Világkonyha: Miért imádja a világ a juharszirupot?

Annyit előre elárulunk, hogy nem csak az íze miatt!

Fotó: Shutterstock

Szinte alig van olyan amerikai film, amiben ne szerepelne a juharszirup, olyan alapélelmiszer, ami nem hiányozhat egy kanadai vagy amerikai konyhájából sem. De miért lett ilyen népszerű, mihez illik a legjobban?

A juharszirup a világ egyik legnépszerűbb és legegészségesebb természetes édesítőszere (a méz után), karamellás aromája és nem túl ragacsos állaga miatt nemcsak cukor helyettesítésére használják, hanem öntetnek is. A juharszirup Kanadából származik, pontosabban Észak-Amerika keleti részén honos a cukorjuhar, és mai napig ott van belőle a legtöbb. A világon egyébként kb. 200 juharfafajta létezik, és közülük elég sok alkalmas is a szirup kinyerésére. A cukorjuharon kívül a vörös és a feketejuhar gazdag a nedvekben, könnyű lecsapolni.

Mikor van szüret?

Fotó: Shutterstock

A juharszirup csapolása régi módszerrel

A juharszirup csapolása igen egyszerű folyamat, azonban nem lehet egész évben végezni: évi 4-6 hét alatt csapolják le a tápanyagokban leggazdagabb nedűt. Ám a klímaváltozás a juharfákat sem kíméli: tavaly a szokatlanul meleg idő miatta nem tudtak elegendő szirupot lecsapolni Kanadában, a kereslet viszont az egész világon egyre csak növekszik. (Csak tavaly 21%-kal nőtt a kereslet a szirup iránt.)

A kanadai Quebecben állítják elő a világ juharszirupjának 70%-át – ebből csak 20-25%-ot fogyasztanak el a kanadaiak, a többit az USA vásárolja fel.

Idén tavasszal már közel 7 millió fát csapoltak le, hogy a kínálatot kielégítsék és még raktározni is tudjanak, hiszen az nagyon fontos, hogy mindig kell maradnia juharszirup-tartaléknak is – számolt be tavaly ősszel az NPR híroldal. A csapolás tavasszal zajlik, amikor még nagyon hidegek az éjszakák, de melegek a nappalok, és a fa ekkor engedi ki a legtöbb levet – a mennyisége fákként 20-60 liter is lehet egy szezonban, aminek nagy része víz.

A nedűt visszaforralják, besűrítik, kb. 40 liter juharnedvből 1 liter juharszirup lesz.

Osztályozás

Sajnos ahogy a mézet, a juharszirupot is hamisítják. Mit jelent ez? A juharszirupot felhígítják, majd cukrozzát, és színezéket adnak hozzá. A szirup minőségének osztályozására 2016-ban vezettek be egy rendszert, amit a szirup színe alapján határoznak meg, pontosabban a fényáteresztő képessége alapján. AA a legtisztább, legvilágosabb szirup, a leggyengébb minőségű pedig a D fokozatú, amit csak adalékként lehet használni az élelmiszeriparban. Az AA és az A minősítés light ízű és világos, a B már médium, vagyis erős ízű és sötét, a C nagyon erős ízt és sötétbarna árnyalatot jelöl, a D pedig a legsötétebb és kicsit kesernyés.

Egészséges?

Igen! Persze csak mértékkel! Magas ásványi anyag és vitamintartalma van, de a mézhez képest kevésbé tápláló. Könnyű emészthetősége miatt, és mert nagyon ritkán allergén, kisbabák ételeinek ízesítésére nagyon jó cukor alternatíva. Ha szereted a karamellás ízt, akkor bátran használd italok, sütik, szószok édesítésére, remek salátaöntetet és húspácot lehet belőle készíteni.

AMI MÉG ÉRDEKELHET