Videó: takinbébivel gyarapodott a Fővárosi Állat- és Növénykert

Bővült a család.

takin

Fotó: Pixabay

A Fővárosi Állat- és Növénykertben már évek óta élnek aranyszőrű takinok, a napokban pedig egy csemetével gazdagodott az állomány. A kistakinról egy videót is közzétett a park, ebben az látható, ahogy anyukája fürdeti.


A takin egy patás emlősfaj, mely közeli rokonságban áll a vadjuhval. Itthon kevesebben ismerik az állatot, mivel az Belső-Ázsiából származik, ezen belül is Kína déli részén, Bhutánban, Mianmarban és India egyes területein él.

A vadon élő takin nem veti meg a társaságot, így általában csordában mozog, valamint szívesen barangol magaslati tájakon is, ahol patáin lévő sarkantyúi segítik a kapaszkodást. Elsősorban bambuszhajtásokkal és falevelekkel táplálkozik, de a takinok rendszeresen járnak sónyalatókhoz is. Egy felnőtt példány súlya nagyjából 150-350 kilogrammot tesz ki, de gyakoribbak a 270 kilót meghaladó példányok.

Érdekesség, hogy nemcsak a hímek fején nő szarv, hanem a nőstényekén is.

Idén is megtörtént a jellegzetes esemény: Levetette agancsát Bátor, a Körösvölgyi Állatpark tízéves gímszarvasa

Erős testéből és méretéből adódóan nem kell túl sok állattól félnie, a legnagyobb veszélyt az örvös medvék és a hópárducok jelentik rá nézve. Az emberek sajnálatos módon a mai napig vadásszák húsa és irhája miatt.

Védettségét tekintve a fenyegetett, ezen belül is a sebezhető státuszba tartozik, így az állatkertekben történő szaporítása kiemelten fontos.

Az állatnak négy alfaja ismert: a bhutáni takin, a mismi takin, a szecsuáni takin, valamint az aranyszőrű takin. A Fővárosi Állat- és Növénykertben az utóbbi alfajjal találkozhatunk, így az újszülött is ehhez tartozik – írja a hamuesgyemant.hu.

Herman hazatért: Megérkezett olaszországi teleléséből Herman, a legöregebb kanalasgém

A Fővárosi Állat- és Növénykert egyébként évek óta foglalkozik már az ázsiai emlősfajjal, az első aranyszőrű takin még 2020 nyarán érkezett a csehországi Liberec állatkertjéből. A kis Janek nem sokáig maradt egyedül, néhány héttel később két nősténnyel, Mankával és Pankával bővült a csapat.

A most született takinbabát a gondozók belső térbe terelték, de amint megerősödik, ő is kimerészkedhet a külső kifutóra, ahol a látogatók is megcsodálhatják.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET