Tudod, hány országban uralkodott II. Erzsébet?

Próbáld megtippelni, de korántsem biztos, hogy eltalálod a számot!

Fotó: Shutterstock

2022. szeptember 19-én végső búcsút vettünk a 20. és 21. század legbefolyásosabb uralkodójától, II. Erzsébet királynőtől. Nézzük, milyen tisztségeket töltött be és hány államnak volt az uralkodója!

A 70 évig uralkodó II. Erzsébet birodalma nemcsak az Egyesült Királyság területére terjedt ki, hanem további 15 nemzetközösségi állam vezetője és az anglikán egyház feje is volt. A Nemzetközösség királyságai közé azonban rengeteg hatalmas és érdekes állam is tartozott, és hihetetlen eseménydús uralkodás áll a királynő háta a mögött. Őfelsége a világ legnagyobb változásainak lehetett szemtanúja, uralkodása alatt 16 brit miniszterelnököt nevezett ki.

A királynő élete során 32 szuverén állam királynője volt, halálakor azonban már csak 15-é.

Szimbolikus hatalom

Illusztráció: Wikimedia

A Nemzetközesség tagjai

A Nemzetközösségi királyság fejeként (tehát uralkodó és államfő egyszerre) nem volt semmilyen politikai vagy végrehajtó hatalom a kezében a tagállamok felett, az uralkodói pozíció pusztán jelképes.

A királynőt 1952-ben koronázták meg, ekkor II. Erzsébet hét független állam uralkodója és államfője volt: az Egyesült Királyságé, Kanadáé, Ausztráliáé, Új-Zélandé, Dél-Afrikáé, Pakisztáné és Ceyloné (ma Srí Lanka). Azóta új birodalmak jöttek létre a korábbi gyarmatok függetlensége révén, egyes részek pedig időközben köztársaságokká váltak.

A Nemzetközösségi királyságok összlakossága 128 millió fő, a királynő uralkodása alatt a világ egyetlen olyan uralkodója volt, akit egyszerre több országnak is az államfőjének nevezhetett.

Halálakor II. Erzsébet az Egyesült Királyság, Kanada, Ausztrália, Új-Zéland, Antigua és Barbuda, Bahama-szigetek, Belize, Grenada, Jamaica, Pápua Új-Guinea, Saint Kitts és Nevis, Saint Lucia, Saint Vincent és a Grenadine-szigetek, Salamon-szigetek, valamint Tuvalu királynője is volt – ennek a monarchiának a mindenkori uralkodója a brit uralkodó, vagyis jelenleg III. Károly.

A Nemzetközösség pedig egy másfajta nemzetközi szervezet (de benne foglaltatnak a Nemzetközösségi királyság tagjai is), amely ma 56 szuverén államot foglal magában és 1957-ben jött létre, még Brit Nemzetközösség néven. Ennek a Nemzetközösségnek a feje is II. Erzsébet volt a haláláig, de ezekben az államokban más az államfő. A Nemzetközösség feje cím nem jár semmiféle valós hatalommal, a következő országok tartoznak alá:

  1. Antigua és Barbuda
  2. Ausztrália
  3. Bahama-szigetek
  4. Banglades
  5. Barbados
  6. Belize
  7. Botswana
  8. Brunei
  9. Kamerun
  10. Kanada
  11. Cyprus
  12. Dominika
  13. Szváziföld
  14. Fidzsi-szigetek
  15. Gabon
  16. Gambia
  17. Ghána
  18. Grenada
  19. Guyana
  20. India
  21. Jamaica
  22. Kenya
  23. Kiribati
  24. Lesotho
  25. Malawi
  26. Malajzia
  27. Maldív-szigetek
  28. Málta
  29. Mauritius
  30. Mozambik
  31. Namíbia
  32. Nauru
  33. Új-Zéland
  34. Nigéria
  35. Pakisztán
  36. Pápua Új-Guinea
  37. Ruanda
  38. Saint Kitts és Nevis
  39. Saint Lucia
  40. Saint Vincent és a Grenadine-szigetek
  41. Samoa
  42. Seychelles-szigetek
  43. Sierra Leone
  44. Szingapúr
  45. Salamon-szigetek
  46. Dél-Afrika
  47. Srí Lanka
  48. Tanzánia
  49. Togo
  50. Tonga
  51. Trinidad és Tobago
  52. Tuvalu
  53. Uganda
  54. Egyesült Királyság
  55. Vanuatu
  56. Zambia
AMI MÉG ÉRDEKELHET