Vár rád a „szlovák tenger”!

Itt az ideje szép, eldugott, új strandokat felfedezni, nem igaz?

giphy

Idén elővigyázatosságból valószínűleg sokan lemondanak a megszokott horvátországi vagy görögországi nyaralásról. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne várna ránk nagyszerű vakáció.

A kék víztükör beleveszik a láthatárba, a szörfösök vitorlái úsznak a ragyogó napfényben, s mindezt a partról egy két méter magas, homokból készült Poszeidón figyeli. Szlovákiában is nyaralhatunk úgy, akár a tengerparton, a kisgyerekes családok és az adrenalinfüggők is megtalálják a számításukat.

Fotó: 123rf.hu

Szenci-tó

Poszeidón vigyázó szeme

A „szlovák tenger" címre három mesterséges tó is pályázik, az Árvai-víztározó (Oravská priehrada), a Szentmáriai-víztározó (Liptovská Mara) és a Széles-tó (Zemplínska šírava). Mindegyik nagyjából 350 millió köbméter víz befogadására képes, együttesen meg tudnák tölteni a Balaton felét. Az Árvai- és a Szentmáriai-víztározó vize azonban a legforróbb nyarakon is csak ritkán emelkedik 20 °C fölé. A Széles-tó vize akár 25 fokosra is felmelegszik, ez pedig különösen a kisgyerekes családok számára jelent előnyt.

A Nagymihály közelében fekvő víztározót 1965-ben adták át. Az Árvai-víztározó akkor már tíz éve működött, a szentmáriait pedig abban az évben kezdték építeni. Az észak-szlovákiai víztározóktól eltérően a Széles-tó kialakításakor egyetlen falut sem kellett elárasztani. Ezt a lakatlan területet a második világháború alatt a német légierő, a Luftwaffe ideiglenes repülőtérként használta a Lengyelország ellen indított támadás során.

A Széles-tavat egy csatornán keresztül a Laborc folyó táplálja, lejjebb pedig a Zalacskai-csatornán át jut vissza bele a víz. E két pont között fekszik a térség legnagyobb városa, a negyvenezres Nagymihály. A látogatók széles, négysávos úton jutnak el a Biela voda üdülőközpontba, tíz kilométeren belül pedig további központokat találunk: Hôrkát, Ungtavast (Kaluža) és a Harapás (Kusín) község közelében lévő Paľkovot. A szocializmus éveiben a Vinna (Vinné) községhez tartozó Hôrka volt a legkeresettebb, a Széles-tóhoz érkező több mint egymillió turista nagy része itt üdült. Ma Ungtavas számít a legfelkapottabb környéknek a dimbes-dombos Medve-hegy (166 m) félszigettel.

Éppen Ungtavason készült el a már említett Poszeidón-homokszobor, 2014 óta termálpark is működik itt. A vízi szolgáltatások széles skálájának köszönhetően – a sétahajókázástól kezdve a csónak-, vízibicikli- és motorcsónak-kölcsönzésen át egészen a víztükör fölé emelkedést lehetővé tevő flyboardig – a Széles-tó egyre inkább felveszi a versenyt a tengerparti nyaralóhelyekkel is.

Fotó: pixabay.com

Morské oko tengerszem

Várból őserdőbe

A környék egyik legnagyobb látványossága a 19. század második felében kialakított halastó Vinna község mellett. Ez is népszerű üdülőhelynek számít, a hangulata azonban nyugodtabb, mint a Széles-tó partján fekvőké. A község felett egy várrom áll. Ha Vinnából elautózunk a 25 kilométerre keletre lévő Remetevasgyárba (Remetské Hámre), akkor már csak egy ugrás a Vihorlát-hegységben található Tengerszem (Morské oko). Tengerszemnek általában a gleccserek elolvadásából származó tavakat szokás nevezni, ugyanígy hívják a Tátra lengyel oldalán található nagy kiterjedésű tavat, ám a vihorláti tó vulkáni tevékenységnek köszönheti létrejöttét. A helyi patakot egy hatalmas földomlás rekesztette el. A 19. század végén a víz szintjét egy gátfal építésével öt méterrel megemelték.

A tóhoz aszfaltút vezet, ez ideális a kerékpározóknak, ám a komolyabb kihívásokat kereső túrázóknak is érdemes felkeresniük ezt a helyet. A Tengerszemtől (618 m) jelzett turistaút vezet a Szinnai-kőre (Sninský kameň, 1006) vagy a Vihorlátra (1076 m). A csúcs körüli nagyjából ötször öt kilométeres területen fekszik egy a négy szlovákiai őserdő közül, amely az UNESCO listájára is felkerült.

Meleghegy

Adriai fuvallat

Eerie mountains on the water — Morskie Oko | The Morskie Oko… | FlickrEerie mountains on the water — Morskie Oko | The Morskie Oko… | Flickr

Bár sokak számára a Széles-tó a szlovák tenger, Gömörben, a Rimaszombattól 15 kilométerre fekvő Meleghegyen (Teplý Vrch) is az Adria partján érezhetjük magunkat. A víztározó neve nem is lehetne kifejezőbb, vizének hőmérséklete nyáron ugyanis akár a 28 fokot is elérheti. Ennek köszönhetően nemcsak Szlovákia legmelegebb vizű víztározója, hanem vizének hőmérsékletével még a közkedvelt horvát tengerpartokon is túltesz. Befejezésére 1980-ban került sor, a Balog folyó táplálja, vize pedig leginkább öntözést szolgálta volna. Végül a turizmus győzött: fürdésre, horgászásra és vitorlázásra is van lehetőség. A tó bal partján állnak a kemping házikói, a túlpartnak pedig egzotikus jelleget ad egy különleges erdő. A 19. században ugyanis a helyi nemesek Észak-Amerikában őshonos fákat, hikorikat ültettettek ide – ezen fajok közé tartozik a pekándió is. Meleghegyen az sem fog unatkozni, aki nem csak a hasát akarja süttetni a parton. A közel háromszáz lakosú község felett áll a Balog hegy, amelyen egy várrom található. A vár a falutól körülbelül három kilomé- ter távolságra van.

Kirándulóhelyek gyerekkel

www.instagram.com

Login • Instagram

KICSIKKEL:

NAGYOBBAKKAL:

  • Rollerrel lefelé a dombról: Terhely (Terchová), Malinô Brdo Rózsahegy mel- lett, Tarajka (Hrebienok) a Tátrába
  • Virtuális valóság: Nagyszombat, Nyitra, Zólyom, Rózsahegy
  • Mászófal: Bazin, Trencsén, Zsolna, Poprád
  • Escape Room:Pozsony, Csaca, Rimaszombat, Varannó

Ha a pancsolás, vízi sportok után kicsit másra vágynál: Donovalyra ne a csak a téli, családi sítúra megetervezésekor gondolj, ilyen lélegzetelállító nyáron is:

youtu.be

Donovaly - Slovakia - Beauty of nature [Drone video 1080p]
AMI MÉG ÉRDEKELHET