverte a társaságot: Hibázott a chatbot, hosszas huzavona után fizetnie kell a légitársaságnak

„Nagyon kíváncsi voltam, mi történik majd a géppel. Benne volt a pakliban, hogy le kell térnie az adott útvonalról, mert vannak bizonyos ellenőrzési listák, amiket ilyen esetben követniük kell a pilótáknak”

– olvashatók az esetet rögzítő Ethan West szavai a vancouveri City News cikkében.

Fotó: NOAA / Unsplash

„Ugyanakkor tanulópilótaként tisztában voltam vele, hogy nem lesz semmi probléma, de azon elgondolkoztam, hogy az utasok vajon érzékeltek-e valamit ebből az egészből”

– tette hozzá.

Az ilyen jelenségek bár kívülről ijesztőnek tűnnek, a valóságban többször megtörténnek, mint gondolnánk. Ilyenkor az általános utasítások szerint a repülőgépeket a leszállást követően „földelni” kell, amit egy, a gépre erősített dróton keresztül tudnak megtenni. Ez a vezeték elvezeti a villámcsapásból érkező elektromos energiát.

A Boeing körül egyre forróbb a talaj: 90 napos ultimátumot kapott a Boeing

A repülőgépeket egyébként ennek az esetleges történésnek a figyelembevételével tervezik,

tehát a járművek szerkezetileg is fel vannak készülve arra, hogy el kell vezetniük az így keletkezett áramot.

A gép végül éjfél után 25 perccel, biztonságosan landolt a londoni repülőtéren, ahol az előírásoknak megfelelően a mérnökök átvizsgálták a 777-est, amin semmilyen kár sem keletkezett.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET