A legfinomabb utazási ajándékok + szállítási tippek

Hogyan hozzuk haza a legjobb vörösborokat vagy az érett sajtokat?

olivaolaj ajandak
Fotó: Shutterstock

Akár magadnak szeretnéd hazahozni a nyaralás legfinomabb ízeit, akár másnak ajándékba, érdemes olyan termékeket választani, amelyek kibírják az utaztatást, vagyis nem romlanak meg könnyen, és nem teszik tönkre a poggyászt sem. Most 5 gasztroajándékot mutatunk, és arra is adunk tippeket, hogyan csomagold és szállítsd őket, hogy ne menjenek tönkre.

2023-ban az agroturizmus legalább annyira népszerű, mint a borturizmus, ami azt jelenti, hogy az utazók szeretnének autentikus élményeket, egészséges ételek fogyasztani és vágynak a vidék nyugalmára. Egész ágazat épült erre sok mediterrán országban, és már számos hazai táj is felzárkózott, hogy helyi termékekkel és arra épülő szolgáltatásokkal kényeztesse az utazókat. Ma már egy borkóstolóhoz sokszor jár sajt vagy más kézműves élelmiszer kóstoltatása is. Isteni mézeket, lekvárokat, szószokat, pástétomokat, magas minőségű olajokat, eceteket vásárolhatunk első kézből. Na de mit válasszunk ajándéknak?

Bor vagy rövid italok

Fotó: Amazon

Ha bortermelő vidéken barangolsz, akkor egyértelmű a válasz: a legjobb nedűt kell hazavinned! Kóstold végig a kínálatot, és válaszd azt, ami neked legjobban ízlik. A vörösbor azonban kockázatos szállítás szempontjából, nagyon jól kell csomagolni, hogy ne törjön össze, mert ha a vörösbor valamit megfog, azon már csak az olló segíthet. A Wine Skin egy buborékfóliából palackformára vágott tok, az Amazonról tudod megrendelni. Ha erre már nincs időd, akkor csak vegyél pár méter buborékfóliát és csavard be az üveget, majd ragaszd le alaposan. Más szeszes italokat is hasonlóan szállíts, ha pedig kicsi üveget választasz, akkor például tedd a cipődbe és úgy a bőröndbe! A másik egyszerű lehetőség, ha a repülőtéren a duty free-ben veszed meg a helyi italt, akkor a gépre felviheted és kisebb eséllyel sérül meg, mintha a bőröndbe tennéd.

Olívaolaj vagy más hidegen préselt olajok

Fotó: Shutterstock

Citromos olívaolaj

Mediterrán nyaralóhelyeken sokkal olcsóbb és jobb minőségű, nagyobb kiszerelésű olívaolajat tudunk beszerezni, mint itthon. Sok helyen lehet már alumíniumpalackos márkákat is kapni, de ha üvegeset választasz, ugyanúgy buborékfóliába csomagold, mint a bort. Sok vidéken préselnek olajat magokból is, népszerű, finom és egészséges például a dió-, tökmag- vagy a mákolaj, amelyekből ízletes önteteket lehet készíteni. Ha olívatermesztő vidéken jársz, ne hagyd ki az olajkóstolást sem! Ugyanúgy, ahogy bort, olívaolajat is lehet tesztelni, ha pedig megvan a kedvenc, olyan terméket viszel haza ajándékba, amiről biztosan tudod, hogy isteni.

Különleges sajtok

A sajtok az Európai Unióban már más szabályozás alá esnek (ahogy egyébként a hústermékek is), csak a megfelelő csomagolású keménysajtokat lehet például repülőn szállítani. A repülőtéri üzletekben csak ilyeneket lehet vásárolni, de ha termelői sajtot vinnél haza, akkor is csak kemény, sokáig érlelt sajtot válassz vákuumcsomagolásban. Ilyen sajt például a parmezán, a pecorino, a grana padano, a gruyere, az old amsterdam, a cheddar vagy a manchego.

Lekvárok, pástétomok, krémek

Fotó: Shutterstock

Gondolj a házi dzsemekre, lekvárokra, chutney-kra, vagy a magkrémekre, amelyek a világ minden táján kaphatók valamilyen formában: olasz szárított paradicsom pástétom, olívabogyókrém, pisztáciapesztó, makadámiakrém... Végtelen a lista, és bár ezek drága termékek, biztos lehetsz benne, hogy egy ínyenc barátod értékelni fogja őket. A üvegben tárolt, olajos élelmiszerekre nagyon vigyázz, könnyen kifolyhatnak. Hogy ezt elkerüld, csomagold buborékfóliába vagy sok papírba, jól zárd le, de ha kicsi üvegekről van szó, akkor az üres cipődbe téve is könnyen megvédheted a töréstől. A legjobb, ha eleve olyan válogatást veszel, amit díszdobozban árulnak (ahogy a fenti képen) és akkor a biztonságos szállítást is kipipálhatod.

Méz, szirup, szörp

Különleges mézekre, mézben eltett gyümölcsökre és magvakra is sok piacon bukkanhatunk. Különleges, finom és egészséges gasztroajándékok, melyek ráadásul nem romlandók, nagyon sokáig elállnak és még szépek is. Főleg azoknak a szeretteidnek lehet jó ajándék, akik szeretnek teázni vagy kellően édesszájúak. Ha méz éppen nem érhető el, akkor a szirupok is szóba jöhetnek: a juharszirup vagy a Közel-Keleten népszerű rózsa- vagy narancsvirágszirup többek közt limonádé ízesítéséhez.

Ecet

A gurmandok nagyon szeretik az olyan különlegességeket, amiket csak egy bizonyos tájon termelnek, adott vidékre jellemzők, és amikor főzéshez vagy tálaláshoz kínálják, akkor ezzel felteszik az i-re a pontot. A finom, jó minőségű ecetek, balzsamecetek kiemelik az ételek ízét, az egyszerű fogásokból is valami különlegeset varázsolnak. Gondolj a málnás balzsamecetre, amit fügére és kecskesajtra csurgatnak vagy egy egyszerű zöldsalátára, amire jó minőségű szűz olívaolajat és vörösborecetet csepegtetnek! Tehát az ecet is szuper gasztroajándék azoknak, akik értékelik az ilyesmit. Viszont rettenetesen büdös, ha kiömlik, tehát óvatosan járj el a csomagolásánál és utaztatásánál! Érdemes ezt is díszcsomagolásban, olajjal párosítva megvenni.

Szalámik, sonkák

Ahogy fentebb írtuk, a hústermékekre is nagyon szigorú szabályozás vonatkozik. Az érlelt, száraz szalámik és sonkák könnyen szállíthatók, nem romlanak, bírják a hőmérséklet-változást. Ha sokáig szállítod, akkor vákuumcsomagolású terméket válassz! Ha rúd szalámit, kolbászt szállítasz, több újságpapírba is tekerd be, majd csavard be fóliába, mert zsíros és mindent összekenhet.

Teafű és fűszerek

Ha olyan helyen jársz, ami a teáiról vagy a gyógynövényeiről híres, mint mondjuk Provence vagy Ázsia teatermelő vidékei, akkor mindenképp teákkal, szárított növényekkel térj haza! Könnyen szállítható, nem romlik és szép is! Ugyanez vonatkozik a fűszerekre is, azokat is könnyű becsomagolni, szállítani és minden hobbiséf örülni fog neki!

AMI MÉG ÉRDEKELHET