Ezzel a folyadékkal dolgozzuk el vajunkat, ha tökéletes szószt szeretnénk

Egyszerű trükk, hogy még forrón is krémes maradjon a vaj.

vaj

Sok olyan tanácsot hallhatunk különböző Michelin-csillagos éttermekben dolgozó séfektől, amikre egyből rávágjuk, hogy ennek alkalmazása biztosan túl nagy falat lenne számunkra. Legtöbbször azonban valóban pár lépéses trükköket árulnak el: ezek közé tartozik az alábbi beurre monté-technika is, amely a forró vajunk állagát teszi majd tökéletessé.


Számos neves szakács hasznos praktikáit olvashattuk a különböző közösségimédia-platformokon. Ezt a sormintát folytatja a „beurre monté”-nak nevezett technika is.

Ha már francia gasztronómia: 10 francia étel, amit mindenképp kóstolj meg!

Ennek alkalmazása során magas hőfokon is képesek leszünk megolvasztani a vajat a serpenyőnkben anélkül, hogy az kicsapódna. Ilyenkor tehát lehetővé válik az emulgeálás, azaz két, amúgy nem keveredő folyékony alapanyag egyenletes elegyítése –írja le a Vince cikke a módszer lényegét.

Beurre Monte by Chef Sean Streete

www.youtube.com

Beurre Monte by Chef Sean Streete

Ugyanez játszódik le bármelyik olajtípus és víz találkozásánál is. Természetes módon az olaj sehogy sem keveredik a vízzel, az emulzió kémiai folyamatával viszont elérhető, hogy a két anyag eggyé váljon. A vaj jelentős része – szendvicsvaj esetén 70%, márkázott vaj esetén 80% – zsír. Így egy sima felforrósított vajnál nem meglepő, hogy az emulzió nem valósul meg és a zsiradék különválik a víztől.

A megoldás erre nagyon egyszerű: hideg vajunkat egy kis adag forró vízben keverjük el. Végeredményül így egy egyszerre forró és krémes állagot kapunk majd.

Ez is érdekelhet: A világ szendvicsei – Melyiket kérnéd azonnal?

Elkészítése

Mi kell hozzá?

  • 4 ek víz;
  • 450 g vaj.

Legelső lépésként forraljunk fel négy evőkanál vizet egy lábasban. Amikor ez felforrt, alacsonyabb hőfok kíséretében adjuk hozzá – folyamatos kavargatás mellett – a vajat. Végezetül pedig, amikor a mártás teljesen elegyedett, tegyük hozzá 2-4 kanalanként a hátramaradt vajunkat, miközben egy habverővel eldolgozzuk a krémünket.

Fontos megjegyeznünk, hogy bár a serpenyőt mindig melegen kell tartanunk, 80 Celsius-fok fölé nem szabad mennie.

Milyen ételhez használhatjuk?

Szószos, krémes állaga miatt egyaránt passzol húsokhoz, halakhoz, illetve tésztákhoz. Emellett különböző egyéb mártogatósok – többek között a legkülönbözőbb gyógynövényes, citromos, hagymás ízvilágúak – alapjaként, valamint kagylók, zöldségek párolófolyadékaként is bátran felhasználhatjuk az újonnan tanult beurre monté-technikánkat.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET