Turistaadó: elindult a regisztrációs rendszer Velencében, erre számíthatnak a látogatók

Startolt a régóta ígért program.

Velence már évek óta tervezi a turistaadó bevezetését, ám hosszas egyeztetések után idén tényleg elkezdődik a tesztprogram. Ennek keretében egyelőre az extra adót csak bizonyos napokon kell megfizetniük az egynapos látogatóknak, ám ha letelik ez a tesztintervallum, akkor várhatóan állandósul az új rendszer.


2023 őszén a helyi tanács megszavazta a speciális velencei idegenforgalmi adó bevezetését, melynek célja, hogy csökkentse a tömegturizmushoz nagyban hozzájáruló egynapos turisták számát, illetve javítson a helyi lakosok életminőségén.

Az egynapos turisták okozta teher jól látható a 2022-es turisztikai adatokból, melyek szerint a városba látogató 30 millió főbőből mindösszesen 3,2 millió volt az, aki legalább egy éjszakát is eltöltött Velencében.

Fotó: Stefano Mazzola / Getty

Az intézkedéstől Luigi Brugnaro polgármester azt várja, hogy ösztönzi majd az ilyen látogatókat arra, hogy több napot is eltöltsenek az olasz városban, valamint a remények szerint ilyen módon sikerül majd időben elosztani a turistaforgalmat.

Az Euronews kiszúrta, hogy a helyi tanács 2024. január 16-tal el is indította a programot, amiben regisztrálni, illetve fizetni is tudnak már a Velencébe látogató turisták.

A nagycsoportos turistáskodásra sem lesz lehetőség: Nyártól már a turistacsoportokat is korlátozzák Velencében

A honlap szerint a tesztidőszak a következő dátumokra lesz érvényes:

Április: 25, 26, 27, 28, 29, 30.

Május: 1, 2, 3, 4, 5, 11, 12, 18, 19, 25, 26.

Június: 8, 9, 15, 16, 22, 23, 29, 30.

Július: 6, 7, 13, 14.

Máshol is extra költséggel kell számolnunk: Turistaadó: ezekkel az úti célokkal bővül a lista 2024-ben

A látogatóknak ezt a felületet kell használniuk, ahol a regisztrációt és a fizetést követően egy QR-kódot kapnak, és ezt kell majd bemutatniuk az illetékes hatóság képviselőinek. A városban hét fő ellenőrzőpontot alakítottak ki, ezek közé tartozik például a fő vonatállomás.

A díjat a reggel 8:30 és délután 16:00 óra között a városban tartózkodóknak kell megfizetniük, tehát aki például csak egy vacsorára és egy koncertre jönne Velencébe, annak nem szükséges megfizetnie az 5 eurós összeget.

Ha nem ragaszkodnánk annyira Velencéhez: Az olasz város, ami felveszi a versenyt Velencével, csak éppen kevesebben látogatják

Azok a látogatóknak, akik legalább egy éjszakára maradnak is regisztrálniuk kell, ám ők egy egyedi QR kódot fognak kapni, mely jelzi maradási szándékukat, így ők mentesülnek a turistaadó megfizetése alól.

Az oldalon továbbá a szabály alól kivételt jelentő látogatókról is tájékozódhatunk; ilyenek például a rokonok, a diákok vagy a sportolók.

Brugnaro elmondása szerint a tesztprogramban biztosan lesznek majd hibák, és nem mindig fog megfelelően működni, de figyelemmel kísérik majd az egészet, hogy ki tudják javítani, amit ki kell.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET