A béke új szimbóluma: 3 világvallás 1 épületkomplexumban

Mecset, zsinagóga és keresztény templom hozhatja össze Abu-Dzabiban a hívőket.

Abrahamic Family House abu-dzabi

Fotó: Abrahamic Family House

Az Abrahamic Family House az Egyesült Arab Emirátusok fővárosában, a Saadiyat-szigeten lesz, közvetlenül az új Louvre Abu Dhabi művészeti múzeum mellett. A központot az ószövetségi Ábrahámról nevezték el, aki mindhárom világvallásban szent próféta. Lássuk, mi lesz ebben a különleges létesítményben, ami a jövő békés vallási szimbóluma lehet!

A megértés és a békés egymás mellett élés jelképe lesz az Egyesült Arab Emírségek fővárosában, Abu-Dzabiban 2023-ban megnyíló Abrahamic Family House épületkomplexum. Az esztétikailag egységes képet mutató, azonos méretű, de különböző tájolású kockaépületekben a három ábrahámi világvallás, a keresztény, az iszlám és a zsidó kap egy-egy imahelyet.

A békés együttélés jelképe

Fotó: Getty Images

2019-ben mutatták be Ferenc Pápának a terveket

Az Abrahamic Family House története 2019. februárjáig nyúlik vissza, amikor Ferenc pápa először járt az Arab-félszigeten, a történelmi jelentőségű utazáson pedig találkozott Ahmed et-Tajebbel, az al-Azhar szunnita központ nagyimámjával. A találkozó célja az volt, hogy megállapodásra jussanak a világvallások közötti harmóniáról az arab világban és szerte a világon. Megállapodásukkal arra szerették volna ösztönözni a politikai vezetőket, hogy dolgozzanak az elfogadás, a békés együttélés kultúrájának terjesztésén. Ennek a megállapodásnak és a testvériségnek lett a szimbóluma ez a komplexum Abu-Dzabiban, amelyet idén adnak majd át.

Oktatás, béke, hit

Fotó: Abrahamic Family House

A zsinagóga látványterve

A történelmi fontosságú épületegyüttes célja a béke és harmónia megteremtése mellett az oktatás lesz és a szabad hitgyakorlás megvalósítása, hiszen a 3 főépület imahelyként is működik majd. A vallási szertartások mellett ugyanakkor programokat, kulturális eseményeket is szerveznek majd az Abrahamic Family House-ban. Mindhárom épület egy szabályos, 30x30 méteres kocka (ezzel is szimbolizálva, hogy a három vallás egyenlő és egyik sem áll a másik fölött), egyszerű belső terekkel. Az épületek egyenként 200-320 hívő befogadására alkalmasak.

AMI MÉG ÉRDEKELHET