Végre Budapesten is van levendulás

Augusztusban adták át Újpesten a Levendulaparkot, ahol 7000 tő virág illatozik.

Fotó: Facebook

Ha megszállottan látogattad eddig a tihanyi vagy pannonhalmi levendulakertet, akkor jó, ha tudod, hogy már Újpesten is van egy.

Milyen színű virággal is ültetnének be Újpesten egy pihenőparkot, ha nem lilával, nem igaz? Az újpesti alpolgármester, Dr.Trippon Norbert augusztusban adta át a kerület zöldítési projektjének részeként az új Levendulaparkot. A lila-fehér tematika mindenhol visszaköszön a kertben. Összesen 5800 tő levendula és 1400 tő más, virágzó, évelő növény illatozik a parkban, a Szilas-patak mellett.

Lila-fehér pihenés

Fotó: Facebook

A sétálóösvények mellett szelfi- és pihenőpontok, lila padok és fehér ülőkövek, pergolák (ezekre lila akácot futattnak fel) és napelemes térlámpák várják a látogatókat. Ahogy a levendulapalánták megnőnek, egyre erősebb lesz a környéken az illatuk is, ráadásul az elhullott, száraz levendulavirágokat is felhasználják: az Újpesti Szociális Foglalkoztató megváltozott munkaképességű dolgozói fognak belőle illatzsákokat varrni.

Városi veteményes és esőgyűjtő

Az önkormányzat Viola Kert néven pedig egy öko közösségi kertet is átadott a helyieknek még augusztusban. A kertben a 40 magaságyás mellett van egy közösségi tér szerszámtároló házzal. És itt nem ér véget Újpest zöld projektje, hiszen van esővízgyűjtő és komposztáló program is a kerületben.


AMI MÉG ÉRDEKELHET