A 27 év alatti utazók örülhetnek Franciaország vasútbérletének

A német kezdeményezéshez képest pár helyen szigorítottak.

Shutterstock

A tavaly bevezetett német – majd idén magyar – országbérlet után nyáron nyugati szomszédjuk is kipróbálja saját változatát. Franciaország ugyancsak 49 eurós áron kínálja majd vonatbérletét, azonban csak egy bizonyos kor alatt és bizonyos vonatokon lehet mindezt igénybe venni – pár fontos régióra pedig kiegészítő jegyet kell majd vásárolni.

Hosszas tárgyalások után Patrice Vergriete francia közlekedési miniszter egy interjúban elárulta, hogy sikerült végső megállapodásra jutni a régiókkal. Így hosszú idő után Franciaországban is megvalósul az országos vonatbérlet — egyelőre csak kéthónapos tesztidőszakra.

Mindez várhatóan havi 49 euróba – közel 19 ezer forintba – kerül majd.
Az eredeti elképzelések szerint a francia bérletnek a Deustchlandticketet kellett volna tükröznie, ami Németországban életkortól függetlenül teszi lehetővé, hogy 49 euróért cserébe a bérlet tulajdonosa az összes helyi és regionális tömegközlekedési eszközön utazhasson.Ne hagyd ki! A hegyvidékes francia sziget, ahol Európa egyik legszebb vonatútja kanyarog

A program bár korlátlan számú utazást tesz lehetővé a TER és az Intercity vonatokon, a villámléptékű — akár 578 kilométer per órás sebességet is elérő — TGV járatokra viszont már nem lesz érvényes.

Továbbá csak a huszonhét év alatti korosztály használhatja, és ők sem az ország teljes területén.

Ugyanis a legnépesebb, párizsi és a környékbeli Ile-de-France régión belüli utazáshoz tizenhat eurós — körülbelül 6250 forintos — kiegészítő jegyet kell még pluszban megvásárolni.

Ahol nem csupán a vasút olcsó: 4+1 európai úti cél, ahol ingyenesen használhatjuk a tömegközlekedési eszközöket

Bár az Euronews szerint vannak kritikák a tervvel kapcsolatban, az biztos, hogy

fiatalok számára idén nyáron az ország nagy része megfizethető áron nyílik meg – Franciaország becslései szerint kb. 700 ezer 27 év alatti fiatal veheti igénybe majd a vonatbérletet.

Annyi biztos, hogy aki rendszeresen közlekedik vonattal, annak mindenképp megéri, hiszen a népszerű és hosszabb utakra egy jegy 15 euró — nagyjából 6000 forint — körül mozog. Ezáltal akár már havi négy utazás esetén megéri megvenni az országbérletet, amely egyelőre júliusra és augusztusra vásárolható meg.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET