Kijött a lista: ezekbe az országokba érkezik a legkevesebb turista

Ha kerülnénk a turistákat, a felsorolt országokban biztos nem botlunk majd beléjük.

​Ribeira, São Tomé és Príncipe

A tömegturizmus hatására egyre több utazó keresi azokat a helyeket, ahol a turisták helyett békés környezet várja őket. Ugyan a listán szereplő országok közül sok helyre nem véletlen nem utaznak az emberek, de azért vannak olyanok is, ahová a legtöbben eltöltenének egy vakációt valamikor.


A World Population Review népességkövető szervezetet 2011-ben alapította meg Shane Fulmer webfejlesztő. A weboldal célja, hogy naprakész információt szolgáltasson a világ népességének alakulásáról, illetve hogy grafikonokon, diagramokon és különböző (vizuális) elemzéseken keresztül rámutasson azokra az adatokra, melyek gyakran elvesznek a bonyolult táblázatok és a száraz kimutatások mögött – a mostani jelentésben legfőképp az Európai Unió Turisztikai Világszervezete (UNWTO) adatait használták.

Persze annak, hogy kevés turista látogat meg egy adott desztinációt, több oka is lehet. Például a Csendes-óceán szigeteit igencsak nehéz, időigényes, illetve drága lehet megközelíteni, addig néhány úti célt azért látogatnak kevesen, mert az adott országnak nincs kifejlesztett turisztikai szektora. Ezen felül olyan célhelyszínek (például Észak-Korea, Szomália) is vannak a világon, melyeket érthető okokból veszélyes meglátogatni.

De mutatjuk World Population Review listáját azokról az országokról, ahová alig teszi be a lábát turista.

10. Bissau-Guinea

Fotó: Shutterstock

Bissau-Guinea partjai

A körülbelül 36 ezer négyzetkilométeren elhelyezkedő nyugat-afrikai Bissau-Guinea országát leginkább nemzeti parkjairól és a ritka sósvízi vízilovairól ismerhetik azok, akik hallottak az országról. A World Population Review (továbbiakban: WPR) kimutatása szerint a közel kétmilliós lakosságú országot évente mindössze körülbelül 52 ezer turista látogatja meg. Ez többek között azért lehet, mert az országba csak több átszállással lehet eljutni, illetve Bissau-Guinea nem tartozik a világ legbiztonságosabb területei közé.

9. Comore-szigetek

Fotó: John Seaton Callahan / Getty Images

Anjouan, Comore-szigetek

A Kelet-Afrika és Madagaszkár között elhelyezkedő Comore-szigeteket évente nagyjából 45 ezer turista látogatja csak meg. A pálmafákkal és türkizkék vizekkel szegélyezett ország bár gyönyörűnek relatíve biztonságosnak mondható, az odautazás kicsit nehézkés, hiszen szükség van vízumra.

8. São Tomé és Príncipe

Fotó: Aldo Pavan / Getty Images

Ribeira, São Tomé és Príncipe

São Tomé és Príncipe országát sem látogatja sok turista, a kimutatás szerint a 200 ezer fős népességgel rendelkező szigetre évente megközelítőleg 35 ezer turista teszi be a lábát. A két nagyobb szigetből álló ország egy valaha aktív vulkáni vonalon fekszik. A trópusi tengerpartokért viszont sokat kell utazni, de legalább vízumra nincs szükségünk.

Ez is érdekelhet: A német sziget, amely Brigitte Bardot és Thomas Mann kedvence volt

7. Salamon-szigetek

Fotó: Shutterstock

Hajóroncs, Salamon-szigetek

Az Ausztráliától északkeletre található Salamon-szigetek országa hat fő-, és több mint 900 kisebb szigetből áll. Sokszínű növény- és állatvilága, valamint trópusi, homokos tengerpartjai ellenére az országot évente mindössze 29 ezer ember látogatja meg.

6. Montserrat

Fotó: Westend61 / Getty Images

Montserrat

A Karib-tengeren található apró szigetet, Montserratot a WPR elemzése szerint évente 19,3 ezer ember látogatja meg. A kevés turistaérkezés a természetei katasztrófák indokolhatják, a legnagyobb csapást az 1995-ös vulkánkitörés mérte rá, ami miatt a lakosság nagyjából kétharmada elhagyta területét. Továbbá a sziget megközelítése sem a legegyszerűbb: repülővel a szomszédos Antigua szigetére tudunk utazni, majd innen hajón keresztül érhetjük el partjait.

5. Mikronézia

Fotó: Shutterstock

Malakal Island, Mikronézia

Mikronézia szigeteit a nehéz megközelíthetőség miatt látogatja csupán 18 ezer turista évente. A több mint 600 szigetet magába foglaló ország jó választás lehet azoknak, akik amellett, hogy szeretnek fürdőzni, szörfözni, vagy elmerülni a korallzátonyok között, érdeklik is a második világháborús tengerészeti maradványok. Az országban a kirándulók is jól fogják érezni magukat, a városias területeken pedig az éjszakai élet is virágzik.

Olvastál már erről? 10 úti cél, amit „rejtett kincsnek" emlegetnek, pedig már rég nem az

4. Kiribati

Fotó: Shutterstock

Kiribati

Kiribati szigete talán az egyik legnehezebben megközelíthető területek közé tartozik: a Csendes-óceánon, Ausztrália és Dél-Amerika között található országba értelemszerűen hosszú út vezet. Ha viszont megérkezünk, csodálatos környezet fogad minket: 33 apró sziget, buja, trópusi erdők és kristálytiszta víz, melyet szörfösök és búvárok töltenek meg – na persze nem túl sokan, hiszen Kiribatit évente csak 12 ezer turista látogatja meg.

3. Niue

Fotó: David Kirkland / Getty Images

Niue

A Csendes-óceán déli részén található Niue szigetállama 2400 kilométerre található Új-Zélandtól. A világ egyik legkisebb országát három fő korallzátony határolja, így a búvároknak ideális nyaralási célpont lehet. A mindössze 1500 főt számláló Niuéban biztosan nem fogunk tömegekbe, nagy sorokba, dugókba vagy rohanó emberekbe botlani: az évente 10 200 turistát fogadó ország inkább a természetbe vágyó látogatók számára mondható ideálisnak.

2. Marshall-szigetek

Fotó: Shutterstock

Marshall-szigetek

Az évente mindössze hatezer látogatót fogadó Marshall-szigetek a Fülöp-szigetek és Hawaii között található. Ha valaki olyan helyen szeretne nyaralni, ahol fehér tengerpartok, tiszta víz és sokszínű növény- és állatvilág fogadja, ráadásul még (második világháborús) történelmi jelentőséggel is bír, annak érdemes ellátogatnia ide.

Ne hagyd ki! Az európai szigetcsoport, amit alig látogatnak turisták

Tuvalu

Fotó: Shutterstock

Tuvalu

A világ legkevésbé látogatott országának, Tuvalunak a területére évente csupán 3700 fő teszi be a lábát. A helyi (egyre inkább fejlődő) turizmus leginkább a korallokra, a kristálytiszta vízre és a különböző vízisportokra koncentrál, melyeket sajnos a klímaváltozás igencsak veszélyeztet.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET