Izland megóvná természeti kincseit, bevezethetik a turistaadót

Nem csak Velencének okoznak gondot a turisták.

izland

Arról már sokat lehetett hallani, hogy Velence nem bír az egynapos látogatók mennyiségével, emiatt jövőre startol a turistaadó; most viszont az izlandi kormány is az idegenforgalmi adó bevezetését tervezi.


Izland vulkánjaira, gejzírjeire, hegyvonulataira és zöldellő tájaira egyre több turista kíváncsi. A relatíve kicsinek mondható szigetre utazó turisták száma a Time Out cikke szerint az elmúlt évtizedben 400 százalékkal megnövekedett, mára pedig évente mintegy 2,3 millió turista fordul meg az országban.

A pandémia persze Izland esetében is megtizedelte a látogatottságot, de a visszaesés a koronavírus-járvány elcsitulásával meg is szűnt: 2022-ben már 1,7 millióan látogatták meg az országot.

Velencében már tisztázódtak a körülmények: Itt vannak a velencei turistaadó részletei

Fotó: Shutterstock

Skogafoss-vízesés, Izland

Habár az ország gazdaságának kétségkívül jót tesz a rengeteg látogató, a természeti kincseinek már kevésbé. A turistaadó bevezetését többek között azért fontolgatja az izlandi kormány, mert a sok látogató egyre jobban megterheli az ország infrastruktúráját és a szolgáltatási szektort is. Emiatt kérdéses, hogy fenntartható-e ez a látogatószám.

A döntő faktor mégis a természeti kincsek védelme volt. Izland 2040-re szeretne teljesen karbonsemlegessé válni, amit a helyi vállalatok és a turisztikai szektor is különböző környezetbarát intézkedésekkel támogat.

A díj értékéről egyelőre még semmit sem lehet tudni, Katrín Jakobsdottír miniszterelnök elmondása szerint azonban nem kell óriási összegekben gondolkozni. A költség előreláthatólag egy helyi (városi) adó formájában fog jelentkezni, melyet a látogatóknak minden Izlandon töltött éjszaka után kell majd megfizetniük.

A túlturizmus egyre több helyen jelent problémát: A Turizmus Világnapja: rengeteg a turista, de lehet ezt bírni hosszú távon?

Fotó: Shutterstock

Stykkkisholmur, Nyugat-Izland

A tervek szerint az így befolyó bevételt az infrastruktúrára és a szolgáltatási szektor megsegítésére fogják fordítani, így például tömegközlekedés és a fenntarthatósági, zöld projektek fejlesztésére. Emellett persze a látogatók tömege okozta károkat is ebből az összegből szeretnék orvosolni.

Izland arra számít, hogy az adó minden bizonnyal vissza fog tántorítani néhány embert, de persze aki igazán látni szeretné a sziget gazdag természetét, csobogó vízeséseit és forró gejzírjeit, azt egy ilyen intézkedés nem biztos, hogy visszatartja majd.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET