7 látványos ünnepség, amivel a tavasz megérkezését üdvözölik a világ kultúrái

A tűz sok mulatságban központi szerepet játszik.

holi, india
A tavasz beköszönte világszerte ünneplésre ad okot az embereknek: végre meghosszabbodnak a nappalok, kinyílnak a virágok és az idő is kellemesebbé válik. Míg egyes kultúrákban évezredes múltra tekintenek vissza az ilyen mulatságok, addig néhány helyen egészen újkeletű hagyományokkal ünneplik meg a tél lezárulását. Mutatunk hét szokást a Föld országaiból, amikről nem biztos, hogy hallottunk már.


Marzanna – Lengyelország 

A 16. századból eredő hagyomány szerint Lengyelországban a tavasz első napját egészen drámai módon ünneplik meg. A lengyel kultúrában Marzannának hívják a télhez és a halálhoz köthető istennőt. Az ünnepség során a lengyelek az istennő mintájára egy szalmabábut készítenek, amit a tradíció szerint a tavasz beköszöntével vízbe fojtanak. A díszes bábukkal általában felvonulnak az utcán, a szimbolikus cselekedetre ezt követően kerül sor.

Sechseläuten – Svájc 

Svájcban a tél végét a sok hűhóval járó Sechseläuten nevű ünnepséggel szokták köszönteni. A 20. századból származó szokás során a svájciak – főleg a zürichi polgárok – meggyújtják a Bööggnek nevezett, robbanóanyagokkal/gyúlékony anyagokkal telepakolt hóembert. A Travel Team írása elmagyarázza, hogy a hóember égési sebességét egyfajta nyári időjárás-előrejelzésnek tekintik: minél gyorsabban éri el a tűz a Böögg fejét, annál jobb körülményekre számítanak.

Ha már érdekes hagyományok: 5+1 furcsa szokás a világból, ami kellemetlen helyzetbe hozhatja a turistákat

Floriade – Ausztrália 

Ausztrália fővárosában, Canberrában egy meglehetősen új hagyománnyal szokták üdvözölni a tavasz megérkezését. A városban ilyen több százezer ember gyűlik össze egy hatalmas virágfesztivál keretében ünnepeljenek. A canberrai Commonwealth Parkban tartott rendezvényen a színes virágok mellett koncertek, művészeti bemutatók, kertészeti műhelyek és egyéb szabadidős tevékenységek várják a látogatókat.

Cimburijada – Bosznia-Hercegovina 

A Bosznia-Hercegovinában található Zenicában minden évben emberek ezrei gyűlnek össze a Rántottafesztiválra, amit általában márciusban, a tavaszi szezon kezdetén rendeznek meg. Nevéből adódóan a fesztivál középpontjában a tojások állnak, melyeket az új élet szimbólumaként tartanak számon. Az ünneplők ilyenkor óriási mennyiségű rántottát készítenek el, amiket hatalmas fazekakban osztogatnak szét az arra járó fesztiválozóknak.

Holi – India 

A színpompás indiai Holi fesztivál a jónak a rossz felett aratott győzelmét szimbolizálja. A hindu vallásban mélyen gyökerező ünnepség ideje a holdnaptárhoz kötött, így a pontos dátum minden évben változik. Az emberek a Holi előtti éjszakát bulizással és máglyagyújtással töltik, majd másnap a tömegek egy óriási színcsatát rendeznek az utcákon. Ilyenkor festett porral dobálják meg egymást; a gondtalan mulatozás így lehetőségek ad arra, hogy kapcsolatba kerüljünk a többekkel, és elengedjük a múltbéli nehézségeket.

Találkoztál már fordított vízesésekkel? 5 fordított vízesés a Földön, ami próbára teszi a realitásérzékünket

Baba Marta – Bulgária 

A Baba Marta bolgár nyelven annyit jelent, mint „március nagyanyja”, így nem véletlen, hogy az ünnepség a hónap első napjára esik. A néphagyomány szerint Baba Marta egy mogorva öregasszony, akivel kedvesen kell bánni azért, hogy még véletlenül se hozzon hideg, zord téli napokat magával. A tavaszias időjárás beköszöntével ezért a bolgárok úgynevezett Martenitsit, azaz egy piros-fehér karkötőt kötnek csuklójukra, amely az egészséget és a termékenységet jelképezi.

Falles – Spanyolország

Valencia lakossága általában megháromszorozódik a tavaszi Fallas fesztivál idején, amelyre minden év márciusában kerül sor. Az UNESCO kulturális örökségnek számító ünnepség során a spanyolok különböző bábukat, dekorációkat készítenek fából és papírmaséból, amiket egy felvonulás keretében mutatnak meg a nagyközönségnek. A mulatságot Szent József tiszteletére rendezik meg, és ez általában egy körmenettel kezdődik, majd a petárdákkal töltött bábuk, szobrok elégetésével ér véget.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET