ÜDÍTŐ ÚJDONSÁGOK AZ ŐSZI BORPALETTÁN

Ha szereted a jó borokat, ezek a legjobb kora őszi kiránduló helyek.

Mint eső után a gombák, úgy nőnek ki a földből évről évre új borászati egységek. Ezekből válogattunk most össze egy szép őszi csokrot, hogy ne a négy fal között teljen az indián nyár.

HELYI ÉRTÉKEKRE ÉPÍTKEZVE: KRISTINUS X LOKÁL47

Fotó: Keményfi Attila

Lassan negyed évszázada már, hogy a Kristinus Borbirtok új életet lehelt a Balaton déli partjába. 2018 vége óta teljes mértékben a fenntartható gazdálkodás elvei alapján művelik a szőlőt, és ahogyan az ilyenkor lenni szokott, az idő múlásával szépen sorban megjelentek az állatok is: a tisztán tartó gazoló műveletért, no és az éltető marhatrágyáért két- és négylábú kollégák a felelősek. A farm idén nyáron egy új egységgel gyarapodott, ez lett a Lokál47 Étterem és Borbár, ahol – nomen est omen – minden alapanyagot a vendéglátóhely 47 kilométeres körzetéből szereznek be, és ahol a saját háztáji termékeik (tojás és tej) mellett természetesen a boraik is kóstolhatók. Ugyan az éttermi enteriőr is hívogató, ősszel még érdemes kihasználni a melengető napsugarakat és sétálni egy nagyot a birtokon, vagy a kölcsönözhető drótszamarak egyikén eltekerni a balatoni panorámás közeli kilátóhoz, és ott elkölteni egy felejthetetlen naplementés pikniket. Ehhez a kosarat, ahogy a belevalót is, a Lokál47 biztosítja.

BUBORÉKVILÁG: MEGNYÍLT A FEIND PINCE VINOTÉKA

Fotó: Farkas Sándor

Nagyszabású beruházásának végéhez ért a balatonfőkajári Feind Pince, most már csak egy feladat van előttük és vendégeik előtt: belakni az így kialakított teret. Míg a megnövekedett tárolókapacitást a Feind Pince munkatársai igyekeznek pompás tételekkel feltölteni, addig az új feldolgozóépület mellett létesített vinotéka várja a betérő vendégeket, hogy végre a helyszínen is megízlelhessék a Balaton csücskében megtermelt borokat. Pezsgőrajongók számára kihagyhatatlan és kötelező állomás ez, hiszen Feindék a tankpezsgő (többségében a prosecco is így készül) mellett a tradicionális (vagyis champagne-i) eljárás szerint is készítenek buborékos italokat – ráadásul helyben, francia pezsgőmester segítségével, ami hazánkban még mindig kevéssé elterjedt gyakorlat. Az ízlésesen berendezett vinotékában konyha is működik: jelenleg egy külföldöt és különböző, hazai televíziós programokat is megjárt fiatal séf, Zergi Gábor felel a laktató falatokért. Hidegkonyha mindig van, meleg ételekkel viszont egyelőre csak előzetes bejelentkezést követően tudnak készülni. És, ami mindig van: a portfólióban a pezsgők mellett ugyanúgy megtalálhatók a könnyed fehérek, mint a pince csúcsborainak számító vörösek.

MEDITERRÁNEUM A SZÉPASSZONY-VÖLGYBEN: NAP-VÖLGY BORÁSZAT ÉS ÉLMÉNYBIRTOK

Fotó: Molnár Dániel

Felejtsük is el gyorsan a völgy régi rossz hírét, az elmúlt években ugyanis eléggé átalakult az egri borsétány látképe. A „nagyok” egységei mellett ráadásul az idén egy új pincészetet is köszönthetünk a terület egy félreeső, csendes mellékutcájában. A Nap-Völgy Borászat tulajdonosai mögött nincs borászatban megszerzett több évtizednyi tapasztalat, van viszont bennük tengernyi alázat és jó ízlés, ami ahhoz kellett, hogy az emlékeket, a régi tárgyakat és a birtok virágait megőrizve egy kis mediterrán hangulatot sugárzó borházat építsenek fel. A négyhektáros birtokon a természettel tökéletes összhangban, a lassúság dicséretével élik mindennapjaikat, és készítik a reményeik szerint majdan országos hírnévnek örvendő boraikat. Az egri csillagok és bikavérek mellett ebédelni vagy vacsorázni is lehet náluk, a nap esszenciáját pedig természetesen palackozott formában haza is vihetjük, legyen szó akár borról, akár különböző ínyenc kencékről.

FRANCIA SIKK: MAISON AUX POIS

Fotó: Szabó Nikolett

Borrajongók számára a Tokaji borvidék ősszel megkerülhetetlen állomás, és hála az itt élők szorgos kezeinek, lassan tényleg minden településen válogathatunk a kihagyhatatlan attrakciók közül. Mád már jó ideje a borvidék folyamatosan lüktető szíve, ahol egymást érik a kiemelkedő dűlők és borászatok. A Maison aux Pois nevére még a múlt évben figyelhettek fel a borászati újdonságokra fogékonyak, idén júniustól azonban már nemcsak az ízlelőbimbóinkat, hanem a szemünket is elkápráztatják. Felújították ugyanis a település egyik legszebbjeként számontartott épületet, a Máriássy-házat, és itt rendezték be a hagyományokra építő vadonatúj birtokközpontjukat. Borpalettájukon a Tokaj-Hegyalján majdhogynem kötelező Furmint mellett – a környéken azért még ritkaságszámba menően – Sauvignon Blanc is található, így igazi kuriózumot is kóstolhat náluk az arra járó vendég. Az ezernyi színben játszó őszt érdemes lassú kortyokban elfogyasztott szamorodnival vagy késői szüretelésű tokajival kísérni, ezekkel az elegáns tételekkel ugyanis az ember valóban úgy érezheti, hogy megváltoztathatja a világot egy pohár borral.

BOROK ÉS BAKELITEK: WINE & VINYL BAR & STORE

Fotó: Wine & Vinyl

Szigorúan véve nem 2022-es újdonság, mégis itt a helye! Azok számára, akik valaha is megfordultak a DJ a Szőlőben névvel évekig hatalmas sikernek örvendő paloznaki eseményen, valószínűleg nem kell különösebben bemutatni a projekt ötlet- és házigazdáját. Ő Zsandár Tamás, aki hosszú évekig a Homola Pincészet kötelékében töltötte a borokat, és (a fentebb nevezett eseményen) pörgette a lemezeket, míg tavaly december közepén Wine & Vinyl Bar & Store néven meg nem nyitotta saját üzletét Veszprémben. A kis birodalom egyszerre elviteles borszaküzlet és lemezbolt, ahonnan nemcsak a régi klasszikusokat, de akár napjaink zenéit is magunkkal vihetjük korongokon, a borbár tematikus estjein pedig sokszor vendég DJ-k és/vagy vendégborászok gyűrűjében feledkezhetünk bele az éjszakába.

AMI MÉG ÉRDEKELHET