Változtatott az árain a Tesla, élesedik a verseny a villanyautó-piacon

tesla model 3

Tesla Model 3 - Fotó: Vlad Tchompalov on Unsplash

Folytatódik az autógyártók közötti árverseny a villanyautók piacán: Kínában további értékesítési kedvezményekre kényszerült a Tesla, mindezt viszont az Egyesült Államokban már nem engedheti meg magának a vállalat.

Különböző kedvezményekkel próbálja növelni az értékesítését a Tesla a világ legnagyobb, kínai autópiacán, miután háttérbe szorították a helyi autógyártók. Az aktuális akciójuk alapján, ha a vásárló a raktáron lévő készleteikből választ villanyautót, akár 34 600 jüan (durván 1,75 millió forint) kedvezményre is jogosult lehetírja a Haszon a Reuters alapján.

Fotó: Allison Dinner/Getty Images Tesla Model 3

A szakértők szerint a kedvezményekre azért lehet szükség, mert a korábbi árcsökkentésük hatására sem fogytak el a Teslák Kínában.

Rosz hír a vállalatnak, hogy az olyan nagy, helyi versenytársak is árcsökkentő politikát folytatnak, mint a BYD vagy a Geely.

A BYD luxusautókkal is csábítja az európai fogyasztókat: Három modellel kecsegtet a BYD, ennyibe kerülhetnek az új luxusautók

Fotó: Stanislav Kogiku/SOPA Images/LightRocket/Getty ImagesA kínai BYD Seal
Azonban más az irány az amerikai piacon: a Model Y árát 1000 dollárral (nagyjából 360 ezer forinttal) emelte a gyártó.

„A nagyüzemi termelés alapszabálya, hogy a gyáraknak folyamatosan termelniük kell ahhoz, hogy gazdaságosak legyenek, miközben a termékeik iránti kereslet szezonálisan változik"

idéziElon Musk vezérigazgató áremelésre adott magyarázatát a TotalCar.

Azonban a pénzügyi óvatosságon kívül az amerikai áremelés mellett szólhatott az is, hogy a Tesla egyes típusai elvesztették a vásárlásukat támogató adókedvezményt, mivel túl sok alkatrészük származott Kínából.

Emellett a globális eladásaik is várhatóan lassabban bővülnek idén, mint tavaly.

A Toyota más utakon: Nem veszik az elektromost, a Toyota belső égésű motorokat fejleszt

Érkezik a Tesla olcsó autója, ami a BYD-vel versenyezne

Már novmberben kiszivárgott, hogy a Tesla az európai piacra egy tízmillió forint alatti villanyautót gyárthat a Berlin melletti üzemében. Pár hete azonban a Tesla már közölte is a beszállítóival, hogy 2025 közepétől érkezhet a „Redwood” kódnéven emlegetett modell, ami várhatóan 25 ezer eurós, azaz nagyjából 9,6 millió forintos áron jelenhet meg a piacon.

Összehasonlításképp: a Tesla jelenlegi legolcsóbb autója a Model 3, ami az Egyesült Államokban jelenleg 38 990 dollárért, nagyjából 14 millió forintért kapható.

Eközben az Apple: Nem erőltetik tovább, végleg feladta az Apple az e-autója fejlesztését

A Reuters szerint az új modellből várhatóan hetente tízezer darabot gyártanak majd, és Berlin mellett a Tesla Indiában is új gyárat nyithat az olcsóbb gyártás érdekében.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!


AMI MÉG ÉRDEKELHET