5 rendkívüli természeti csoda Magyarországon, amit látni kell

egerszalóki sódomb
Shutterstock

Télen is érdemes legalább hetente egyszer egy nagyobb sétát tenni, de a legjobb, ha kirándulunk a szabadban. Szerencsére Magyarország a kirándulóhelyek mellett természeti csodákban is bővelkedik, így jobbnál jobb helyek közül válogathatunk a téli hónapokban is. Adunk pár tippet!

EGERSZALÓKI SÓDOMB

Shutterstock

Az egerszalóki sódomb a föld mélyéből, 410 méterről feltörő hévízforrásnak köszönhető. A kénes szagú gyógyvíz 65-68 Celsius-fokos, tehát a forrás melletti gyógyfürdőnek le kell hűtenie a vizet, hogy fürdeni lehessen benne. Az ásványokban gazdag termálvíz 1200 négyzetméteres, látványos mészkőlerakódások alkotta medencéket épített.

Mutattunk már be természeti csodákat a világból is: 6 látványos természeti csoda, amiről lehet, hogy most hallasz először

APCI TENGERSZEM

Fotó: InstagramApci tengerszem

A Hatvantól 20 kilométerre fekvő Apc mellett található tó egy bányagödör, amit feltöltött a talajvíz, hogy a látogatók gyönyörködhessenek benne. Remek helyen van, ezért évente rengeteg turista megfordul itt. Nyáron fürdeni is lehet benne, így nem csoda, hogy sokan látogatják, de ettől függetlenül minden évszakban renkdívül kedvelt célpont.

BAUXIT FÖLDTANI PARK

Fotó: Shutterstock

A Vértes egyik legszebb helye a gánti Bauxit földtani park, ahol érdemes egy napig elbóklászni a vörös, Mars-béli tájat idéző hepehupák között. A bánya korábban Magyarország első bauxitlelőhelye volt, sőt az 1930-as években a gánti kitermelés révén hazánk adta a világ bauxittermelésének egyötödét. A bauxit az alumíniumkohászat legfontosabb érce, a vas után a legfontosabb ipari fém.

Fátyol-vízesés

Fotó: ShutterstockSzilvásváradi Fátyol-vízesés

A Szalajka-völgy legnépszerűbb látványossága és így legsűrűbben látogatott úti célja. Mivel hazánk nem bővelkedik hatalmas vízesésekben, már ez a széles, de nem túl magas természeti képződmény is nagy dolognak számít. Télen sokszor befagy, ami különösen szép látvány, viszont olyankor veszélyes a terep, ezért vigyázzunk!

A téli Balatonhoz is adunk pár tippet: Nem csak nyáron érdemes: téli programok a Balaton környékén

MOLNÁR JÁNOS-BARLANG

Fotó: InstagramMolnár János-barlang

A Budai-hegységben, Budapest II. kerületében található Molnár János-barlang hazánk fokozottan védett barlangjai közé tartozik. Népszerű búvárhely, hiszen egy része víz alatt van. A termálkarszt barlangot építkezés közben fedezték fel, és ma a Lukács-fürdő gyógyvízellátásához is hozzájárul.

Garantáltan egyedülálló élmény a merülés, és a jó hír, hogy barlang vize télen-nyáron kellemes hőmérsékletű (10 méter felett 28, az alatt 20 fokos) és kristálytiszta vizű.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET