A világsztár, Tony Curtis szülei ebben a magyar városban éltek

Kitalálod, melyikben?

Rengeteg, befutott álomgyári világsztár rendelkezik magyar gyökerekkel és felmenőkkel, nem véletlen, hogy régóta tartja magát egy mondás, amely szerint magyarok nélkül nem is lenne Hollywood.

A hollywoodi álomgyár legnagyobb alakjai között sok magyart találunk, többek között magyar volt Zukor Adolf is, akit a Paramount Pictures tulajdonosaként a hollywoodi filmgyártás egyik megalapítójaként tartanak számon, sőt az amerikai játékfilm atyjaként is emlegetik őt.

De nem kell időben ennyire messzire mennünk, hiszen többek között Drew Barrymore-nak és Goldie Hawnnak is vannak magyar gyökerei, mindkettőjük édesanyja magyar származású volt.

Mátészalkáról vándoroltak ki

Kevesen tudják, de a nagy világsztárnak, a hollywoodi aranykor egyik állócsillagának, Tony Curtisnek szülei – Schwartz Manó és Klein Ilona – Mátészalkáról vándoroltak ki New Yorkba. Bár Curtis már az Egyesült Államokban született 1925. június 3-án, magyar származására mindig is nagyon büszke volt, később pedig sokat járt Magyarországon is.

A Minden lében két kanál és a Van, aki forrón szereti sztárja hazánkat reklámozó filmben is szerepelt. Először 1985-ben járt szülei hazájában, majd 1988-ban újra Magyarországra jött.

Múzeum egy régi házban

Nemrégiben Mátészalkán a színész tiszteletére átadták a Tony Curtis Kávézót és Emlékszobát. A projekt megvalósítását már évek óta tervezték, végül 2021 júniusában nyitották meg az emlékezés helyét, méghozzá hazánk első villamosított házában.

A tárlaton többek között Tony Curtis családi hagyatékai is megtekinthetők olyan relikviák társaságában, mint a színész egyik festménye, vagy éppen egy George W. Bush-tól kapott levél. A tárgyak egy részét a színész utolsó két felesége ajánlotta fel a múzeumnak.

Ha Mátészalkán járunk, kihagyhatatlan program a ház felkeresése, amelyben még megnézhetünk egy villamostörténeti kiállítást is, hiszen kevésbé köztudott, de a városban Budapestet öt évvel megelőzve, 1888-ban (egy időben New Yorkkal és Párizzsal) jelent meg a közvilágítás.

Tony Curtis lánya, Jamie Lee Curtis ellátogatott az emlékházba:

AMI MÉG ÉRDEKELHET