Ha ősz, akkor tea! Ismerd meg a tradicionális kínai teákat!

Több illatos, melengető ital is van, amit imádni fogsz!

Fotó: Shutterstock

A tradicionális kínai tealevél fajták oltalom alatt állnak, így talán még sok generációnak alkalma nyílik, hogy ezeket a csodás teafüveket megkóstolhassák és élvezhessék. Három ritka és értékes teafélét mutatunk, amit érdemes legalább egyszer kipróbálni, de utána úgysem lesz elég az az egy csésze...

Fucsou jázmintea

A Kína délkeleti partjainál található Fucsou egy hegyekkel körülvett torkolati medence, meleg éghajlattal, bőséges csapadékkal és magas nappali hőmérsékleti amplitúdóval, ami tökélete klíma a jázminnak. A Minjiang-folyó torkolatának homokpados földje tökéletesen táplálja a jázminfákat. A jázmint egyébként eredetileg a Perzsa-öbölből származik, több mint kétezer évvel ezelőtt Indiából hozták be Kínába, és ott el is terjedt, de a legtöbb és legjobb jázmin ebben a tartományban terem Kínában.

A fucsoui jázmintea termelése az északi Szung-dinasztia idejére nyúlik vissza, azaz több mint 1000 éves múltra tekint vissza.

Később már nem csak finom íze, hanem a jázmin erős illatai, illatosító hatása miatt is nagyon kedvelt és tisztelt növény maradt. Még annak is pontos leírása van, hogyan és hányszor kell a teát „illatosítani" (összerázni virágokkal) ahhoz, hogy a legjobb aromát érjék el, és hogy a tea a legfinomabb legyen. Ha igazán autentikus forró italt szeretnél, akkor olyan zöld teát válassz, amiben fucsou-i jázmin van!

Fudingi fehér tea

Fotó: Shutterstock

Kínai fehér tea

Fucsien tartomány északkeleti részén, a Kelet-kínai-tenger partjainál található Fuding, ahol a teagyártásnak már régre nyúló hagyománya van, már ezer éve is fehérteával gyógyították például a kanyarót. Egy régi írásban azt találták, hogy a környéken van egy Fehértea-hegy, és ez valószínűleg a Taimu-hegyre utal Fudingban – innen származhat a fehér tea. A fudingi típus a fehér tea egyik különleges fajtája, amit lehet fermentált, préselt, korong formában kapni – ennek erőteljes, muskotályos íze van, de van szálas verzió is, ami ugyanúgy édeskés és telt ízű.

Ez a teafajta híres arról, hogy készítésénél vigyáznak arra, hogy a tealevelekben minél több enzim, antioxidáns, tápanyag maradjon szárítás és fermentálás után is.

2010. januárjában a fudingi fehér tea elnyerte a „China Famous Trademark” kitüntetést és 2011. májusában a fudingi fehér tea hivatalosan is felkerült a nemzeti szellemi kulturális örökség listájára. A fudingi teák drágák, ritkák és különlegesek, de remek ajándék lehet egy teakedvelő számára.

Tanyang Gong Fu Tea

Fotó: Shutterstock

Szintén Fucsian tartomány terméke, csak éppen egy fekete tea. Fucsian északkeleti részén terem ez a tea hegyekkel és tengerrel körülvett, festői tájon Ningde prefektúrában. A tanyangi teafajtát mai napig kézzel szedik, sodroják, és csak 150 éves (ezen a területen előtte csak zöld és oolong teákat termesztettek), az aranyos-fekete finom illatú teafű áztatás után aszús ízű, a sötétebb fajták pedig savanykásabbak. A kínai fekete tea iránti kereslet növekedésével a nemzetközi piacon 1851-től 1875-ig megnőtt a Tanyang Gong Fu tea népszerűsége is. Ennek a teának a fermentálása egy nagyon hosszadalmas folyamat, 10 lépésből áll: például szárítással, csavarással, erjesztéssel és finomítással. Ahogy az előbbi teák, ez is oltalom alatt áll, és ez egyik legértékesebb tea a világon.

AMI MÉG ÉRDEKELHET