Kihalófélben: tradicionális mesterségek a világ körül

Csempefestő, esernyőkészítő, cipőkészítő – rengeteg szakma van eltűnőben a világon.

Fotó: Getty Images

A világ legrégebbi kézműves foglalkozásai; csodálatos fotókon megörökítve... De vajon meddig láthatjuk még ezeket a kézzel készített termékeket, ha egyre kevesebb fiatal tanulja meg e mesterségeket? A szegény országokban ugyan még léteznek ilyen tradicionális műhelyek, amelyek rengeteg turistát vonzanak, akik nemcsak fotózni szeretnék a látogatók, de sokszor vásárolnak is. Ám ez önmagában sajnos nem elég ahhoz, hogy vonzóvá tegyék a szakmát a fiatalok számára, így addig csodáljuk meg az eltűnőben lévő kincseket, amíg lehet.

Vietnámi halászkosárfonók

Fotó: Instagram

A Do nevű eszköz egy tradicionális vietnámi halászkosár, amelyet nagyon aprólékos munkával fonnak (hogy a legkisebb halak is fennakadjanak benne), majd a kész eszközöket még füstölik is, hogy tartósak legyen.

Pakisztáni dobkészítő

Fotó: Instagram

A színek és formák kombinációja végtelen, a fém, fa vagy cseréptestre általában kecskebőrt feszítenek.

Cserépedény-készítő Mianmarban

Fotó: Facebook

A kerámiaedények megformázása után hagyományos díszekkel öltöztetik fel az ételtárolókat, vázákat, dísztárgyakat.

Spanyol ernyőkészítő

Fotó: Facebook

A napernyők összerakása, és a textil festése is külön-külön szakma, minden gyártási folyamatért külön csoport felelős.

Muranói üvegfújó művészek

Fotó: Instagram

Nemcsak elképesztő fizikum, de művészi kreativitás és kézügyesség is kell ehhez az régi szakmához. Mivel a muranói lakberendezési tárgyak még mindig nagyon kelendőek és drágák, néhány fiatal még fellelhető a szakmában.

Magyar csipkekészítés

Fotó: Instagram

A magyr csipkeverésnek az egész világon vannak rajongói, Amerikától Japánig sok hobbikézműves szeretné megtanulni ezt a technikát, itthon viszont kevesen próbálkoznak meg vele. A fenti képen höveji csipkeminta látható.

Halászháló-javítók Vietnámban

Fotó: Facebook

Bár ez nem művészet, a halászok nagyon megbecsülik a hálójavítókat, hiszen nekik köszönhetően nem kell új hálót venni. Ha egy nagyobb anyag kiszakad, hanem akár napokig is javítják, de utána újra bevethető a tengeren a fontos zsákmányszerző eszköz. A képen régi varrógépekkel varrják a hálót, de a szegényebb falvakban kézzel foltozzák.

Kézi csomózású perzsaszőnyeg

Fotó: Instagram

Néhány hét, és meg is van egy kisebb szőnyeg, ám egy nagyobb, egész szobát betakaró szőnyeghez hónapok kellenek, mire elkészül.

Egyiptomi cipőkészítő

Fotó: Instagram

Észak-Afrika a mamuszcipők otthona: lehet papucs és félcipő, de mindnek vékony a talpa, így hosszabb menetelésre, sétára nem alkalmasak ezek az ősi lábbelik.

Indiai szárifestő

Fotó: Instagram

A szári, azaz a női tóga piaca igen nagy, a színes-mintás, téglalap alakú textileket minden indiai kislánynak meg kell tanulnia egyedül felvenni.

Perui hímzés

Fotó: Getty Images

Az Andok magasan élő népei ilyen színes kelméket szőnek és hímeznek, mely textilek nem csupán szépek, de nagyon melegek is, hiszen alpakagyapjúból készülnek.

Portugál csempefestő

Fotó: Getty Images

Portugáliában járva mindenhol színes csempékkel díszített házakra, utcákra, sőt városrészekre bukkanhatunk. A díszes falak a következő hagyományos technikával készülnek: a még máztalan csempéken ideiglenesen felragasztják a falra, ahol a művész mintát vagy képet fest rá, ezt követően égetik ki és ragasztják fel újra a falra a díszes csempéket.

AMI MÉG ÉRDEKELHET