Új utazási korlátozás: helyek, ahol már nem fér el több turista!

Kitették a megtelt táblát...

Amszterdam
Fotó: Shutterstock

Több népszerű turisztikai célpont harcol a megnövekedett túlzott turistalétszámmal – akár a megemelt idegenforgalmi adók bevezetésével, akár a látogatók számának korlátozásával. Néhány vezető nyíltan arra kér mindenkit, kerülje el a térséget! A következő desztinációk nagyon szeretnék, ha a turisták egy része távol maradna tőlük 2023-ban. Ez lenne az új utazási korlátozás?

Egy korábbi cikkünkben már írtunk arról, hogy az utazási irodák nem csak izgalmas turisztikai célpontokat kínálnak, de azokat a desztinációkat is jegyzik, amelyeket a túlzsúfoltság vagy egyéb okok miatt érdemes elkerülni – ezek az úgynevezett „no go zónák”. Természetes, hogy háborús övezetekbe vagy természeti katasztrófa sújtotta területekre nem utazunk, de érdemes lenne a turizmus által súlyosan károsított helyeket is kicsit – vagy nem is kicsit – „pihentetni”. Ahogy az előző írásunkban is összeszedtük, ott van Velence, aminek szűk utcái nem bírják el a rájuk nehezedő embertömeget. Itt eredetileg idén vezettek be volna egy új idegenforgalmi adót (a régin kívül), amivel kicsit visszaszorítanák a turistaáradatot, de előreláthatólag erre egyelőre csak jövőre kerül sor. A thaiföldi Maya Bayt Phiphi-szigeteken is lezárták a látogatók elől a tengeri és a szárazföldi ökoszisztéma megvédése miatt, illetve a Machu Picchun is korlátozzák a látogatók számát, mivel erős kopásnak indult az ősi szentély. Ezeken a híres helyeken kívül egyre több olyan utazási célpont van, ahol örülnének a kevesebb turistának azzal, hogy korlátozzák vagy megadóztatják extrán a beutazásukat.

Lanzarote a minőségre megy

Fotó: Shutterstock

Plaza de la Constitution, Lanzarote

Már régóta ez a napsütötte menekülési hely a brit nyaralók számára, amely a Kanári-szigetek csatornán túli látogatóinak mintegy felét teszi ki. Azonban a töménytelen és túlzott italozásnak vége szakadhat hamarosan, mivel Dolores Corujo elnök azt hangoztatja, hogy olyan „magasabb minőségű” látogatókat szeretne a térségben, akik többet költenek, és feltehetően kevesebbet isznak. A sziget 2023 elején a turisták által telített területnek nyilvánította magát, de ennek ellenére Corujo asszony gyakran szembesül a turisták szabálykerülő lépéseivel, amit nagyon nehéz kivédeni.

Amszterdam komolyodna

Fotó: Shutterstock

A holland főváros Európa egyik fő hedonista központja – legalább annyira a züllött élet szinonimája, mint a gyönyörű építészetnek és a gazdag történelemnek. A turisták többsége úgy érzi, ott pótolja be élete összes elmaradt buliját, amit a helyi vezetés úgy próbál visszaszorítani, hogy felkérték a szórakozóhelyek üzemeltetőit arra, igyekezzenek minél kevesebb lehetőséget és teret adni az őrült – leginkább brit turista – tombolásra. A „Bűn Városában” azt tervezik, hogy betiltják a kannabisz használatát a piros lámpás negyedben.

Bali csökkentené a partituristák számát

Fotó: Shutterstock

Kutai tengerpart

Az indonéziai sziget egy másik olyan népszerű úti cél, amely a látogatók bosszantó viselkedésének kezelésére irányuló intézkedéseket fontolgat. Az Istenek Földje természeti szépsége régóta vonzza a turistákat, de ez a vulkánokból és erdőkből álló nirvána a kicsapongások helyszíne is lett az elmúlt időkben. Az indonéz kormány jelenleg az idegenforgalmi adó bevezetéséről vitatkozik, mivel úgy tűnik, hogy ők is a mennyiségről a minőség felé szeretnének elmozdulni a turista fronton. Ennek természetesen lesznek további következményei, hiszen a turizmus mintegy 60 százalékkal járult hozzá Bali járvány előtti gazdaságához.

Barcelona megunta a zajt

A katalán fővárosban is szinte minden megtalálható: csodás strandok, egész éjszakás bulik, isteni ételek, kulturális programok és sok-sok napsütés – minden, amit csak egy mediterrán városlátogatástól várhatunk. De sajnos Barcelona zsúfolásig tele van turistákkal is, és pont ezért a város lépéseket tett a látogatók számának korlátozására – többek között a túracsoportok méretének csökkentését és zajkorlátozást vezetett be. A város polgármestere kijelentette, hogy a turizmus nagy kihívás Barcelonában, és a létszám további korlátozására törekszik, hogy a helyiek életminősége jelentősen javulhasson.

Az Amalfi-parton kevesebb autót szeretnének

Fotó: Shutterstock

2022-ben az olaszországi Amalfi-parton rendszámtábla-rendszert vezettek be, hogy folyamatosan figyeljék és korlátozzák a látogatókat. Az új szabályok értelmében a páratlan számra végződő rendszámú autók az egyik napon, míg másnap a páros számra végződő rendszámú autók hajthatnak be a térségbe. A helyi lakosokra és a tömegközlekedésre ez persze nem vonatkozik, de nagyon remélik, hogy idén kevesebb látogatóra számíthatnak, hogy kicsit levegőhöz jussanak a helyiek és a túlságosan igénybe vett természet. Az autók korlátozása persze még nem foga távol tartani a hajón érkező utazókat.

Szöveg: Sinkó Edit


AMI MÉG ÉRDEKELHET