Velencei kisokos: startolt a turistaadó

Ennek ellenére is rengetegen látogattak a városba.

velence, olaszország

Velence városvezetése több évnyi egyeztetést követően idén bevezette a túlturizmus hatásait orvosolni hivatott turistaadót. Az új rendszer április 25-én éledesedett, és már az első napon több mint 113 ezer turista lépett be a városba.


A régóta halogatott turistaadó rendszere 2024. április 25-én startolt Velencében, de már aznap rengeteg utazó kereste fel az olasz várost.

Azonban csupán a turisták ötöde vette meg a fejenként öt euróba kerülő, egy napos látogatókra vonatkozó jegyet.

Az sem elhanyagolható, hogy április 25. nemzeti ünnepnek számít Olaszországban, így az átlagosnál magasabb volt a látogatók száma. Velence polgármesteri hivatalának tájékoztatása szerint a reggel 8:30-tól délután 4 óráig tartó fizetős belépés ideje alatt több mint 113 ezren érkeztek a városba,

de az öteurós turistaadót mindössze 15 ezer utazó váltotta ki – a többiek csak regisztráltak.
Fotó: Kit Suman / UnsplashVelence, Olaszország
Egyébként összesen 40 ezer embernek nem kellett fizetnie azért, mert legalább egy éjszakára foglaltak szállást Velencében.

Emellett több mint 20 ezer fő munkavégzés miatt utazott a városba, 13 ezren diákok, nagyjából kétezren pedig a rokonsági kötelék miatt látogattak el.

Ez is érdekelhet: 5 napsütötte úti cél, ahol már májusban is remek az idő

Kell fizetnem Velencében?

Fotó: Shutterstock

A Velencébe látogató külföldieknek kivétel nélkül regisztrálniuk kell ezen a felületen, ahol a fizetést követően egy QR-kódot kapnak, és ezt kell majd bemutatniuk az illetékes hatóság képviselőinek. A városban hét fő ellenőrzőpontot alakítottak ki, köztük a repülőtérnél és a Santa Lucia vasútállomás előtti téren a vaporetto-komphajók állomásánál. Ugyanott jegyváltó automatákat is felállítottak.

A díjat a reggel 8:30 és délután 16:00 óra között a városban tartózkodóknak kell megfizetniük, tehát aki csak egy vacsorára és egy koncertre jönne Velencébe, annak nem szükséges megfizetnie az 5 eurós összeget.

Fotó: Monia G / UnsplashVelence, Olaszország

Azokra a látogatókra se vonatkozik a turistaadó, akik legalább egy éjszakát eltöltenek a városban – regisztrálni nekik is szükséges, ám ők egy egyedi QR-kódot fognak kapni, amivel igazolhatják maradási szándékukat.

Ezen felül van pár látogató – például a sportolók, a diákok vagy a rokonok – aki szintúgy mentesül a fizetési kötelezettség alól, a rájuk vonatkozó szabályokról ezen a linken tudunk tájékozódni.

A belépődíj megfizetése 14 éves koron felül kötelező.

Tesztidőszak

Egyelőre még a tesztidőszakban vagyunk, aminek során azt is vizsgálják, hogy a rendszer tud-e enyhíteni a város vállát nyomó túlturizmuson.

Április 25-én 14 ezer személyt ellenőriztek, és egyetlen szabálysértőt sem találtak.

Azt sem árt tudni, hogy 2024 júniusától a nagycsoportos turistákra is érvénybe lép egy korlátozás Velencében: nyártól a városból kitiltják a 25 főt meghaladó turistacsoportokat, de az idegenvezetők körében népszerű – sokak számára igencsak zavaró – hangszórók használata sem lesz engedélyezett a városban és a környező szigeteken.

Veronában ilyen is van: Régen természetes volt, ma már ingyen bor is jár, ha egy étteremben beszélgetnek a vendégek

Fotó: Bob Riha Jr / Getty ImagesVelence, Olaszország

Luigi Brugnoli polgármester úgy nyilatkozott, Velencében korábban semmit sem tettek a turizmus szabályozására, és "azt gondoltuk, szükséges lépni". Kijelentette, tisztában van vele, hogy sokan tartanak az újdonságtól, de a cél az idegenforgalom minőségi javítása.

"Jelenleg több pénzt költünk a város fenntartására, mint amennyi bevételünk van"

– nyilatkozta Brugnoli hangot adva annak, hogy Velencébe évi 20 millió látogató érkezik, a legtöbbjük pedig egyetlen éjszakára sem marad. Ez egyébként Velence lakosságának nagyjából négy-ötszöröse.

Melyik napokon kell fizetni?

Fotó: ShutterstockMikor és mennyi lesz?

A fizetős beléptetés tesztidőszaka innentől kezdve további 28 napon lesz érvényes, ezek a napok főleg a hétvégéket érintik:

Április: 25, 26, 27, 28, 29, 30.

Május: 1, 2, 3, 4, 5, 11, 12, 18, 19, 25, 26.

Június: 8, 9, 15, 16, 22, 23, 29, 30.

Július: 6, 7, 13, 14.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET