Vigyázz, törvényszigorítás volt Indonéziában!

Ha Balira utazol, jobb, ha tisztában vagy a friss szabályokkal...

Fotó: Shutterstock

Arról már mi is írtunk, nem is olyan régen, hogy Indonézia 18 000 szigete közül nem mindenhol ugyanolyanok a szabályok: a sok nyugati turistát fogadó Balin például megengedőbbek, míg Szumátrán sokkal szigorúbbak a feltételek mind az öltözködési, mind a viselkedési normák kapcsán. Nos, pár héttel ezelőtt egész Indonéziában szigorítottak a törvényeken.

A főleg muzulmán vallású indonéz szigeteken eddig is azt tanácsolták a helyiek és az idegenvezetők is az utazóknak, hogy mindenben kövessék a helyiek szokásait: ünnepeiket, öltözködésüket és minden olyan szabályt, tradíciót és rítust, ami még egy idegen kultúrából érkezve is elfogadható, azaz tiszteljük meg a helyieket azzal, hogy alkalmazkodunk hozzájuk. Most azonban olyan szabályt foglaltak törvénybe, amely igen drasztikus és komolyan érinti a turistákat is.

Eddig csak tiltott volt, most büntetendő

Fotó: Shutterstock

Szumátra

A házasságon kívüli szexuális együttlétet eddig is tiltották az országban, most azonban szigorítottak a büntető törvénykönyvben foglaltakon, és büntethetővé tették ezt a cselekedet, melyet akár egy évig terjedő börtönnel is sújthatnak. Az új törvény kimondja, hogy nemcsak a házasság előtti együttélést büntetik, de tilos továbbá az elnök és az állami intézmények megsértése vagy az indonéz állami ideológiával ellenkező vélemény kinyilvánítása is. Vagyis nem lehet csak új tüntetgetni az új törvény ellen vagy felemelni ellene a szavunkat bármilyen nyilvános helyen. Az erkölcsi normák eddig is szigorúak voltak egy-egy indonéz szigeten, sőt a szólásszabadságot is korlátozták, ám mostanáig nem foglalták törvénybe.

Mindenkire vonatkozik

Fontos tudni, hogy a helyi törvények nemcsak az állampolgárokra vonatkoznak, hanem az országba érkező turistákra is, igaz, a házasságon kívüli szexet csak közeli családtag jelentheti be, tehát névtelen bejelentésekkel ezután sem foglalkoznak a szervek. Tehát az idős szomszéd, aki a turista bungalója mellett lakik, nem hívhat rendőrt, mert azt hallja, hogy a szomszédai szerelmesen összebújnak. Kérdés persze, hogy a főleg turizmusból élő ország helyzetét mennyire nehezíti majd ez az új változás, hiszen már most megjósolható, hogy sem a befektetők, sem a turisták nem fognak olyan bátran és olyan mennyiségben az országba érkezni, mint eddig.

AMI MÉG ÉRDEKELHET