4 pofonegyszerű étel, amik tavasszal a legfrissebbek

Frissek és finomak.

rizottó

Áprilisban és májusban a piacokon is megjelennek a friss, tavaszi zöldségek. Mutatunk pár receptet azoknak, akik ki szeretnék használni a szezonális lehetőséget!


Tavaszi rizottó

Hozzávalók:

  • 1,3 liter alaplé
  • 1,2 dl száraz fehérbor
  • 50 g parmezán
  • 0,7 dl tejszín
  • 8 ek vaj
  • 100 g zöldborsó
  • 120 g friss spenót
  • 300 g gomba
  • 400 g rizottórizs
  • 1 póréhagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 csomó retek
  • 2 ek snidling
  • 1 tk kakukkfű
  • 2 ek citromlé
  • 0,5 ek citromhéj
  • só, bors (ízlés szerint)

Így készítsük el:

  • Mossuk meg a zöldségeket, vágjuk fel a gombát és a retket, karikázzuk fel a póréhagymát, vágjuk apróra a snidlinget, reszeljük le a parmezánt, főzzük puhára a friss zöldborsót.
  • Melegítsük fel az alaplevet egy lábosban, amikor már gyöngyözik kapcsoljuk le a tűzhelyet és fedjük le egy fedővel.
  • Egy nagy lábasban melegítsünk fel 3 ek vajat, ha felolvadt, adjuk hozzá a póréhagymát és a gombát, szórjuk meg kakukkfűvel. Hagyjuk felpuhulni a hagymát és párologtassuk el a vizet a gomba alól. Ezt követően adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, sózzuk és borsozzuk, majd 1 perc után tegyük hozzá a rizst is – kevergessük addig, amíg átlátszó nem lesz.
  • Öntsük rá a bort, amikor már magába szívta a rizs, tegyünk hozzá 1 merőkanálnyi alaplevet. Hagyjuk, hogy ezt is felszívja, majd ismét öntsünk bele ugyanennyit. Folyamatos kevergetés mellett ismételjük ezt addig, amíg az összes alaplé belekerül.
  • Miközben készül a rizottó, egy kisebb serpenyőben olvasszunk fel 3 ek vajat, dobjuk rá a retket és nagyjából 5-8 percen keresztül pirítsuk meg – ha kész, szedjük le a tűzről.
  • Amikor a rizs már krémes és sűrű lett, adjuk hozzá a parmezánt, a tejszínt, a fél ek citromhéjat, a citromlevet, a borsót és a spenótot is. Kevergessük addig, amíg a spenótlevelek összefonnyadnak. Ezt követően mehet bele a snidling, a retek és a maradék (2 ek) vaj is.

(Recept: Sóbors, a képek csak illusztrációk)

Káposztás tészta tavaszi verzióban 

Hozzávalók:

  • 1 fej káposzta
  • 1 csokor snidling
  • 300 g tészta
  • 1 tk kömény
  • 8 szelet bacon
  • só, bors (ízlés szerint)
  • kis olaj

Így készítsük el:

  • Főzzük ki a tésztát, a bacont saját zsírján pirítsuk meg, majd vegyük ki a serpenyőből. A zsiradékot tegyük félre.
  • Reszeljük le vagy szeleteljük vékonyra a káposztát, majd kevés olajon dinszteljük meg, fűszerezzük. Amikor a összeesett a káposzta és elpárolgott alóla a folyadék, keverjük hozzá a kockára vágott bacont, a snidlinget, végül pedig a baconből származó zsiradékkal locsoljuk meg a tésztát.

(Recept: Sóbors, a képek csak illusztrációk)

Ha maradt még medvehagymánk: Egyenesen az erdőből: 3 szupergyors, krémes medvehagymás recept

Tavaszi tészta

Hozzávalók:

  • 1 kisebb cukkini
  • 1 kaliforniai paprika
  • 1 kisebb répa
  • 100 g zöldborsó
  • 200 g koktélparadicsom
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 50 g parmezán
  • 250 g tészta
  • 0,5 tk bazsalikom
  • 0,5 tk oregánó
  • 1 tk citromlé
  • 1 ek olívaolaj
  • 2 ek vaj

Így készítsük el:

  • Mossuk meg a zöldségeket, majd kockázzuk fel a cukkinit és a paprikát, a koktélparadicsomokat pedig vágjuk félbe. Hámozás után a répát zöldséghámozó segítségével vágjuk vékony csíkokra, a fokhagymát zúzzuk össze.
  • Közben főzzük ki a tésztát, a főzővízből tegyünk félre nagyjából 1 decilitert.
  • Miközben fő a tészta, egy serpenyőben melegítsük fel a vajat és az olívaolajat, majd dobjuk bele az összevágott zöldségeket. Öntsük rá a citromlevet, fűszerezzük meg és keverjük össze alaposan.
  • Amikor már összekeveredtek, adjuk hozzá 2-3 evőkanálnyi főzővizet, majd alapos kevergetést követően reszeljük bele a parmezánt is. Amikor összeolvadt, forgassuk meg benne a tésztát és készen is vagyunk.

(Recept: Sóbors, a képek csak illusztrációk)

Zöldborsófasírt

Hozzávalók:

  • 250 g zöldborsó
  • 2 krumpli
  • 0,5 fej hagyma
  • 2 ek parmezán
  • 1 tk curry
  • 1 ek zsemlemorzsa
  • 1 tojás
  • 1,2 dl víz
  • 2 ek olívaolja
  • só, bors, chili, petrezselyem (ízlés szerint)

Az epernek is itt a szezonja: 3 hűsítő epres desszert, amivel mindenkit lenyűgözhetsz

Így készítsük el:

  • Vágjuk apróra a hagymát, mossuk és hámozzuk meg a krumplikat, majd főzzük puhára. Ha megfőtt, krumplinyomóval törjük össze.
  • Egy serpenyőben forrósítsuk fel az olajat, pirítsuk meg a hagymát, majd adjuk hozzá a zöldborsót. Ez után öntsünk rá egy fél pohár vizet, főzzük nagyjából 10 percig – mielőtt kész lenne sózzuk meg.
  • Egy nagy lábasba rakjuk bele a zöldborsót (öntsük le a felesleges vizet) és hagyjuk kihűlni. Adjuk hozzá a tört krumplit, a tojást, a curryt, a parmezánt, a petrezselymet, a zsemlemorzsát, a borsot és a chilit, majd dolgozzuk össze az egészet alaposan.
  • Formázzunk fasírtokat a kezünkkel, majd egy olajos serpenyőben süssük ki őket.

(Recept: Sóbors, a képek csak illusztrációk)

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET