Ez a mosolygós állat a világ legveszélyeztetettebb tengeri emlőse

Ráadásul van egy édesvízi rokona is.

disznódelfin
A disznódelfinek családjába hét jelenleg is élő faj tartozik – sajnos egyiknek sem áll túl jól a szénája.

A disznódelfineket (Phocoenidae) nem lehet nem szeretni: már a nevük is mosolygásra késztet bennünket, hát még a mókás külsejük. Ráadásul szájberendezésük miatt úgy néz ki, mintha folyamatosan mosolyognának.

Sajnos azonban az emberiség nem fordít kellő figyelmet a disznódelfinek megóvására – derül ki az IFLScience cikkéből.

A családba tartozó fajok ugyanis igencsak veszélyeztetettnek számítanak. A kalifornai disznódelfin – mely nem az USA-tagállamról, hanem a Mexikóhoz tartozó Kaliforniai-öbölről kapta a nevét – konkrétan a világ legveszélyeztetettebb tengeriemlős-faja.

Ez is érdekelhet: Skócia szikláinál bolyong a világ legmagányosabb birkája

Shutterstock

A világ legkisebb cetféléje gyakorlatilag a kihalás szélén van: egy tanulmány szerint már csak tíz példánya él a spanyolul csak vaquitának hívott fajnak.

Elsősorban az illegális halászat tizedelte meg a vaquitaállományt, de jó hír, hogy a mexikói kormány – többek között Leonardo DiCaprio közbenjárására – az utóbbi időben szigorúbban üldözi a tevékenységet.

Dr. Lindsay Porter, a Nemzetközi Bálnavadászati Bizottság (IWC) tudományos szakértője szerint egy új vaquitaborjú is született az utóbbi időben, így maradt még némi remény a faj fennmaradására.

Shutterstock

A vaquiták édesvízi rokonai, a Jangcéban élő rücskösfarkú disznódelfinek is a túlélésért küzdenek. Körülbelül ezer példány él Kína leghosszabb folyójában, de az intenzív homokbányászat miatt egyre csökken a számuk. Egyes becslések szerint éveken belül ki is halhat a faj.

Olvasd el ezt is! 5 eszméletlenül furcsa állat, amiről biztosan nem hallottál még

Szerencsére a kínai kormány is felismerte a veszélyt és korlátozta a bányatevékenységet. Néhány éve ráadásul mesterséges szaporítóprogramban tenyésztik a fajt, nemrég szabadon is engedték az első fogságban született példányokat a Jangcéban.

Az édesvízi disznódelfinek kapcsán sem kell tehát feladnunk még a reményt, de óva inthet bennünket a kínai folyamidelfin esete: a jól megtermett cetfélét, mely ugyancsak a Jangce folyóban élt, 2006-ban kihaltnak nyilvánították.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazin néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!


AMI MÉG ÉRDEKELHET