Világkonyha: Miből van a wasabi?

Ma már nálunk is ismert, elterjedt, de miből van ez az érdekes zöld paszta?

Fotó: Shutterstock

A wasabi – vagy vaszabi, ahogy ma már sok helyen használják magyarosítva – a káposztafélék családjába tartozik, és azért tudott jól elterjedni Ázsiában, mert olyan csípős, hogy az állatok nem tudják lelegelni. Ha sok sushit és sashimit eszel, valószínűleg jól ismered a wasabit. De mi is ez a csepp zöld paszta a tányérod oldalán?

Konzerváló, baktériumölő csodaszer

Fotó: Shutterstock

A japánban őshonos wasabi növény (Eutrema japonicum, más néven japán vízitorma vagy japán zöld torma) története körülbelül i.sz. 700-ra nyúlik vissza, és eredetileg antibakteriális szerként használták a gyógyászatban. Az 1100-as években azonban a japán harcosok a wasabi növény gyökereit elkezdték a sashimi díszítésére és ízesítésére használni, hogy a halat megvédjék a baktériumoktól, romlástól.

Igazi wasabit eszünk?

Fotó: Shutterstock

Az igazi wasabi a brassicaceae családba tartozó mustárnövény őrölt szárából készül. Az eutrema japonicum nevű wasabi növény csak Japánban őshonos, bár Kínában, Koreában és az Egyesült Államokban kisebb mennyiségben termesztik. Ez egy drága élelmiszer, mert korlátozottan elérhető, ritka, és általában importálni kell, körülbelül olyan értékes, mint a sáfrány.

Az igazi wasabi érdekessége, hogy miután levegővel érintkezik, enyhül a csípőssége – emiatt közvetlenül a tálalás előtt reszelik le, hogy erősebb legyen, plusz az eredeti wasabinak élénk zöldes sárga színe van, míg az utánzatot ételszínezékkel színezik.

Mitől csípős?

A benne lévő tioglükozid vegyületektől. Amikor a wasabi növény szárát lereszeljük vagy daráljuk, a benne lévő sejtek megsérülnek, és felszabadítják a tioglükozidokat, és ahogy múlik az idő, elillan ez az anyag belőle, ezért is valószínű, hogy a bolti, előre csomagolt sushi-tálon lévő wasabi, nem igazi wasabi növényből készült, mert az igazi órákkal később már nem lenne csípős.

AMI MÉG ÉRDEKELHET