Legnagyobb, leghosszabb: 7 természeti „leg”, ami rekordot állított

Ha kíváncsi voltál, hol vannak a világ aranyérmesei.

Angel-vízesés

A természetben néha elképesztő méretekkel találkozhatunk: számos olyan hely van a világon, ahol káprázatos természeti formációknak lehetünk szemtanúi. Bár a szépséget nem méretben mérjük, Földünk „legjeit" nem lehet szó nélkül hagyni. Mutatjuk, hol találhatók a világ aranyérmesei!


A legszélesebb vízesés

Fotó: Shutterstock

A Zambia és Zimbabwe határán található Viktória-vízesés nemcsak, hogy a leghosszabbnak mondható, de ez a világ legszélesebb vízesése is. Területét mindkét ország nemzeti parkká nyilvánította, és 1989 az UNESCO Világörökségi listáján is szerepel. Legmagasabb pontján a 885 métert is eléri, 1708 méteres vízzuhataga pedig a Föld legszélesebbévé teszi a Viktória-vízesést.

A legmagasabb vízesés

Fotó: Shutterstock

A világ legmagasabb vízesése Venezuela keleti régiójában található. Az Angel-vízesés óriási víztömege 979 méter magasból zúdul le, melyet a Canaima Nemteti Park trópusi erdői vesznek körbe. A Guyanai-hegyvidéken rejtőző zuhatag meglátogatása viszont nem annyira egyszerű: a látogatók általában helikopterrel, vagy esős időszakban hajóval tudják csak megcsodálni.

A legnagyobb barlangról olvastál már? A Föld legnagyobb barlangja, amiben egy esőerdő bújik meg

A legmélyebb tó

Fotó: Sergey Mind / Unsplash

Az oroszországi Bajkál-tó vize a Föld édesvízkészletének közel egyötödét teszi ki, így nem meglepő, hogy az oroszok még ma is tengerként hivatkoznak rá. A tó maximális mélysége 1642 méter, vizét több sziget is díszíti. A tavat több mint háromszáz folyó táplálja, és közel 1200 állat-, valamint 600 növényfajnak ad otthont. Sajnos vizébe az évtizedek alatt elég sok szennyezőanyag került, a tó környékét ráadásul erdőirtások fenyegetik.

A legnagyobb gleccser

Fotó: Shutterstock

Földünk legnagyobb gleccserének az Antarktiszon található Lambert-gleccser számít. A 80 km széles, 434 km hosszú gleccser mintegy 2500 méter mélyre hatol a tengerbe. Felfedezése egy amerikai geográfus, John H. Roscoe nevéhez köthető, aki 1952-ben bukkant rá a jeges csodára.

Ez is érdekelhet: A Himalája rejtélyes tava, amiben csontvázak százait találták meg

A legnagyobb korallzátony

Fotó: Shutterstock

Az Ausztráliához tartozó Nagy-korallzátony bolygónk legnagyobb képződményének mondható, mely nagyjából háromezer korallzátonyból és körülbelül kilencszáz kisebb-nagyobb szigetből áll. A rekorder kétezer kilométer hosszan húzódik a Korall-tengerben, 34,3 millió hektáros területe pedig még az űrből is jól látható.

Jonatán pedig a világ legidősebb teknőse: Közelít a harmadik évszázadához Jonathan, a világ legidősebb gerincese

A lenagyobb vulkanikus sziget

Fotó: Tetiana Grypachevska / Unsplash

A 103 ezer négyzetkilométernyi területet felölelő Izland tekinthető a világ legnagyobb szigetének, melyet vulkanikus kitörések hoztak létre. A szigeten jelenleg is mintegy 140 vulkán található, melyek közül 26 az, ami még ma is aktívnak mondható.

Itt található egyébként Európa második legnagyobb jégtakarója: a Vatnajökull az ország területének több mint 8 százalékát foglalja el, ahol a jég átlagos vastagsága nagyjából négyszáz méter – helyenként ez viszont az ezer métert is elérheti.

A legnagyobb föld alatti vízesése Grönland és Izland közötti rejtőzik Veszélybe került a világ legnagyobb, víz alatti vízesése

A leghosszabb érintetlen homokos tengerpart

Fotó: Shutterstock

A világ leghosszabb homokos tengerpartja Brazíliában déli csücskénél húzódik. A legtöbb forrás szerint a Praia do Cassino hossza 212 kilométer, de egyesek szerint ennél is több, 254 kilométer hosszan terül el. Területét évente 150 ezernél is több turista keresi fel, és itt rendezik meg a világ legnagyobb ultramaraton versenyét, a Cassino Ultra Racet is.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET