Igazi relax-helyek 2023-ban

A világ legjobb nyaralóhelyei, ahol minden a pihenésről szól.

Fotó: Shutterstock

Ha épp nem egy pörgős, városnézős utazásra vágysz, szemezgess azokból az úti célokból, ahol kikapcsolhatsz és eggyé válhatsz a természettel.

Dominikai Közösség, Karib-térség

Fotó: Shutterstock

Már az is sokat elmond a mindössze 72 ezres lélekszámú országról, hogy nevét Kolumbusztól kapta, és latinul vasárnapot jelent. Akár tengeren, akár légi úton érkezel ide, azonnal a világ köldökén érzed magad. A természetszigetként is becézett Dominikai Közösségben felfedezheted a meleg vizű tavakat, az esőerdőkkel körülölelt vulkánokat és a kénes meleg forrásokat. Kiváló helyszín búvárkodásra, rövid- és hosszabb természeti túrákra is. Igaz, a Maria hurrikán – ötös erősségű trópusi ciklon – 2017-ben óriási, szinte teljes pusztítást végzett, de a sziget lakói azóta is elszántan végzik a helyreállítási munkálatokat.

Ezt nézd meg:

Érdemes felkeresni a hatalmas kókuszpálmákkal övezett, félhold alakú Batibou strandot, ahol nagyokat lehet úszni és sznorkelezni. A Middleham vízesés egy sűrű erdőn keresztül érhető el – oda-vissza nagyjából három, négy óra. Bár az ösvény nem túl hosszú, de több patakon át kell gázolni és csúszós terepre kell számítani, azonban a vízesés „medencéjében” való fürdőzés minden küzdelmet megér. A Number One Beach fekete homokos partja tökéletes terep egy kellemes sétához, piknikhez, de úszni az erős áramlatok miatt nem lehet. Áprilistól júniusig a különböző teknősfajok itt rakják le a tojásaikat.

Halkidiki-félsziget, Görögország

Fotó: Shutterstock

Ez egy olyan csodahely, ahova autóval és repülővel is elmehetsz. A Thesszaloniki repülőtérre közvetlen járatok indulnak a fővárosból, onnan utazhatsz tovább a célállomásra. A Nagy Sándor nevéhez köthető félsziget tele van ősi városokkal, szent helyekkel és olyan természeti csodákkal, amelyek hidat emelnek a múlt és a jelen között.

Ezt nézd meg:

Szaloniki Görögország második legnagyobb városa, egy igazi kulturális bázis, emellett a görög gasztronómia fővárosa is. Az egymást követő hódítók és a különböző kultúrák nyomai a környéken és a félsziget minden egyes pontján fellelhetőek. A makedón antikvitás két fővárosa Pella és Vergina, bizánci templomok, törökkori fürdőházak, és persze az Olümposz-hegy is csak arra vár, hogy felfedezd. Azután kipihenheted magad a csodás strandokon, a kristálytiszta tavak mellett, és ne hagyd ki a jobbnál jobb pincészetek borkóstolóit se.

Jamaica

Fotó: Shutterstock

A Reach-vízesés

A bennszülött taino nép Jamaicát „a fa és a víz földjének” nevezte el – ez a csodavilág a páratlan fehér homokos partjainak, festő hegycsúcsainak és vízeséseinek köszönheti a népszerűségét a turisták körében. Modern szállodái révén a szigetország új lendületet kapott, tökéletes helyszínt nyújtva a maximális kikapcsolódáshoz.

Ezt nézd meg:

Még egy vízesésben bővelkedő országban is messze kiemelkedik a Reach-vízesés páratlan és különleges látványával. Ez a mesés zuhatag egy természetes szív alakú jakuzzival rendelkezik, és addig ücsöröghetsz az áramló víz pezsgésében, ameddig csak szeretnél. Ha szerencsés vagy, megpillanthatod a terepen átfutó vaddisznókat, de papagájokat egészen biztosan látni fogsz, hiszen a vízesés körüli 23 páfrányfajnak élőhelyet adó flóra számos madárfaj otthona, köztük a fekete- és sárgacsőrű papagájoké. Egyébként itt játszódik az 1988-as Koktél című film egyik jelenete. Inkább hegyet másznál? A Blue Mountain Peak Jamaica legmagasabb hegye, 2256 méteren található a csúcs – érdemes innen megnézni a napfelkeltét. A 6,5 kilométer hosszú Seven Mile strand a világ egyik legkedveltebb fürdőzőhelye, ami a hamisítatlan trópusi hangulatának köszönhető: mindenhol türkizkék víz, puha, hófehér homokkal és pálmafákkal.

Raja Ampat, Indonézia

Fotó: Shuttestock

A több mint 1500 szigetből álló szigetcsoport kevésbé divatos nyaralóhely, ezért ha igazi nyugalomra és érintetlen természeti környezetre vágysz, ide kell utaznod. Dzsungel borította szigetek, finom, fehér homokos strandok, rejtett lagúnák, titokzatos, kísérteties barlangok, langyos, türkizkék víz – ez mind elmondható Raja Ampatról. A víz alatt is páratlan látvány vár sokféle tengeri halrajjal, korallzátony-rendszerrel. Ezeket szerencsére sima, hétköznapi búvárszemüveggel is láthatod.

Ezt nézd meg:

Wayag-sziget az érintetlen, festői szépségű strandok otthona. A legnépszerűbb merülőhely az Eagle Rock, ahol jelentős számú wobbegong cápát figyelhetsz meg, ahogyan biztosan elúszik melletted jó pár nagy barrakuda és manta rája is. A Piaynemo egy kis szigetcsoport, amely a valódi paradicsomi táj megtestesítője. Itt sok apróbb strand található, ahol friss kókuszvizet és rágcsálnivalókat is vehetsz. Érdemes felmászni a legmagasabb pontra, lélegzetelállító kilátásban lehet részed – több útvonalból is választhatsz.

Szöveg: Sinkó Edit


AMI MÉG ÉRDEKELHET