Új, extrém nehéz via ferrata útvonalon mászhatsz Magyarországon

Új vasalt út, azaz láncos, lépcsős mászóösvényt épült Eger környékén.

Egy korábbi cikkünkben bemutattuk hazánk via ferrata útvonalait, idén tavasszal azonban átadtak egy újat, amin vannak igen nehéz pályák is. Ha régóta vártál egy belföldi túrakihívásra, akkor ne halogasd az út letesztelését, mert szuper kellemes az időjárás.

A via ferrata olasz eredetű kifejezés, magyarul vasalt utat, mászóösvényt jelent. Olyan hegyi utakat jelölnek így, amelyeken különböző, stabilan telepített kábelek, láncok, vaslétrák, lépcsők teszik lehetővé a biztonságos áthaladást. Így, bár a terep – adottságaiból fakadóan – alapvetően képzett hegymászótudást igényelne, ezen segítséggel tapasztalatlan túrázók számára is élvezetes lehet. A via ferrata túrák nagy részéhez azonban még így is megfelelő fizikum és felszerelés szükséges, és csak annak érdemes elindulnia, akinek van némi gyakorlata a túrázásban. A Demjénben található új via ferrata összesen 375 méter hosszú útvonalat kínál több nehézségi fokozattal. A demjéni – a Bányabérc-kőbányában található – úton még F nehézségű rész is van. De mit is jelen ez?

Nehézségi szintek a via ferratán

A via ferrata útvonalak nehézségi szintjeit egy A-tól E-ig terjedő skálán jelzik, ahol a minősítést mindig a jelölt szakasz legnehezebb pontja határozza meg.

  • A (könnyű): sétaútvonal, klasszikus felszerelés nem szükséges hozzá, a Pilisben található Rám-szakadék is ide tartozik.
  • B (közepesen nehéz): alkalmanként mászást igényel, felszerelés már jól jöhet, gyakorlásra tökéletes.
  • C (nehéz): gyakoriak a meredek falak, így fárasztó, de aki ezt képes teljesíteni, annak érdemes folytatnia a via ferrata túrákat.
  • D (nagyon nehéz): itt gyakran függőleges sziklafalakon kell mászni, ajánlatos mászócipőt is magunkkal vinni, gyakorlat szükséges hozzá.
  • E (extrém): nagy technikai tudást igénylő terep, pl. sziklaáthajlásokkal, komoly gyakorlat és erőnlét szükséges.

A demjéni via ferrata útvonalak

Illusztráció: Facebook/ Aktív Magyarország

De milyen is ez a terep Demjénben? A 11 vasalt út legnehezebb része egy 33 méter magas sziklafal, a többi, ahogy a fenti képen is látszik, könnyebb, de azok sem feltétlenül kezdőknek való, de az amatőrök is találnak a tudásukhoz illő útvonalat. Ahogy az Aktív Magyarország oldal írja az új via ferratáról:

„A demjéni Via Ferrata pályákat a helyi önkormányzat tulajdonában lévő régi kőfejtőben alakították ki, melynek alkotó kőzete miocén kori vulkáni eredetű riolittufa.

A 80 éve bezárt bánya nagy előnye, hogy nem robbantással, hanem hasítással történt a kőfejtés, tehát a szerkezet nincs szétrepedezve.

Ezáltal a sima felületek kiválóan alkalmasak arra, hogy látványos és jól használható vasalt útrendszert építsenek ki rajta. Ennek köszönhető, hogy ez a terület már több éve közkedvelt helyszín a sziklamászók körében."

Védőfelszerelés nélkül el se indulj!

A túrázók saját felelősségre próbálhatják ki a nem éppen könnyű demjéni vasalt utat. Ha nincs saját felszerelésed, akkor bérelhetsz is, de ezek nélkül el ne indulj:

  • Mászóbeülő, két önzáró karabiner egy fékezőeszközzel;
  • Sisak;
  • Túrabakancs;
  • Érdemes vinni: motoros- vagy vitorláskesztyű;
  • Ez a felszerelési szint 2–3 ezer forintért bérelhető.
AMI MÉG ÉRDEKELHET