Egy keleti kihívás: a Trans-Bhután turistaút

Hatvan év után újra járható a népszerű buddhista zarándokút, a Trans Bhutan Trail.

Fotó: Shutterstock

Zéróemissziós, spirituális hegyi túra mindenkinek, akit érdekel és bírja szusszal – több száz kilométeren át követhetjük Buddha lábnyomát. Extrém túrázók, figyelem! Új kihívás a láthatáron.

A Trans Bhutan Trail a Himalája keleti oldalán vezet végig, annak idején a Selyemútba illeszkedve az ázsiai kereskedelem szerves része volt. A 400 kilométeres túraútvonalon 18 nagyobb hídon átkelve, 10 ezer lépcsőt megmászva gyalogolhatunk végig a világ egyik legboldogabb országaként számon tartott Bhutánon.

Fotó: Shutterstock

Bhutánt, az India és Tibet között húzódó országot a Mennydörgő sárkány földjének, vagy röviden csak Sárkányországnak is szokták nevezni. Az ösvény legnyugatibb pontja Haa városa, ami a tibeti határ mellett húzódik, míg a zarándokút legkeletibb pontja Trashigang település. Az ösvényt 60 év után a Bhutan Canada Foundation hozta rendbe, hogy az ősi, kulturális hagyományokat visszahozza, és a buddhista szerzetesek is újrajárhassák a vallási zarándoklatot.

Persze a turistáknak is örülnek: az ösvényt nagyjából egy hónap alatt lehet végigjárni, csupán annyit kérnek minden természetjárótól, hogy óvják a környezetet, ne szemeteljenek és vigyázzanak a nemzeti kincsükre. Érdemes tudni, hogy Bhután tervezi egy 250 dolláros napi turistaadó bevezetését idén tavasszal, aminek a befizetésével használhatjuk a tömegközlekedést, szállást és étkezést kapunk, sőt idegenvezetők is a rendelkezésünkre állnak a napidíjért cserébe – írja a CNN.

AMI MÉG ÉRDEKELHET