4 történelmi európai város, ami kötelező 2024-ben a gasztroturistáknak

A történelem és a fine dining tökéletes találkozása.

Milánó, Olaszország

Milánó, Olaszország, Fotó: Unsplash/Cristina Gottardi

Bár sokan elsősorban a történelmi vagy éppen a természeti látványosságok miatt döntenek egy-egy úti cél mellett, de nem elhanyagolható a gasztronómiai élmény sem. A listában szereplő négy európai városban viszont garantáltan nem kell kompromisszumot kötni, hiszen a történelmi látványosságok mellett már belekóstólhatunk az egyre erősődő újhullámos gasztronómiába is.

Zágráb, Horvátország

A magyarok egyik kedvenc nyári úti célján nem csupán a tengerparti településeket érdemes meglátogatnunk: az építészeti remekművek mellett Zágráb a gasztronómia területén is erős versenyző. Kiemelkedő éttermei közé tartozik például a horvát klasszikusokkal és szezonális ételeket kínáló, Michelin-csillagos Noel. A belvárosban található étterem modern környezetben tapasztalhatjuk meg a fine dining érzést, mielőtt belevetjük magunkat a fővárosi éjszakába.

Valletta, Málta 

Málta fővárosának UNESCO világörökségi helyszínét nem csupán az eklektikus, arab és olasz stílusjegyeket viselő építészetéért érdemes meglátogatni: a kulináris szárnyait bontogató Vallettában ugyanis egyre több minőségi étterem nyitja meg kapuit, melyekben természetesen belekóstolhatunk az országot körülölelő tenger ízeibe.

Málta ugyan csak 2020-ban került fel a Michelin Guide térképére, azóta viszont már hat olyan étteremmel is büszkélkedhet, amely legalább egy csillaggal rendelkezik. Közülük az egyik leghíresebb a Roselli Hotelben található Under Grain, ahol az ételeket gondosan kiválogatott helyi borokkal öblíthetjük le.

Ha már borok: Borok és ételek párosítása: 6 alapszabály, amit minden borínyencnek érdemes tudni

Milánó, Olaszország

A listáról Természetesen a világ egyik legnépszerűbb konyhájával rendelkező ország, Olaszország sem maradhat ki. Míg Nápoly a klasszikus nápolyi pizzával például egyértelmű választás lehet, addig az északi Milánó sem fog csalódást okozni az éhes utazóknak. Itt található például a – már több étteremmel, közülük egy háromcsillagossal rendelkező – Enrico Bartolini által vezetett Mudec, illetve a Milano Verticale is.

Ezen kívül kihagyhatatlan még a Verso Capitaneo és az Iyo is – utóbbit a japán konyha csúcsként szokták emlegetni.

Olaszországban persze máshova is utazhatunk egy-két jó ételért: Három város, egy nemzet: nem meglepő, melyik ország a gasztroutazók kedvence

Isztambul, Törökország

Isztambul esetében a kelet és a nyugat nem csak a térképen találkozik, hanem a kulináris világban is: a városban sétálva egyszerre kóstolhatunk bele a Közel-Kelet ízeibe, és ízlelhetjük meg a nyugati konyha receptjeit.

A hamuesgyemant.hu szerint itt két nevet kell megjegyeznünk; az egyik az a Fatih Tutak, aki az újhullámos helyi gasztronómia vezetőjeként két csillagot is szerzett éttermének, a Turknak. A másik pedig a Neolokal étterem szíve és lelke, Maksut Aşkart, aki ételeivel azt szeretné bebizonyítani, hogy a török konyha egyszerre lehet innovatív, tradicionális és fenntartható.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET